Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alimentaria
  • 06.05.2016. 15:30

Baranjski kulen zapeo za oko Španjolcima

Baranjski proizvođači kulena koji ostvaruju pravo na plavu markicu - EU oznaku zaštićenog geografskog podrijetla, izlagali na jednom od najvećih svjetskih sajmova prehrane i vina, Alimentaria u Barceloni!

  • 788
  • 90
  • 0

"Sa sigurnošću mogu reći da je baranjski kulen po kvaliteti bolji nego mnogi slični proizvodi koji se prodaju po visokim cijenama. Kulen je velika šansa za Baranju i cijelu regiju, jer je riječ o proizvodu koji može pokrenuti cijeli lanac, od primarne proizvodnje do prerade mesa", rekao je Anđelko Balaban, dopredsjednik udruge Baranjski kulen i načelnik općine Jagodnjak, organizatora odlaska baranjskih proizvođača kulena koji ostvaruju pravo na plavu markicu - EU oznaku zaštićenog geografskog podrijetla, na jedan od najvećih svjetskih sajmova prehrane i vina, Alimentariu u Barceloni.

Baranjski proizvođači kulena na jednom od najvećih svjetskih sajmova prehrane i vina!

Baranjski kulen, proizveden u pogonima beljskog PC Baranjka, OPG Matijević i Petra Dobrovca, članova udruge Baranjski kulen, našao se tako u društvu više od 4.000 proizvoda iz 70-ak država s gotovo svih kontinenata.

Petar Dobrovac

Na jednom od najživopisnijih izložbenih prostora u međunarodnom mješovitom paviljonu ogromnog sajmišta u Barceloni, baranjsku je deliciju tijekom četverodnevnog sajma kušalo na stotine, pa i tisuće ljudi. Ono što je najvažnije, povratne informacije bile su odlične. Posebice nakon što su im proizvođači objasnili način izrade te uvjerili da kulen nije španjolski chorizo, već nešto sasvim drugo i autohtono.

Baranjski kulen zapeo za oko stotinama posjetitelja sajma u Barceloni!

"Iskustva sa sajma pokazala su da je Baranjski kulen odlično prihvaćen autentični hrvatski proizvod, za koji su kupci pokazali veliki interes", ističe Miodrag Komlenić, predsjednik udruge i direktor beljske Baranjke, naglašavajući kako su na svakodnevnim predstavljanjima i degustacijama proizvoda, održanim u sklopu sajma, ostvareni brojni poslovni kontakti s partnerima iz cijelog svijeta, jer je Alimentaria važno mjesto poslovnih susreta u segmentu mesa i proizvoda od mesa, prije svega zbog značaja španjolske mesne industrije i njenih proizvoda.

Alimentaria, Barcelona

Dodaje kako dodatnu potvrdu kvalitete i originalnosti baranjskom kulenu daje europska oznaka zemljopisnog podrijetla, zbog čega se nada da će im ovaj sajam donijeti iskorake na nova tržišta. Nije propustio naglasiti odličnu suradnju baranjskih proizvođača kulena koja je ustvari i omogućila završetak mukotrpnog procesa zaštite zemljopisnog podrijetla Baranjskog kulena.

Svjetski sajmovi prilika za promociju i izvoz!

S njim su se složili i ostali članovi udruge, dodavši kako su pred njima novi izazovi - promocija i izvoz proizvoda, za što su idealna mjesta upravo veliki svjetski sajmovi. Inače, odlazak u Barcelonu organizirala je Općina Jagodnjak, a sredstva su nabavljena posredstvom natječaja Ministartsva gospodarstva.

Izložbeni prostor udruge Baranjski kulen

Alimentaria je samo početni korak u izvahrvatskoj prezentaciji baranjskog kulena. U pripremi su odlasci na druge značajne sajme, a udruzi pri tome svesrdno pomažu u Baranjskoj razvojnoj agenciji. Kako je istaknula Milica Milosavljavić, ravnateljica BARA-e, za udrugu Baranjski kulen pripremila je i prijavila projekt Izvršnoj agenciji za potrošače, zdravlje, poljoprivredu i hranu Europske komisije, koji može rezulirati odlaskom na još jedan svjetski poznat sajam prehrane.

Svo zainteresirani za druženje s baranjskim kulenom mogu doći u Jagodnjak, gdje će 9. lipnja biti održana 15. po redu jagodnjačka Kulinijada. Na ovo, jedno od najvećih hrvatskih predstaljanja kulena, očekuje se dolazak više od 100 proizvođača iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja. Predviđen je i bogat kulturno-zabavno-edukativni program.


Fotoprilog


Tagovi

Barcelona Baranjski kulen


Autor

Nikola Ivić

Više [+]

S dugim novinarskim stažem, Nikola je veliki zaljubljenik u fotografiju i poljoprivredu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.