Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani europske baštine
  • 17.09.2019. 18:00
  • Sisačko-moslavačka, Krapje

Dani europske baštine u Krapju: provozajte se odltimer traktorom, počastite šaranom

U Krapju se Dani europske baštine obilježavaju od 1995. godine kad su proglašeni selom graditeljske baštine. Sačuvali su od propadanja brojne drvene kuće, ali ne samo to.

Foto: Prosus komunikacije
  • 379
  • 108
  • 0

I ove će se godine u selu Krapju, mjestu jasenovačke Posavine, obilježiti Dani europske baštine. U Krapju se, naime, Dani europske baštine obilježavaju od 1995. godine kad je Krapje proglašeno selom graditeljske baštine. Riječ je o selu na rubu Parka prirode Lonjsko polje, a Dani će se održati u subotu, 21. rujna. 

"Subotnji program počinje u 8 sati natjecanjem u sportskom ribolovu, no središnji program za posjetitelje kreće u 10 sati. Hrvatski fotokinosavez postavit će izložbe fotografija o Lonjskom polju, a neke će svoje motive otiskivati i na tekstil. DVD Krapje pokazat će starinsku vatrogasnu opremu, a svojim će se vozilima pohvaliti i članovi nekoliko hrvatskih oldtimer klubova. Dok će povijesni automobili biti uredno parkirani, mjestom će voziti Krapec, oldtimer traktor. Posjetitelji će se moći ukrcati u njegovu prikolicu, a oni kojima je draža plovidba, preporučuje se šetnja do pristaništa u Krapju. Tamo se mogu odlučiti za vožnju brodom ili čamcem. Udruga Topot dovest će konje, pa će se posjetitelji moći okušati u jahanju", najavljuju organizatori. 

Krapje - selo graditeljske baštine s 80 drvenih kuća

Uz kulturno-umjetnička društva na pozornicu će se uspeti i sastavi Sitni sati te Gospodari tambura. Kako su nekoć živjeli stanovnici Krapja, posjetitelji će moći doznati posjetom Etno zbirci Palaić. Na štandovima će moći upoznati tradicijske zanate, ali i kupiti suvenire te ekološke proizvode tamošnjih poljoprivrednika.

Ugostiteljska ponuda obuhvatit će i lokalne specijalitete poput šarana na rašljama. Takvi će se specijaliteti naplaćivati, ali domaćini će posjetitelje počastiti besplatnim lovačkim gulašom. U 17 sati snage će odmjeriti nogometni klubovi Naprijed iz Krapja i Stari grad iz Kraljeve Velike.

"U Krapju, selu graditeljske baštine, od propadanja su sačuvane mnoge drvene kuće, karakteristične građevine za život u tom dijelu Posavine. Dani europske baštine održavaju se u rujnu diljem Europe, a svrha im je predstaviti kulturnu raznolikost i bogato nasljeđe europskih naroda te upozoriti na potrebu zaštite i očuvanja te baštine", zaključuje se u najavi. 

Organizatori Dana europske baštine u Krapju su Općina Jasenovac, Turistička zajednica Općine Jasenovac i Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje.


Tagovi

Dan europske baštine Krapje Selo graditeljske baštine


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]