Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajamovanje
  • 17.08.2021. 15:00

Biofeldtage 2021: Ekološka poljoprivreda na austrijski način

Hrvatski su poljoprivrednici s ekološkog dana polja u Gradišću otišli puni dojmova o naprednim tehnologijama ali i snažnoj podršci koju austrijska država pruža ekoproizvođačima

Foto: Vesna Mijat
  • 389
  • 412
  • 0

Početkom kolovoza ove godine u Gradišću je po drugi put organiziran Biofeldtage - ekološki dan polja. U organizaciji ekološkog imanja Esterhazy, Austrijske poljoprivredne komore, tamošnjeg Poljoprivrednog fakulteta, te drugih partnera, a na zadovoljstvo lokalnih poljoprivrednika, ljubitelja prirode i zdrave hrane, na površini od 70 hektara sajamskog prostora izlagalo je 190 izlagača te bilo održano 160 različitih predavanja, seminara i demonstracija, pa se nije bilo nimalo lako odlučiti odakle krenuti. 

Program je bio podijeljen prema tematskim cjelinama: poljoprivredna tehnika, tlo, uzgoj bilja, bioraznolikost, održivost i klima, te uzgoj i dobrobit životinja. Seminari su obuhvatili, između ostaloga, teme učinkovite ispaše, trajnog ozelenjivanja, oprašivanja, uzgoja svinja na otvorenome, te mnogi druge. U sklopu seminara posjetitelji su mogli vidjeti Angus goveda i naučiti o proizvodnji njihovog mesa na ekstenzivan način. Veliku pažnju privukle su izložbe biljnih sorti i seminari na temu njihova uzgoja. Održana su i stručna predavanja o regenerativnoj poljoprivredi, mikorizi poljoprivrednih nasada, fotonaponskim ćelijama, obnovljivim izvorima energije i drugo. 

Najnovije tehnike i tehnologije

Što se demonstracija tiče prevladavale su: pokazni rad strojeva, inovativne robotske tehnologije, te prikaz rada bespilotnih letjelica za poljoprivredne svrhe. Dodatno, mogla se vidjeti uporaba satelitskog mapiranje površina, te sakupljanje i računalna obrada podataka o kvaliteti tla i usjeva.

Od izlagača bili su prisutni svi renomirani proizvođači traktora i priključaka, proizvođači ekoloških gnojiva i zaštitnih sredstava, te proizvođači pospješivača rasta. Posjetitelji su mogli vidjeti dijelove za košnicu izrađene od vlakana soje i žitarica, novosti u ekološkoj gradnji štala, različite nastambe za solitarne pčele, te mobilne kokošinjce za do 350 kokica. Kao kuriozitet, bile su izložene neke starinske sorte domaćih životinja kao što je bijeli barokni magarac.

Posjetitelji su i sami mogli isprobati novu mehanizaciju, organizirano je i nekoliko kulinarskih demonstracija, a štandovi s tradicionalnom austrijskom brzom hranom bili su postavljeni na svakom koraku. Pažnja je posvećena i najmlađima, za koje su organizirane zabavne radionice. Ukratko, raznolik poljoprivredni sadržaj, ali ujedno i zabava za čitavu obitelj.

Obnovljivi izvori energije privukli su veliki broj posjetitelja

Moramo primijetiti kako je organizacija sajma priča za sebe. Zaposlenici programa su bili lako uočljivi i nudili asistenciju posjetiteljima na svakom koraku. I zaštitari i redari bili su odjeveni u fluorescentnu odjeću, vatrogasci i bolničari su imali svoj punkt za dežurstva, dok je liječnik kružio sajmom na hoverboardu. Veliki broj štandova s osvježenjem nudio je osnovne menije. Na kraju valja istaći i kako je za one kojima je bilo teško hodati po vrućini bio organiziran prijevoz električnim vlakićem. Sve u svemu, i naši organizatori sličnih događanja mogli bi ovaj primjer uzeti za ogledni.

