Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čvarakfest
  • 19.11.2013. 20:00

Čvarak – izvorna hrvatska grickalica

Čvarakfest - za sve ljubitelje specijaliteta iz "špajza i pušnice"

  • 416
  • 32
  • 0

Početkom mjeseca prosinca Turistička zajednica Baranje sprema tradicionalno natjecanje u pripremi čvaraka. Stoga, zaboravite na flipsove, čipsove i ostala moderna čuda, dođite na izvornu hrvatsku grickalicu u Karanac i doživite pravi seoski Zimski vašar.

U nedjelju, 8. prosinca 2013. godine na Zimskom vašaru u baranjskom Karancu, posjetitelji će moći pronaći tradicionalne seoske i obrtničke proizvode, baranjske licitare, kolače i langošice, dimljene mesne delicije poput kulena i kulenove seke, rakiju, vino, med, kao i razne suvenire karakteristične za taj kraj.

Toga dana održat će se i popularni Čvarakfest, tradicionalni gastro doživljaj za sve ljubitelje specijaliteta iz špajza i pušnice.

Čvarci se, za one koji ne znaju, pripremaju kuhanjem komadića slanine i masnog mesa u kotlu. Tijekom kuhanja, mast se istopi i ocijedi, a sitni komadi mesa i masnoće se prže i osuše.

Ljubitelji čvaraka se najčešće dijele na one koji ih vole suše i prešane, i one koji vole krupnije, masnije komade. Iako se Slavonci trude zaštititi čvarke kao Hrvatski proizvod, zbog slovenskih tvrdnji da pripadaju cijeloj Europi, još uvijek nisu uspjeli u tom naumu.

Za sve ljubitelje prave slavonske, masne kuhinje ovo je izvrsna prilika da se počaste ovom delicijom u čiju čast će se održati jubilarno peto po redu natjecanje u prženju čvaraka. Pobjednik ovog prestižnog natjecanja godinu dana ponosno će nositi titulu najboljeg mesara i čvarak majstora.

Svi zainteresirani za natjecanje u pripremi čvaraka, mogu se prijaviti na telefon TZ Baranje 031/702-080, radnim danom od 8 do 15 sati.

Nemoj biti pospanac, naleti u Karanac! - slogan je pod kojim organizatori pozivaju sve čvarkoljupce koje put nanese u baranjske krajeve da im se pridruže na ovom uistinu zanimljivom događaju.

Više informacija možete saznati na: www.tzbaranje.hr

Photo: gastro.hr


Tagovi

Čvarakfest Čvarci Karanac Baranja Zimski vašar Kulen Rakija Vino Langošice

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!