Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline
  • 01.05.2017. 09:30

Dani masline: Od pet šampiona, tri iz Istre!

Proglašena najbolja maslinova ulja na 19. Međunarodnoj manifestaciji Dani masline 2017. Zadar!

  • 1.534
  • 121
  • 0

Velika većina maslinara koji su sudjelovali na 19. međunarodnoj manifestaciji Dani masline, koja je sinoć završena dodjelom medalja i priznanja u JK Uskok na Vitrenjaku, može biti zadovoljna kvalitetom svojih ulja.

Ostali bez medalja

Od 210 uzoraka pristiglih na ocjenjivanje iz svih hrvatskih jadranskih županija, ali i iz Slovenije i Crne Gore, čak 179 ulja su ekstradjevičanska, 25 je u kategoriji djevičanskih i 6 lapante.

Potonjih 31 ostali su bez medalja, a lapante imaju takve mane da nisu ni za upotrebu u ljudskoj prehrani.

"Radi se o zanemarivom broju uzoraka. Svega pet ih nije zadovoljilo kriterije kemijske analize, a najčešće mane su užeglost i salamura, znači ulja iz maslina koja su prije prerade držana u moru", kaže Anita Peraić, voditeljica Profesionalnog panela zadarskog Zavoda za javno zdravstvo čiji članovi su puni mjesec dana ocjenjivali pristigle uzorke, a uzorci su zaprimani izravno od zainteresiranih maslinara, iz njihovih konoba i spremnika.

U kategoriji otvorenih ulja šampion je OPG Gordane Strpić iz Biograda na moru, a u kategoriji pakovina šampionska titula pripala OPG Lupić i Bala. Najbolje uljare - Uljara Nadin i Uljara Nonno Bruno, a najbolja maslinarska udruga Ulika iz Medulina

"Jedino mi uzorkujemo ulja izravno od maslinara i na takav način izbjegavamo moguće muljanje kod predaje uzoraka, a omogućava i objektivnije ocjenjivanje", ističe Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora masline.

Tajna uspjeha obitelji Strpić

Naravno, na kraju najviše razloga za zadovoljstvo imaju šampioni, a to su OPG Gordane Strpić iz Biograda na moru u kategoriji otvorenih ulja i OPG Lupić iz Bala u Istri koji su pobjednici u kategoriji pakovina.

"Znali smo da imamo kvalitetno ulje, ali šampionsku titulu nismo očekivali", izjavila je Gordana Strpić neposredno nakon što je iz ruku preuzela plaketu i veliki šampionski pehar.

Strpići u svom masliniku u Vrani imaju 150 stupi maslina o kojima skrbe supružnici Gordana i Zlatko te kćerka Iva. Radi se uglavnom o domaćim sortama. Više od trećine su oblice, a tu su i lastovke, drobnice, buže, lastovke, istraske bjelice, plavice.

100 od 100

"Pobrali smo u pravo vrijeme, plod je bio zdrav, preradili ga u uljari Nadin i to je - to", kaže Gordana Strpić, ne krijući zadovoljstvo uspjehom, koji je tim veći jer je njihovo ulje ocijenjeno s maksimalnim brojem bodova - 100 od mogućih 100, što znači da je ulje gotovo savršeno. Podsjetimo, Strpići su nedavno na Festivalu ulja u Ankaranu kod Kopra u Sloveniji sa svojim uljem pobijedili u kategoriji sorte oblica, a na Danima masline u Zadru prije četiri godinetakođer su osvojili titulu šampiona.

Ove godine konkurencija je bila puno jača, kaže Gordana, jer se u kategoriji otvorenih natjecalo čak 149 ulja.

Najbolje pakovine iz Bala

U kategoriji pakovina, znači ulja koja su na tržištu, od 65 koliko ih je bilo u konkurenciji, kao nabolje ocjenjeno je ulje OPG Lupić iz Bala.

"Osvojili smo dosad puno medalja i titula , ali biti najbolji u Zadru poseban je gušt", nisu krili zadovoljstvo Elena i Vedran Lupić koji na području Bala imaju 1.800 stupi maslina na 19 hektara. Radi se o starim, do prije 10-ak godina napuštenim maslinicima koji su u potpunosti obnovljeni, a prevladavaju autohtone istarske sorte: buža, puntoža, rožinjola, negrolina. Tereni su na nadmorskoj visini od 60-90 metara s pogledom na Brijunsko otočje. O kakvoći ulja govori i podatak da je OPG Lupić uvršten u eno-gastro vodič kroz Istru, kao i u vodič najboljih svjetskih ekstra djevičanskih ulja poznatog Marca Oreggie FLOS OLEI.

Najbolje uljare i udruge

Na 19. izdanju Dana masline dodjeljena su priznanja uljarama u kojima je prerađeno šampionsko ulje. U kategoriji otvorenih ulja to je Uljara Nadin vlasnika Željka Vrsaljka, a u kategoriji pakovina Uljara Nonno Bruno iz Banjola u Istri.

Po prvi put nagrađena i najbolja maslinarska udruga, na temelju prosjeka tri najbolja rezultata njezinih članova, titula je pripala istarskoj udruzi Ulika iz Medulina. Sve u svemu Istrijani su i na ovogodišnjim Danima masline briljirali, osvojili najviše titula, ali su uz Zadarsku županiju, sudjelovali s najviše svojih ulja (40) od svih drugih jadranskih županija.

Sve u svemu i ovaj put se potvrdilo da su Dani masline u stalnom usponu, kao u natjecateljskom, tako i u edukativnom i zabavnom smislu.

Otvoren matičnjak izvornih sorti

Tijekom dvodnevnog trajanja jedan događaj je sustizao drugi, od humanitarnog maslinarskog marendina i okruglog stola na kojemu su znanstvenici, stručnjaci i maslinara raspravili najaktualnije teme do stručnog izleta na otok Ugljan gdje je, uz pokaznu rezidbu u tamošnjim maslinicima, svečano otvoren jedinstveni matičnjak sa 60 autohtonih sorti maslina.

"Ovim projektom otoku Ugljanu vraćamo što je nekad imao, a imao je svoj brend liburnsko ulje koje se proizvodilo u Mulinama prije 2.000 godina izvozilo u Rim pod nazivom oleum liburnicum. Željeli bismo da se ovaj projekt izvornih sorti proširi na cijelu jadransku Hrvatsku, dosad su ga prepoznali Istra i otok Ugljan", rekao je Đani Benčić, profesor zagrebačkog Agronomskog fakulteta koji je sa pročelnikom Zadarske županije Danielom Segarićem, otvorio ovaj jedinstveni matičnjak na Ugljanu.


Tagovi

Dani masline Maslinovo ulje Šampioni


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.