Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prisnac
  • 26.07.2013.

Benkovčani pripremaju prisnac za Guinessa

Autohtona delicija Bukovice i Ravnih kotara ove subote će se upisati u Guinnessovu knjigu rekorda...

  • 377
  • 16
  • 0

Benkovački prisnac, autohtona delicija Bukovice i Ravnih kotara ove subote će se upisati u Guinnessovu knjigu rekorda. Pripravljanje i pečenje divovskog prisnaca promjera oko dva metra održat će se u večernjim satima na Šetnici kneza Branimira u sklopu trećeg po redu Gastro festivala Benkovački prisnac - Benkovac 2013.

"Benkovački prisnac po izvornoj recepturi na licu mjesta pripremat će članice KUD-a Branimir Benkovac", obznanila je Ksenija Čirjak, predsjednica KUD-a.

Benkovčani su zasukali rukave. Tako su u radionici meštra Borislava Čirjaka, Ksenijina supruga, završni radovi na izradi megapladnja, pleha, lima, tepsije ili roštijere te divovske peke promjera skoro dva metra.

"Usprkos ovom zvizdanu i pasjoj vrućini dodatno začinjenoj toplinom varenja ovaj povijesni zadatak bit će završen na vrijeme, ma i prije vremena", odlučan je Borislav Čirjak zvani i Bore i Ćiro, koji, zaista ima »mota« za elektrode i varenje. Ovih dana Čirjakove dvore u Pristegu posjećuju brojni znatiželjnici i dive se divovskoj peki i Bori, meštru od građevine i kamena. A mnogi poput nevjernog Tome u nevjerici ili dlanom ruke ili metrom mjere promjer ove jedinstvene peke.

"Ma oni se tek šale, to mi je poput pogonskog goriva", veselo će Čirjak u kratkim trenucima pauze.

Gastro festival Benkovački prisnac održava se u sklopu bogatog Benkovačkog kulturnog ljeta kojeg organiziraju Grad Benkovac i ovdašnja Turistička zajednica. Organizatori očekuje nekoliko tisuća posjetitelja.

Autor: Velimir Brkić


Izvori

Zadarski list


Tagovi

Benkovac Delicija Guinnessova knjiga rekorda KUD-a Branimir Benkovac

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!