Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Večer vina i umjetnosti
  • 14.05.2017. 08:00

Čaroban spoj vina i umjetnosti u Osijeku

Večer vina i umjetnosti se već tradicionalno održala u dvorištu Galerije Kazamat u Osijeku. Vino i umjetnost je spoj koji gotovo uvijek rezultira čarobnom količinom ljubavi, pozitive i dobrog provoda.

  • 1.252
  • 84
  • 0

Večer vina i umjetnosti se već tradicionalno održala ovaj petak u gradu Osijeku u dvorištu Galerije Kazamat. Vino i umjetnost čiji spoj gotovo uvijek rezultira čarobnom količinom ljubavi, pozitive i dobrog provoda nas je ovaj put iznova oduševila izborom vina naših Vinarija iz regije Osječko-Baranjske županije koja su se mogla degustirati po povoljnoj cijeni u vinskim čašama.

Osim glazbenog programa bio je pripremljen niz kulturno umjetničkih sadržaja koji konzumacijom raznih vina s područja Slavonije, Baranje i Srijema postaju super ugodni vizualno-zvučno-taktilni podražaj koji se pamti, a nije manjkao ni gastronomski dio užitka finih sireva, kulena i čokolade.

Osječko-baranjska županija druga po proizvodnji vina

Snježana Brzica koja je pomoćnica ministra turizma je ovom prigodom sve pozdravila te se zahvalila medijima na podršci ove manifestacije za sve proizvođače vina.

"Ova manifestacija poprima već tradicijski oblik i meni je drago zato što je Osječko-baranjska županija druga po proizvodnji vina u Republici Hrvatskoj. Ovo je županija koja ima četiri vinogorja, a vinari u našoj županiji su zadnjih godina jako puno uložili u tehnologiju i zaista ćete danas ovdje imati prilike kušati vrlo kvalitetna i vrhunska vina koja imamo iz svih vinogorja naše županije.

Župan Vladimir Šišljagić

Neke županije i destinacije su napravile daleko više od nas, a što se tiče kontinentalne Hrvatske Osječko-baranjska županija ima najveći kapacitet da turistički naraste zbog svoje prirodne i kulturne baštine. Mislim da smo mi po tome izuzetno u prednosti ispred drugih kontinentalnih županija te mi je jako žao da se nije dogodila sinergija. Među privatnicima ne postoji taj rad između svih dionika i to je nama falilo u proteklim godinama i to je ono što moramo popraviti", izjavila je Brzica.

Vinarija Katavić po prvi puta na Večeri vina i umjetnosti

Bile su prisutne različite vinarije pa smo imali prilike pričati sa mladim proizvođačem Zvonimirom Katavićem koji je na ovoj večeri predstavljao mladu obiteljsku Vinariju Katavić iz Zoljana pokraj Našica.

"Na ovoj manifestaciji sudjelujemo po prvi puta, a na sličnoj manifestaciji smo prošle godine sudjelovali u Našicama. Ova manifestacija je jako lijepo zamišljena i sviđa mi se taj elegantan stil na način da spojimo umjetnost i vino, jer pravljenje vina je samo po sebi neka umjetnost i drago mi je da je to napravljeno u ovakvom ambijentu koji definitivno odaje povijest iz koje se vino proteže i povijest samog grada Osijeka. Očekujem da se predstavim vinoljupcima iz Osijeka i cijele županije, da ostvarim neke kontakte i poznanstva i da se dobro zabavim ja za štandom i svi koji dođu ispred štanda.

Zlato za najbolje vino iz Erduta

Duga povijest vinarstva u obitelji Katavić

Moj djed je imao prve dodire s nekadašnjim Feravinom gdje je kasnije postao glavni podrumar, a i moja baka je imala dugu povijest vinarstva u svojoj obitelji i dogodio se neki spoj njih dvoje zaljubljenika u vino. Malo pomalo su krenuli od prve bačve, a da bi je kupili - prodali su kravu. Sada imamo kompletno opremljen podrum suvremenom tehnologijom kojom radimo, ali i dalje ostaje onaj dio čuvanja vina u drvenim bačvama. To je dio naše tradicije koji joj daje prepoznatljiv okus i to je tajna zbog koje smo dobili vrhunsku Frankovku nakon samo šest mjeseci.

Feričanačko vinogorje rađa najbolju Frankovku

Imamo dva hektara vinograda Frankovke i Graševine koje su karakteristične sorte za naše Feričanačko vinogorje. Proizvodimo 10.000 litara vina godišnje i trudimo se da proizvodimo vina po nekoj tradicionalnoj recepturi. Proizvodnja vina u našoj obitelji potječe još od moga djeda, a sada trenutno najveći dio posla u podrumu i vinogradu obavlja moj tata. Ja polako isto ulazim u područje rada sa vinima i zadužen sam najviše za prodajni dio, i počeo sam raditi u Zagrebu, ali sam se odlučio vratiti u Slavoniju.

Bogatstvo Slavonije

Koji red više

Nije mi žao nimalo, jer da sam se pitao zašto nisam probao ovo nikada ne bi dobio odgovor na to pitanje. Inače po struci sam inženjer elektrotehnike i to mi je i dalje glavni izvor prihoda, a rad s vinima je jedna velika ljubav. Sjećam se još riječi svoga ćaće koji je rekao prije puno godina da je njegov tata posadio toliko i toliko redova vinograda, on je malo više, a sad je na meni da posadim još koji red više. Misao vodilja je da se nastavi ostavština djedova, a osim ljubavi ovo je i izazov da se uspije u Slavoniji.

