AgroKlub.com

\

Sajmovi & događanja

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Sajmovi & događanja » Dan mladih uzgajivača goveda u Belici

Dan mladih uzgajivača goveda u Belici

Uspješnost proizvodnje

Dan mladih uzgajivača goveda u Belici

Datum: 01.02.2016. 15:20

Kategorija:

Sajmovi & događanja

Poljoprivredni stručnjaci su međimurskim uzgajivačima goveda govorili o novitetima koji doprinose uspješnosti proizvodnje.

Već uhodanu praksu održavanja radionica za mlade uzgajivače goveda, Hrvatska poljoprivredna agencija nastavila je u Belici, u Međimurskoj županiji. Radionica je organizirana u suradnji sa Savjetodavnom službom, a domaćin je bila Udruga međimurskih uzgajivača holstein goveda, čijih je 30-ak članova također bilo nazočno.

Sastav obroka utječe za kvalitetu mlijeka i zdravlje goveda

Dr. sc. Zdenko Ivkić, načelnik Odjela za razvoj govedarstva Hrvatske poljoprivredne agencije održao je predavanje na kojem je mlade uzgajivače upoznao s vrstama izvješća koje ta agencija priprema, a koja se temelje na podacima prikupljenim putem kontrole mliječnosti te pojasnio na koji ih način uzgajivači mogu iskoristiti u svrhu poboljšanja zdravstvenog i hranidbenog statusa stada.

Tomislav Mesić, viši stručni savjetnik za stočarstvo pri Savjetodavnoj službi, u svom je izlagao upozorio uzgajivače na što trebaju obratiti pažnju prilikom sastavljanja obroka za svoju stoku, vodeći računa o hranidbenoj vrijednosti i zdravstvenoj ispravnosti hrane.

Dr. sc. Sanja Balaš Krnjić viša koordinatorica u HPA upoznala je prisutne s uslugama koje Laboratorij za kontrolu kvalitete stočne hrane nudi poljoprivrednicima. Bilo je osobito poučno vidjeti prikazane rezultate analize krmiva i velike razlike u hranidbenoj vrijednosti između pojedinih uzoraka voluminoznih krmiva poput sijena, sjenaža i silaža, koji predstavljaju temeljni dio obroka u hranidbi krava.

Plansko sparivanje kao preduvjet unapređenja uzgoja

O genetici i uzgoju govorili su dr. sc. Marija Špehar, načelnica Odjela za procjenu uzgojnih vrijednosti Hrvatske poljoprivredne agencije te Damir Pejaković, viši stručni savjetnik za stočarstvo u Savjetodavnoj službi. Dr. Špehar je upoznala uzgajivače sa sustavom genetskog vrednovanja u govedarstvu, a poseban naglasak u svom predavanju stavila je na program genomske selekcije koji se provodi u suradnji Hrvatske poljoprivredne agencije, Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (H.U.SIM), centara za reprodukciju te njemačkih i austrijskih partnera.

Damir Pejaković je govorio o uzgoju i radu na genetskom unapređenju kao stupovima stočarstva. Na primjerima iz Austrije i Njemačke pokazao je uzgajivačima na koji se način postiže konkurentnost u uzgoju te koje su ekonomske koristi upotrebe sjemena najkvalitetnijih bikova i provođenja planskog sparivanja.

U praktičnom dijelu radionice, na farmi Nenada Braniše u Belici, Ivica Vranić, koordinator u Odjelu za razvoj govedarstva Hrvatske poljoprivredne agencije, održao je predavanje o planskom sparivanju. Cilj je bio, uz praktični prikaz, potaknuti svijest uzgajivača da je provedba planskog sparivanja jedan od preduvjeta za unapređenje proizvodnje i uzgoja u njihovim stadima.

Dan mladih uzgajivača u spomenutom međimurskom mjestu potvrdio je još jednom interes uzgajivača i potrebu za održavanjem ovakvih radionica. Jer, uzgajivači su sa zanimanjem pratili predavanja stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u praktičnom radu na terenu te su se vrlo aktivno uključivali u raspravu, posebno u praktičnom dijelu radionice.

Izvor i foto: HPA

Broj pregleda članka: 256; Uspješnost članka: 33.8

Tagovi: HPA, Uzgajivači goveda, Zdenko Ivkić, Belica, Damir Pejaković, Tomislav Mesić, Sanja Balaš Krnjić, Marija Špehar, Nenad Braniša, Plansko sparivanje, Genetsko vrednovanje

Ključne riječi članka: dan, mladih, uzgajivaca, goveda, u, belici, uzgajivača, poljoprivredne, goveda, agencije, uzgoju, praktičnom, vrijednosti, obroka, belici, radionica, uzgajivače, hrvatske, poljoprivredne agencije, hrvatske poljoprivredne, hrvatske poljoprivredne agencije, praktičnom dijelu radionice, poljoprivredne agencije održao, viši stručni savjetnik