Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tuna, Sushi & Wine Festival u Zadru
  • 04.02.2018. 15:00

Besplatno pojeli 2.700 porcija sushija, tunu donirao general Gotovina

Hrvatska tuna je u Japanu izuzetno popularna kao riba visoke kvalitete za sushi, rekao je Keiji Takiguchi japanski veleposlanik u Hrvatskoj.

  • 1.225
  • 66
  • 0

Mnogi se nisu mogli načuditi. Toliko hrane i pića, a sve besplatno. “Ovako nešto u našoj zemlji nije moguće”, prokomentirala su trojica Švicaraca koji su u društvu poznatog zadarskog vinara Trifuna Poljaka, među više od 1.500 posjetitelja sudjelovali na svečanom otvaranju i na gala večeri ovogodišnjeg, četvrtog po redu izdanja "Tuna, Sushi & Wine Festivala" u Zadru.

Švicarci kao ostali gosti bili su fascinirani bogatstvom ponuđenih delicija spravljenih od hrvatskih tuna iz zadarskog akvatorija po najboljoj japanskoj gastronomskoj tradiciji. Na stolovima se našlo gotovo 20.000 ribljih zalogaja, od čega 2.600 do 2.700 porcija sushija i sve je “planulo”. “

Riblji zalogaji uz vrhunska vina

"Cijeli dan smo spremali tih 2.700 porcija, ali smo uspjeli. Samo u tartaru od tune ima pet različitih segmenata koji se ručno spremaju, a kako ih ima 800 možete zamisliti kakav je to posao. Zahvalan sam svojim vrijednim pomoćnicima, bez njih ne bih uspio“, rekao je poznati hrvatski chef Hrvoje Zirojević. On je posebno pohvalio angažman učenika Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole u Zadru.

Ipak, valja reći da je ovako impozantni broj sushija napravljen i uz pomoć "Fujiseiki" aparata koji prethodno pripremljenu rižu oblikuje u prepoznatljive sushi oblike. Završni korak dali su kuhari iz “Ginger Sushija“, poznatog zagrebačkog restorana koji nudi i promovira sve popularnija japanska jela. Ovaj restoran je od prošle godine partner zadarskog "Tuna, Sushi & Wine Festivala. Osim u specijalitetima vrhunskih hrvatskih chefova Zirojevića i Josipa Vrsaljka posjetitelji su mogli uživati i u zalogajima koje je spravljao Ante Kulaš, chef biogradske “Ilirije”, kao i japanski majstor sushija Motohiko Mochizuki iz zagrebačkog restorana "Takenoko“. Svoj su gastro kutak imali i svi drugi zadarski i hrvatski restorani koji ove godine čine bitan programski dio TSWF-a, a sve se zalijevalo probranim vinima sve uspješnijih vinara zadarske regije.

"Vinogradarstvo i vinarstvo u našoj županiji primjetno je napravilo korak više, na što smo svi jako ponosni, kao što smo ponosni i na činjenicu kako smo najribarskija županija u Hrvatskoj, a tuna je u tom segmentu posebna priča jer je njezina vrijednost na najvećoj svjetskoj razini“, kazao je Božidar Longin, župan Zadarske županije u čijem akvatoriju “imamo gotovo milijun kvadrata pod koncesijom upravo za uzgoj ove predivne delicije, s glavnim tržištem upravo u Japanu”.

Tune donirao general Gotovina

Ove godine obilježava se 25. obljetnica diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske. Veleposlantsvo Japana treutno planira mnoštvo događanja kojima će ove godine proslaviti tu veliku obljetnicu, a TSWF upravo je jedan takav događaj, rekao je Keiji Takiguchi, japanski veleposlanik u Republici Hrvatskoj. On je istaknuo da je ovo područje poznato po uzgoju tune od čega se većina izvozi u Japan. “Hrvatska tuna je u Japanu izuzetno popularna kao riba visoke kvalitete za sushi”, dodao je japanski veleposlanik Takiguchi.

Tune za ovogodišnji festival donirala su tunogojilišta Pelagos i Jadran tuna generala Ante Gotovine i njegova partnera Milana Mandića. Vinari su donirali svoja vina, a festival, koji će potrajati do 9. veljače, nakon gala večere nastavlja se cjelodnevnim programom u gastro kućicama u atriju palače Cedulin. Uz vinare predstaviti će se brojni zadarski restorani sa svojim specijalitetima, ali i proizvođači maslinovih ulja, sira, soli gljiva… Bit će ića, bit će pića, ali ne više besplatno. Za svako jelo posjetitelji će odvojiti po 10 kuna, a po istoj cijeni plaćat će i čašu vina. Sav prihod od degustacije ide Udruzi za pomoć ženi i djetetu Duga.


Fotoprilog


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]