U ponudi imamo Frankovku Rose polusuho vino koje je namijenjeno za dame, Graševina koja ima vrhunski miris. Perjanica naših vinskog podruma je Frankovka koja je popularno vino Feričanačkog vinogorja i ove godine imamo vrhunsku Frankovku kojom se ponosimo i koja osvaja zlatne medalje na svim natjecanjima pa tako i na natjecanju za Dane vina, turizma i cikloturizma koje je na razini Osječko-baranjske županije.

Frankovku i djelomično Graševinu preferiramo čuvati u drvenim hrastovim bačvama, a ostatak Graševine se odvija većinom u inox bačvama koje zahtijevaju kontrolirane uvjete, temperaturu fermentacije i čuvanja vina. Zasada se to pokazalo kao najbolja kombinacija, jer crna vina izvuku iz drvenih hrastovih bačava ono što je najbolje i po tome smo prepoznatljivi, a bijela vina vole inox bačve. Rose smo napravili , jer je danas trend takav da ljudi vole sladunjavija vina i ono se pravi od Frankovke samotokom prvog vina koje se dobiva nakon dijela muljanja kada prođe 2 h", rekao je Katavić

Misna vina Đakovačko-osječko nadbiskupije

Stipo Vuković koji radi za Misna vina Đakovačko-osječko nadbiskupije nam je pričao o povijesti nastanka Misnih vina.

"Nadbiskupija je oduvijek vlasnik Misnih vina, a mi se nalazimo u Trnavi koje je od Đakova 16 km i pripadamo dijelu ekonomije Đakovačko-osječke nadbiskupije. Čak i za vrijeme Turaka je bila vlasnik, ali su oni popalili knjige i papire na kojima je bila zapisana proizvodnja vina. U nekim knjigama piše da je bilo pet obitelji koje su se bavile proizvodnjom vina, i da se to zvalo spajluk u vrijeme Turaka.

Proizvodimo vina na 30 hektara površine, a godišnje proizvedemo negdje oko 150.000 do 200.000 litara vina. Imamo tri sorte bijelog vina Traminac, Chardonnay i Graševina, a imamo sada i crna vina koja su relativno mlada iz vinograda starih šest godina međutim već imamo vina u prodaji i to su Cabernet Sauvignon i Cabernet Frank. Naša tradicija je duga i potječe još iz 1716. godine i ta godina je također na etiketama naših vina.

Večer vina i umjetnosti

5% proizvodnje vina ide u crkve

Imamo izborne berbe Traminca, a 2007. smo imali ledene berbe. U 2009. godini smo dobili za Traminac ledeno vino u Londonu na Dekanter natjecanju nagradu za regionalnog šampiona jugoistočne Europe, a i na raznim ocjenjivanjima smo pokupili medalje. Tamo je bilo 17.000 uzoraka vina iz cijelog svijeta. U pripremi trenutno imamo izborno slatko vino koje će tek doći u ponudu. Miroslav Bošnjak je voditelj proizvodnje. 5% proizvodnje našeg misnog vina ide za crkvu, a ostalo sve ide na tržište Hrvatske, pa čak i van po potrebi. Naše vino uzimaju sve biskupije u Hrvatskoj i kada ih naruče dostavne službe to odvezu i oni ih normalno plaćaju kao i sve druge osobe", naglasio je Vuković.

Vinarija Brzica i stara obiteljska tradicija uzgoja

Zadnja nam se predstavila Vinarija Brzica koja se bavi starom obiteljskom tradicijom uzgoja. Vinogorje je smješteno u kontinentalnom dijelu Hrvatske u vinskoj regiji Podunavlje - vinogorje Erdut.

Vinarija Brzica

"Vinarija Brzica se bavi proizvodnjom vina na 6 i pol hektara od 1999. godine, a ima već 5 godina otkada smo ušli u komercijalnu proizvodnju vina. U ponudi od crnih vina imamo Merlot, Cabernet Sauvignon, a od crnih vina Vranac koji miješamo u kupaži. Sva crna vina barikiramo, a od bijelih vina proizvodimo Chardonnay i Graševinu. Već dugi niz godina sudjelujemo na Večeri vina i umjetnosti i jako nam se ovdje sviđa te ćemo se truditi i dalje biti dio toga. Od današnje večeri očekujem puno ljudi, dobru zabavu i puno dobrih vina.

Trudimo se obilaziti sve ozbiljnije sajmove u Hrvatskoj od Zagreba, Dubrovnika, Splita, a isto tako i kontinentalni dio, pa i u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji. U Vinariji imamo zaposleno dva čovjeka i pomaže moj jedan brat za dostavu u vinariji, a tata se trudi da vino bude dobro. Ističemo se po tome što barikiramo crna vina i prodajemo crna vina i 2012. i 2013. godine za razliku od većine. Trudimo se zadržati obiteljski štih i ne gurati vina u trgovačke lance i zato mislim da smo drugačiji od drugih", rekao je mladi Brzica.


Fotoprilog


Tagovi

Vinarija Vina Osječko - baranjska županija Katavić Frankovka Nadbiskupija Tradicija Misna vina


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]