Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manifestacija
  • 21.07.2014. 08:30

Benkovački stočni sajam u kolovozu

U Benkovcu će se 10. kolovoza 2014. godine održati još jedan Benkovački stočni sajam

Foto: TZ Grada Benkovca
  • 365
  • 18
  • 0

Benkovac ima stoljetnu tradiciju održavanja sajmova, a ovaj današnji Benkovački sajam neizostavni je gospodarski i turistički sadržaj grada. Održava se svakog 10-og u mjesecu i privlači desetke tisuća posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske, a često izlažu i izlagači iz susjedne Bosne i Hercegovine. Riječ je o jednom o najvećih sajmova ovog tipa u Hrvatskoj, a i šire.

Prigorci, Podravci i Međimurci najčešće dovoze brašno iz svojih mlinova, Varaždinci i Bjelovarci nude telad, dok je slavonska ponuda tradicionalno u prvom redu rezervirana za svinje i odojke. Domaćini se uvijek pobrinu da ništa ne manjka i da je gastro ponuda, bez koje ovaj sajam ne bi bio ono što danas jest, bogata i raznovrsna. Ne možete otići s Benkovačkog sajma, a da niste probali janjetinu s ražnja, odojka, razna jela ispod peke, ali i izvrsna i raznovsna ravnokotarska vina.

Sajam se mijenjao s vremenom

Benkovački stočni sajam nekada

Kroz dugu tradiciju održavanja, Benkovački je sajam doživio i određene promjene. Na samom početku bio je to isključivo stočni sajam koji je s vremenom, posebice posljednjih godina, proširio svoju ponudu na hranu, odjeću, obuću ali i razna kućna pomagala. Jedan od glavnih pokretača sajma su ljudi ovoga kraja, kojima su poljoprivreda i autohtoni zanati osnovni izvor prihoda, a uvelike mu je doprinio i povoljan geoprometni položaj. Sajam je, za razliku od svojih početaka, kada je bio u centru grada, danas smješten izvan grada, na zemljištu površine 5,9 ha uz glavnu prometnicu Benkovac - Karin.

Svako godišnje doba ovom sajmu daje svoj poseban pečat, a ponuda je šarolika, ovisno o sezoni pa tako svaki mjesec ima svoje "udarne" proizvode. No, sami ćete se ipak najbolje uvjeriti u posebnost ovog sajma, a idući možete posjetiti 10. kolovoza 2014. godine.

Foto: TZ Grada Benkovca


Tagovi

Benkovački stočni sajam Gastro ponuda Svinje Telad Janjetina Autohtoni zanati Poljoprivreda Sezona Tradicija Ravnokotarska vina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]