Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natjecanje orača
  • 18.08.2014. 15:45

Blagdan i počast radu i proizvodnji hrane

Najtecanje u oranju svojevrsna je svečanost za cijeli kraj. Odaje se počast "kmetima", kako seljake zovu u Sloveniji, te njihovu mukotrpnom radu na zemlji.

  • 119
  • 32
  • 0

Bilo je zanimljivo vidjeti kako to rade naši susjedi Slovenci. Subotnje jutro, sunčano na sjeveru Slovenije. Regija Podravje. Maribor, Ptuj, Ormoš. Ravnica u blizini Varaždina i Čakovca, ali i Mađarske na sjeveru. Kuruzi isti kao u Zagorju. Traktori i plugovi isti kao i u Hrvatskoj. Ali energija je, čini se, bitno drugačija. Mjesni vatrogasci brinu gdje ćemo parkirati, okolni seljaci su donijeli na prodaju svoje proizvode. I jako mnogo ljudi za razliku od sličnih natjecanja u našim županijama. Naši savjetodavci se trude. Ali očito kod nas to ne nailazi na takav odjek.

Natjecalo se u dvije skupine po 10 traktorista s plugovima premetnjacima i ravnjacima. No, bila je skupina i od nekih osam starih traktora sa isto tako starim plugovima. Na trećem kraju pak su oni koji su se natjecali u oranju s konjima i plugovima adekvatnim toj starinskoj tehnici. Svo vrijeme na nekoliko punktova šank s pićem, pa i jedna zaprežna kola koja su vukla točionicu piva. I glazba. Malo njihova lokalna kulturno-umjetnička društva s pjesmama i predstavama pa onda seoski orkestar. I onda opet seosko društvo starina i tako redom.

Cijeli dan. Pa defile natjecatelja uz podizanje slovenske zastave koji je bio jako zanimljiv, a u zaprežnim kolima donijele su je mlade deklete u slovenskim narodnim nošnjama. I nakon toga ogroman defile društva ljubitelja starih traktora koje možete vidjeti na našim fotografijama. Sve je to pratila i izložba starih poljoprivrednih strojeva. Plugova, sjetvospremača, sijačica. Pogledajte fotografije i uživajte u ovom svojevrsnom prazniku i blagdanu proizvodnje hrane.


Fotoprilog


Tagovi

Slovenija Oranje Plug Traktor Podravje Ptuj Kulturno-umjetnička društva Ljubitelji starih traktora Točionica piva Program Prodaja proizvoda


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]