• Dožínky 2014 u Kaptolu
  • 22.07.2014. 14:00

Češke žetvene svečanosti

U koloni su deseci alegorijskih kola okićenih žitom, na kojima se prikazuju svi žetveni radovi, od sjetve do dobivanja kruha

Foto: Goran Gazdek
  • 70
  • 9
  • 0

U Kaptolu, maloj općini u Požeštini, održane su Dožínky, žetvene svečanosti, najstarija, najveća i najmasovnija manifestacija češke manjine u Republici Hrvatskoj, čija se tradicija očuvala još od 1925. godine. Žetvenim svečanostima na simbolički se način prikazuje uspješno ubiranje ljetine. Najveća atrakcija, kao i uvijek, bio je žetveni mimohod s više od tisuću sudionika, članovima svih 28 Čeških beseda u Hrvatskoj, gostiju iz Češke, hrvatskih društava i društava ostalih nacionalnih manjina. U koloni su deseci alegorijskih kola okićenih žitom na kojima se prikazuju svi žetveni radovi, od sjetve do dobivanja kruha.

Manifestacija se održava svake druge godine, uvijek u drugom mjestu u kojem djeluju češke besede.

Program prati velik broj gledatelja i uzvanika, a ove godine na tribinama su među ostalima bili veleposlanik Češke u Zagrebu, Martin Košatka, saborski zastupnik za češku i slovačku manjinu Vladimir Bilek i zamjenik ministrice kulture, pokrovitelja manifestacije Berislav Šipuš.

Kako je bilo sudjelovati u manifesticiji, pogledajte u našoj galeriji slika!

Foto: Goran Gazdek


Fotoprilog


Tagovi

Kaptol Požeština Češka manjina Žetvene svečanosti Ljetina Hrvatske nacionalne manjine Češke besede Berislav Šipuš Martin Košatka Vladimir Bilek


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB