Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bučina ulja
  • 27.05.2019. 10:30
  • Varaždinska, Varaždin

Bučino ulje Reinharda Pruteja šampion izložbe, od Austrijanaca možemo puno naučiti

Na 2. međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe – Adria u Varaždinu predstavljena su 184 bučina ulja proizvođača iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske.

Foto: Igor Čolaković
  • 323
  • 51
  • 0

Bučino ulje Reinharda Pruteja iz Austrije proglašeno je šampionom 2. međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe – Adria, koja je u subotu, 25. svibnja, održana u Varaždinu. Ovo djevičansko bučino ulje je šampionski naslov osvojilo u jakoj konkurenciji od 184 bučina ulja proizvođača iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske, s 33,39 od mogućih 35 bodova. Na izložbi su izlagačima dodijeljene 32 zlatne, 102 srebrne i 15 brončanih medalja. Broj dodijeljenih medalja na ovoj međunarodnoj izložbi pokazao je kako proizvođači u ovoj regiji nude sve više i sve kvalitetnija bučina ulja.

"Najveći napredak ove je godine ostvaren na području kemijske analize, a izložena ulja su u prosjeku također napredovala i senzorski, pa je unatoč rigoroznim kriterijima za ocijenjivanje ove godine dodijeljeno čak 149 medalja", istaknuo je predsjednik ocjenjivačke komisije Nenad Martinec, voditelj Laboratorija za kemiju hrane u Bioinstitutu Čakovec. 

Nastupom na 2. međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe - Adria bili su zadovoljni i proizvođači, kojima je Varaždin postao važno mjesto za promociju njihovih bučinih ulja, ali i drugih proizvoda od bučinih koštica.

Šampion izložbe je bučino ulje Reinharda Pruteja

"Zadovoljni smo s današnjim nastupom u Varaždinu. Ovakve priredbe su vrlo važne ne samo za predstavljanje naših proizvoda, već i za promociju i prepoznatljivost  bučinih ulja kao gastronomski i zdravstveno izuzetno vrijedne namirnice. Trend je dobar, svake godine proizvodimo sve više ulja, a i kvaliteta ulja je sve veća", istaknuo je Dalibor Frančić iz Uljare Šenkovec, u kojoj se dnevno preša i više od pola tone bučinih koštica.

Na izložbi i bučina ulja i Slavonije

Među izlagačima na ovogodišnjoj izložbi bio je i Vjekoslav Kopjar, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Osijeka.

"Došli smo u Varaždin kako bismo predstavili bučino ulje iz Slavonije, koja nije poznata po proizvodnji bučinog ulja, kako bi pokazali da se i u Slavoniji proizvode kvalitetna ulja od buče. Zato pozdavljam organizaciju ovakvih priredbi i nadam se da će slična izložba biti održana i u Osijeku, kako bi se i u Slavoniji potaknula veća i raznovrsnija proizvodnja bučinih ulja", poručio je Vjekoslav Kopjar.

Proizvođači bučinog ulja u Varaždinu su razmijenili i iskustva u proizvodnji, a posebice u promociji bučinih ulja, pri čemu su posebno istaknuti primjeri dobre prakse uljara iz austrijske pokrajine Štajerske.

"Austrijski proizvođači najviše su odmakli u promociji i brendiranju bučinih ulja. Kako bismo bili konkurentni proizvođačima iz Austrije i Slovenije, naši se proizvođači moraju početi udruživati. Kako bismo nadišli lokalne okvire, i mi moramo ozbiljno krenuti u brendiranje naših ulja, no, prije svega, moramo značajno povećati površine, poboljšati našu skromnu infrastrukturu te širiti paletu proizvoda o bučinih koštica. Moramo inzistirati na proizvodnji koštica u ekološkom uzgoju i postati prepoznatljivi upravo po takvoj proizvodnji te poticati infrastrukturu, uređenje kušaonica i prostora za prezentaciju.

Moramo raditi na modernom pristupu koji će odgovoriti na zahtjeve modernih europskih potrošača i definirati strategiju koja će našim proizvođačima pomoći da u sljedećih pet godina prošire svoju proizvodnju koju će plasirati na europsko tržište kao prepoznatljiv, ekološki proizvod", naglasila je Andreja Petrović, tajnica Udruge "Varaždinsko bučino ulje“ i vlasnica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje u Varaždinu upravo završava prezentacijski centar u kojem će uz bučino ulje, za koje im je na ovogodišnjoj izložbi dodijeljena zlatna medalja, predstaviti i druge proizvode iz ekološkog uzgoja, kakvi su primjerice, namazi od buče, čokoladirane bučine koštice ili bučino i brašno od pira, koje izvoze na tržište Belgije i Francuske.

Veliko zanimanje za kozmetičke proizvode od buče

Veliko zanimanje posjetitelja ove međunarodne izložbe pobudila je i ponuda kozmetičkih proizvoda od buča iz ekološkog uzgoja.

"Proizvodnju biokozmetike od bučinog ulja započeli smo iz čistog inata, željevši pokazati da se sve ono što se može pojesti može staviti i na naše tijelo. Zbog mnogih korisnih spojeva u ovome ulju, kao prirodni antioksidans, ono je izuzetno korisno za kožu i kosu. Ono može imati široku primjenu u kozmetici, pa ponuda mnogih wellness hotela u Austriji i Sloveniji počiva upravo na proizvodima od buče", rekla je Snježana Jakopović, u čijoj tvrtki - Kuća magične trave, proizvode i kolekciju bio kozmetike od bučinog ulja.   

U Varaždinu se predstavilo i bučino ulje iz Slavonije

Za posjetitelje je  održan i kulinarski šou tijekom kojeg su vrhunski kuhari pripremali  jela s - Varaždinskim bučinim uljem i tartufima. Udruga Hajdina je demonstrirala kuhanje ulja na starinski način, kao i izradu zaštićenog kučanskog koščićjaka i drugih jela od hajdine.

U Varaždinu je uz 2. međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe – Adria, koji je organizirala Varaždinska županija sa Savezom Alpe - Adria, održana i  9. izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske.


Fotoprilog


Tagovi

Bučino ulje Alpe-Adria Izožba


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe