• Dani hrvatskog pršuta
  • 22.04.2017. 16:30

Dani hrvatskog pršuta: Smjeli i Žužić šampioni!

Apsolutni šampion ovogodišnjih Dana hrvatskog pršuta 2017 je Mesnica Žužić sa Krčkim pršutom, prvim hrvatskim proizvodom s oznakom zaštite na EU tržištu.

  • 1.185
  • 87
  • 0

Dodjelom priznanja i nagrada proizvođačima, otvoreni su treći nacionalni Dani Hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Šibeniku, u hotelu D-Resort.

Apsolutni šampion ovogodišnjih Dana hrvatskog pršuta 2017 je Mesnica Žužić sa Krčkim pršutom, prvim hrvatskim proizvodom s oznakom zaštite na EU tržištu.

Pršut proizvođača Smjeli iz Dugopolja odnio je kategoriju šampiona među Drniškim i Dalmatinskim pršutima. Zlatne medalje osvojili su Pivac, Voštane, Mijukić Prom, Opskrba trade, Vajda i Dujmović, dok je tvrtka Pisinium osvojila brončanu medalju.

Nagrada za ukupni doprinos razvoju pršutarske proizvodnje

Nagradu za ukupni doprinos razvoju pršutarske proizvodnje dobio je Zvonimir Marin, pionir organizirane proizvodnje u Drnišu, kojom se bavi još od 1974. godine. Jedan je od utemeljitelja drniške pršutane i autora brenda Drniškog pršuta te jedan od najzaslužnijih što je Drniš postao vodeće središte pršutarske proizvodnje u bivšoj državi.

Manifestaciju je otvorio Zdravko Barać, izaslanik premijera Republike Hrvatske, u društvu župana Gorana Pauka i Darka Markotića, predsjednika Klastera hrvatskog pršuta.

Proizvodimo 350 tisuća pršuta, uvozimo dvaput više

U svom pozdravnom govoru, Markotić je iznio podatak da se u Hrvatskoj godišnje proizvede 350 tisuća pršuta, ali i da se uvozi gotovo dvostruko veća brojka. Proizvodnja i kvaliteta su u neprestanom porastu, a dugoročni cilj je dostizanje proizvodnje od milijun pršuta godišnje uz korištenje domaće sirovine.

Župan Goran Pauk istaknuo je da proizvodnja pršuta, uz tradicijsku, ima i iznimnu gospodarsku vrijednost. Radi se o proizvodu visoke dodane vrijednosti, s potencijalom rasta prodaje kroz turizam i zapošljavanja domaćeg stanovništva u osjetljivim ruralnim područjima. Zdravko Barać je ispred Hrvatske poljoprivredne agencije predstavio proizvođačima Vladine mjere poticanja razvoja standarda kvalitete i promocije poljoprivrednih proizvoda.

Dani hrvatskog pršuta otvoreni su za javnost, a ulaz je besplatan. Pozivamo sve Šibenčane da tijekom petka i subote iskoriste priliku i posjete D-Resort. Prilika je to da se građani upoznaju sa zaštićenim brendovima Drniškog, Krčkog, Istarskog i Dalmatinskog pršuta, kušaju i kupe proizvode. Posebna je to prilika ugostiteljima da ugovore isporuke autentičnih proizvoda certificiranih dobavljača.


Tagovi

Dani hrvatskog pršuta Šampioni Žužić Smjeli


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bablje ljeto otkriva veliko finale ovogodišnje žetve kukuruza na domaćim oranicama #corn #kukuruz #r... Pročitaj cijelu bilješku »