Prednjače u ekoproizvodnji

Među inim posjetiteljima ove sajamske manifestacije bila je i delegacija hrvatskih poljoprivrednika, s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, te Zagrebačke županije. Oni koji do sada nisu znali sada su čuli kako je imanje Esterhazy u gradiću Seehof (Donnerskirchen), jedno je od najvećih ekoloških imanja u Austriji i prostire se na 2.000 ha poljoprivrednog zemljišta. Dobrodošlicu je na hrvatskom, uz čašu kvalitetnog vina, zaželio ataše Saveznog ministarstva poljoprivrede, regija i turizma SEE dr. Christian Brawenz.

Za hrvatsku delegaciju upriličen je svečani prijem na kojem se gostima na starohrvatskom dijalektu obratio i gradišćanski Hrvat Nikolaus Berlakovich, zastupnik u parlamentu i predsjednik Poljoprivredne komore Gradišće. Pričao je o stanju i potencijalima ekološke poljoprivrede u Austriji koja je svjetski "broj 1" u ekološkoj proizvodnji i gdje je gotovo 23 posto svih poljoprivrednih proizvođača pod ekološkim nadzorom. Za cilj narednog desetogodišnjeg razdoblja imaju prelazak cjelokupne poljoprivredne proizvodnje na ekološke principe. 

Prijem za hrvatske poljoprivrednike

Potvrdila je to i njihova ministrice poljoprivrede Elisabeth Koestinger, i navela da je pod ekološkim nadzorom oko 26 posto svih austrijskih poljoprivrednih površina.

Ekološki dobivene namirnice su sve popularnije i kod kupaca, pa je tako utvrđeno da su potrošači za ekološke proizvode u 2020. godini trošili čak 23 posto više. Dodatno, sama pokrajina Gradišće predvodi još boljim rezultatima u obujmu ekološke proizvodnje gdje je čak 37 posto svih površina pod ovim načinom uzgoja.

Velika institucionalna podrška proizvođačima

Svoje je dojmove s nama podijelila Anđelka Pejaković iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede. "Hrvatska je danas na oko pet posto ekološke proizvodnje u cijeloj poljoprivredi i moramo si postaviti velike ciljeve kako bismo više uspjeli i ostvariti. I mi, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, smo ovdje došli da nešto naučimo i prenesemo iskustva ove uspješne ekološke regije našim proizvođačima“, istaknula je.

Nakon obilaska sajma direktor poljoprivredne komore Gradišće Otto Prieler odveo nas je do sjedišta poljoprivredne komore Gradišća, u obilazak grada Eisenstadta i do dvorca Esterhazy iz 1364. godine. Naše je proizvođače zanimao način funkcioniranja njihove poljoprivredne komore, broj zaposlenih kao i uvjeti članstva. Uz ljubaznog domaćina te stručni prijevod Ane Pekić Topolko iz austrijskog veleposlanstva, puno smo saznali o ovdašnjoj institucionalnoj podršci tamošnjim poljoprivrednim proizvođačima.

Upravo ova snažna podrška koju austrijska država pruža ekološkim poljoprivrednicima ostavila je na hrvatske poljoprivrednike najveći dojam. Gospodarstvo se ovdje temelji prvenstveno na lokalnoj ponudi promovirajući domaće ekološke proizvode. Na svakom koraku osjeća se poštovanje s kojim se prosječni austrijski potrošač odnosi prema ekološkom poljoprivredniku. Poljoprivrednik je u Austriji visoko cijenjeno zanimanje i osoba koju svi podržavaju jer on proizvodi hranu. U fokusu sajma bili su proizvođači, a ne političari. 

Ovom smo posjetom mogli steći uvid u ono što bi hrvatska poljoprivreda mogla biti. No, imamo li volje za promjene na bolje?


Fotoprilog


Tagovi

Biofeldtage Nikolaus Berlakovich Otto Prieler Christian Brawenz Ekologija Sajam Gradišće Ekološki dan polja


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!