Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajmovi sadnica
  • 09.01.2014. 12:45

Dalmatinski sajmovi sadnica

U Dalmaciji otvoreni sajmovi sadnica

  • 524
  • 45
  • 0

Kako je siječanj mjesec nabavke raznovrsnog sadnog materijala, kao i svake godine pa tako i ove, dalmatinski proizvođači sadnog materijala otvorili su nekoliko sajmova. Među njima je i najpoznatiji sajam sadnica u Splitu u Dioklecijanovim podrumima te sajam sadnica tvrtke Geront u plastenicima poljoprivredne zadruge Kaštelacoop-a u Kaštel Štafiliću.

Na sajmovima se, pored velikog izbora sadnog materijala, voća, masline,loznih cjepova, ukrasnog cvijeća i grmlja, može dobiti razni pribor i druge potrepštine za uzgoj bilja. Pored toga, zainteresirani mogu dobiti savjete vezane uz sadnju, gnojidbu i zaštitu sadnica.

Potvrđeno je da hrvatski proizvođači sadnog materijala, što se tiče voćaka, zadovoljavaju oko 90 posto potreba pa se svega 10 posto treba uvoziti. Pritom treba biti veoma oprezan jer se u posljednje vrijeme dosta sadnica uvozi sumnjivim putovima iz Srbije, za koje je ustanovljeno da je veoma loše kvalitete i zaraženo. Ne treba saditi plantaže pod svaku cijenu, već je bolje sačekati da se nabavi kvalitetan sadni materijal pa onda prići sadnji. To se posebno odnosi na lozne cijepove koje domaći proizvođači zadovolje svega sa 50 posto, dok se ostalo mora uvesti. Preporuča se sadnja većeg broja loznih cjepova autohtonih sorata za što će Ministarstvo, Županija davati potporu.

Naročito će se stimulirati podizanje nasada na opožarenim šumskim površinama, ali je veoma bitno prethodno ispitati kakav sadni materijal odgovara za koje površine, kako bi proizvodnja bila profitabilna. Maslinarstvo se razvija prema planu, ali nasade voća, posebno mediteranskog podneblja treba što više oživljavati, jer se to sporo i nedostatno razvija. Kaštelansko područje je prednjačilo u proizvodnji poznate kaštelanske trešnje, ali iz godine u godinu proizvodnja opada. Tužno, ali istinito. To je još jedan pokazatelj da u hrvatskom agraru ne cvjetaju ruže i da je nužno nešto mijenjati.


Tagovi

Sadni materijal Dalmacija Zaštita Gnojidba Nasadi Sajmovi


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.