Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 30.09.2008.

Cijeli Sirač mirisao na šljive, šljivovicu i pekmez

MANIFESTACIJE - Održani prvi i na području županije jedinstveni Dani šljiva

  • 1.048
  • 50
  • 0

KUD i Općina Sirač bili su domaćini prve i istovremeno jedinstvene kulturno-turističke manifestacije Dani šljiva u Siraču 2008, koja je pokazala da je na tragu prerastanja u veliki, sajamski tip događaja kojemu će uz širenje turističke ponude općine osnovni cilj biti promidžba uzgoja šljiva a potom i proizvoda poput rakije i likera, pekmeza, džemova i drugih prehrambenih artikala kojima je osnovni sastojak ili dodatak šljiva.

Kako je pojasnio Stjepan Jurajić, predsjednik Općinskoga vijeća i jedan od idejnih začetnika manifestacije, s obzirom na to da je općinski KUD kao član IGF-a, međunarodne folklorne udruge, bio dužan organizirati folklornu manifestaciju sa šest KUD-ova, iskorištena je prilika da se taj događaj istovremeno upotpuni i drugim sadržajima.

- Naime, Badel 1862 na području Sirača namjerava posaditi oko 60 hektara šljive za vlastitu proizvodnju, što će zasigurno za sobom povući i mnoga obiteljska gospodarstva da se počnu baviti uzgojem šljiva. Time će i ova manifestacija, koja je već sada premašila naša očekivanja, dobiti svoj puni smisao - kaže S. Jurajić.

Središnji događaj dana šljiva bilo je ocjenjivanje i nagrađivan je uzoraka šljivovice i likera. Naime, na natječaj je iz gotovo cijele sjeverne Hrvatske pristiglo ukupno 54 uzoraka koje je pomno pregledala i analizirala skupina od šest stručnjakinja. Prema njihovim ocjenama veliko zlato pripalo je šljivovici roda 2005. vlasnika Mirka Vončine iz Sirača.

Drugo veliko zlato osvojila je šljivovica roda 2003. Siračanina Ivana Nerva, a treće veliko zlato pripalo je rakiji viljamovki roda 2007. Bio Nektari zadruge iz Petrinje. Ukupno je dodijeljeno šest zlatnih, dvadeset i tri srebrna trinaest brončanih nagrada i tri priznanja.

- Rakiju iz vlastita voćnjaka posljednjih petnaestak godina proizvodim za svoje potrebe. Nikada do sada nisam rakiju davao na analizu i rezultat me je iznenadio. Znao sam da nije loša i da je pitka, no nisam niti pomišljao da je tako kvalitetna - rekao je Vončina.


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]