Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani voća
  • 17.10.2019. 11:20
  • Brčko distrikt, Brčko

Dani voća u Brčkom: U fokusu prerađeno, a ne svježe voće

Treći po redu Dani voća u Brčkom održani su početkom listopada, a na sajmu u susjednoj BiH koji smo obišli, bilo je i izlagača iz Hrvatske.

Foto: Danijela Plavšić
  • 406
  • 36
  • 0

Gospodarsko-turistička manifestacija "Dani voća", u organizaciji tamošnjeg Voćnog kluba, održana je u Brčkom u susjednoj BiH početkom listopada, i to treći put. Oko trideset izlagača iz BiH, Hrvatske i Srbije izložili su najviše proizvode od voća, tradicionalna jela, rukotvorine pa čak i suhomesnate proizvode. Nažalost, najmanje je bilo izloženog voća. Jedan od razloga je što se u ovom kraju proizvode voćne kulture kao što su: šljiva, trešnja, višnja i jagoda, a nešto manje ima velikih proizvođača jabuke i kruške, voća koje se ubire u ovom razdoblju.

Cilj manifestacije je promocija grada i predstavljanje njegovog potencijala s dugom voćarskom tradicijom i afirmacija samog voćarstva

Jedini, nažalost, štand gdje su bili izloženi plodovi voća je bio štand firme "Linija voća", a koji se bave isključivo proizvodnjom voća. Tvrtka ima oko 100.000 stabala raznog voća i trenutno imaju stalno zaposlenih 15 radnika, a oko 30-tak zapošljavaju tijekom sezone berbe. Proizvode šljivu, višnju, jabuku i krušku. Posjeduju hladnjaču kapaciteta 700 t gdje najčešće skladište jabuku koju dalje plasiraju tijekom zime. Nabavili su i sušnicu za šljive koja može sušiti 400 t i to će im zasigurno olakšati prodaju. Planovi su im dalja ulaganja i proširenje proizvodnje.

Na ovoj manifestaciji, ili možemo s pravom reći, mini sajmu dominirala su razna udruženja žena koja su predstavila raznovrsne domaće proizvode od voća pripremajući ih po starim dobro znanim receptima.

Najraznovsrniji štand imala je i Snežana Ranković vlasnica firme "Belfarma" iz Osečine, mjesta kod Valjeva poznatog po proizvodnji i izvozu šljive u Srbiji. Osnovna djelatnost ove obiteljske tvrtke osnovane 2006. je od samog osnivanja bila otkup, trgovina svježim i zamrznutim voćem. Danas, ona u svom sklopu posjeduje vlastite voćne nasade, sušaru i pogone za proizvodnju i preradu proizvoda od suhih šljiva. 

U kraju s 2 milijuna stabala šljiva, sa 180 godina dugom tradicijom u sušenju šljiva "Belfarma" postaje prepoznatljiva po svom brendu "Podgorko" pod čijim imenom se kriju svi njihovi proizvodi. 

Na sajmu su dominirala razne udruge žena koje su predstavila raznovrsne domaće proizvode od voća

"Proizvođači smo sirovine velikog pakiranja za zapadno tržište što se na kraju prepakira kod njih i postaje njihov brend. Iz tog razloga smo se odlučili na proizvodnju vrhunskog proizvoda. To je bila neka inicijativa da krenemo u preradu suhe šljive i napravimo proizvode vrhunske kvalitete namijenjena  tržištu. Imamo proizvodnju požegače i naravno proizvodi od nje su mnogo skuplji", rekla je naša sugovornica Snežana Ranković. 


Fotoprilog


Tagovi

Dani voća Brčko Manifestacija Podgorko Snežana Ranković Prerađevine od voća Udruženje žena Belfarma Linija voća


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]