Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani hrvatskog pršuta
  • 22.04.2017. 16:30

Dani hrvatskog pršuta: Smjeli i Žužić šampioni!

Apsolutni šampion ovogodišnjih Dana hrvatskog pršuta 2017 je Mesnica Žužić sa Krčkim pršutom, prvim hrvatskim proizvodom s oznakom zaštite na EU tržištu.

  • 1.214
  • 87
  • 0

Dodjelom priznanja i nagrada proizvođačima, otvoreni su treći nacionalni Dani Hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Šibeniku, u hotelu D-Resort.

Apsolutni šampion ovogodišnjih Dana hrvatskog pršuta 2017 je Mesnica Žužić sa Krčkim pršutom, prvim hrvatskim proizvodom s oznakom zaštite na EU tržištu.

Pršut proizvođača Smjeli iz Dugopolja odnio je kategoriju šampiona među Drniškim i Dalmatinskim pršutima. Zlatne medalje osvojili su Pivac, Voštane, Mijukić Prom, Opskrba trade, Vajda i Dujmović, dok je tvrtka Pisinium osvojila brončanu medalju.

Nagrada za ukupni doprinos razvoju pršutarske proizvodnje

Nagradu za ukupni doprinos razvoju pršutarske proizvodnje dobio je Zvonimir Marin, pionir organizirane proizvodnje u Drnišu, kojom se bavi još od 1974. godine. Jedan je od utemeljitelja drniške pršutane i autora brenda Drniškog pršuta te jedan od najzaslužnijih što je Drniš postao vodeće središte pršutarske proizvodnje u bivšoj državi.

Manifestaciju je otvorio Zdravko Barać, izaslanik premijera Republike Hrvatske, u društvu župana Gorana Pauka i Darka Markotića, predsjednika Klastera hrvatskog pršuta.

Proizvodimo 350 tisuća pršuta, uvozimo dvaput više

U svom pozdravnom govoru, Markotić je iznio podatak da se u Hrvatskoj godišnje proizvede 350 tisuća pršuta, ali i da se uvozi gotovo dvostruko veća brojka. Proizvodnja i kvaliteta su u neprestanom porastu, a dugoročni cilj je dostizanje proizvodnje od milijun pršuta godišnje uz korištenje domaće sirovine.

Župan Goran Pauk istaknuo je da proizvodnja pršuta, uz tradicijsku, ima i iznimnu gospodarsku vrijednost. Radi se o proizvodu visoke dodane vrijednosti, s potencijalom rasta prodaje kroz turizam i zapošljavanja domaćeg stanovništva u osjetljivim ruralnim područjima. Zdravko Barać je ispred Hrvatske poljoprivredne agencije predstavio proizvođačima Vladine mjere poticanja razvoja standarda kvalitete i promocije poljoprivrednih proizvoda.

Dani hrvatskog pršuta otvoreni su za javnost, a ulaz je besplatan. Pozivamo sve Šibenčane da tijekom petka i subote iskoriste priliku i posjete D-Resort. Prilika je to da se građani upoznaju sa zaštićenim brendovima Drniškog, Krčkog, Istarskog i Dalmatinskog pršuta, kušaju i kupe proizvode. Posebna je to prilika ugostiteljima da ugovore isporuke autentičnih proizvoda certificiranih dobavljača.


Tagovi

Dani hrvatskog pršuta Šampioni Žužić Smjeli


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]