Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline
  • 26.04.2022. 14:00
  • Zadarska, Zadar

Dani masline 2022: Nakon dvije godine vraća se i sad već tradicionalni humanitarni Marendin

Dobro je činiti dobro. Maslinova ulja daju potrebitima, a dobrovoljne priloge bolnici za liječenje oboljelih od raka, najavljuju organizatori 24. izdanja ove međunarodne manifestacije u Zadru.

Foto: Filip Brala/Dani masline
  • 275
  • 50
  • 0

Čak 113 uzoraka iz Hrvatske i susjednih zemalja Bosne i Hercegovine i Crne Gore, pristiglo je na ovogodišnje 24. izdanje Međunarodne manifestacije Dani masline 2022, koji će se održati 29. i 30. travnja u Zadru. 

"Obzirom na tešku maslinarsku godinu broj pristiglih ulja kao i njihova kvaliteta su više nego dobri“, kaže Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora. Njegove riječi potvrđuju i rezultati kemijske i senzorke analize. Od ukupnog broja pristiglih i ocijenjenih čak 98., znači 87 posto, ih je ekstra djevičanskih, 15 uzoraka (13%) djevičanskih, dok lampante tj. nejestivih uzoraka nije bilo.

Kako je pojasnio, sve se više maslinara, koji predaju uzorke na Dane masline, odlučuje proizvoditi ulja visoke kvalitete. "To ukazuje da su sve educiraniji, da provode sve agrotehničke mjere, da raspoznaju idealno vrijeme berbe, odabiru kvalitetnu uljaru za preradu te pravilno skladište svoje maslinovo ulje”, naglasio je zahvalivši se svima koji su uzorke poslali na Dane masline.

Dani masline 2021.: Šampioni Josip Pavlica i Mate Dušević

Svojim sudjelovanjem omogućili su, ističe, da osim natjecateljskog i edukativnog, ova manifestacija - što već postaje tradicionalno, ima i humanitarni karakter. Tako će maslinova ulja preostala nakon kemijske i senzorske analize biti donirana štićenicima Doma za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru. 

Povratak Maslinarskog marendina 

Međutim, naglašavaju organizatori Dana masline, to nije sve. Drugog dana, nakon dvije godine pauze zbog koronavirusa, na središnjem zadarskom trgu u subotu, 30. travnja s početkom u 10 sati bit će održan i humanitarni Maslinarski marendin, koji pobuđuje veliki interes Zadrana i gostiju.

Uz nastup mažoretkinja i pismu klape Diadora, otkrivaju, blagovat će se varivo od leće, slanutka i orza za cca 500 osoba, tradicionalno jelo još iz liburnskih vremena, koje za ovu prigodu priprema poznati zadarski kuhar Renato Kraljev s učenicima Ugostiteljsko-hotelijerske i turističke škole. 

"Očekujemo sudjelovanje i vinara Zadarske županije koji su i dosad podupirali humanitarne akcije“, otkrio je Pucar.

Prilozi za ponuđena jela i pića donirat će se Ligi protiv raka u svrhu kupnje popratnih uređaja za linearni akcelerator neophodan Općoj bolnici Zadar za liječenje onkoloških bolesnika.

U sklopu Marendina organizatori najavljuju i vođene degustacije maslinovih ulja kako bi se posjetitelji naučili razlikovati dobro od lošeg.

Uzorni maslinar Ante Vulin, maslinarska nada Darijo Matešić, a zlatno pero Meri Šilović

"Donacije potrebitima, humanitarni Maslinarski marendin, dobrovoljni prilozi za nabavku uređaja potrebitih za liječenje oboljelih od raka i što još reći nego: Dobro je činiti dobro. Jer, dobro se dobrim vraća!", zaključuju organizatori. 


Dokumenti


Tagovi

Dani masline 2022 Benito Pucar Međunarodna manifestacija Maslinarski marendin


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]