Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječki sajam
  • 04.10.2019. 12:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Alen Vukašinović: 22. Osječki jesenski sajam je zrcalo tople slavonske duše

Dođite, dajte podršku našim gospodarstvenicima. Budimo ono što jesmo - tople slavonske duše jer svi posjetitelji koji dolaze izvana kažu nam da je - samo jedna Slavonija, poručuje Alen Vukašinović, direktor Osječkog sajma.

Foto: Melita Berečić
  • 577
  • 45
  • 0

Mnogim Slavoncima, Osječki jesenski sajam svojevrstan je vjesnik jeseni. Ta će se manifestacija po 22. put zaredom održati od danas, 4. do 6. listopada na sajamskom prostoru Pampas. O sajmu smo razgovarali s Alenom Vukašinovićem, direktorom tvrtke Osječki sajam d.o.o.

Što je najvažnije reći o ovogodišnjem jesenskom sajmu?

Najvažnije je za početak reći da je to 22. Osječki jesenski sajam, što puno govori o tradiciji i značaju tog sajma. Uvijek ističem - tradicija prije svega! Posjetitelje će dočekati oko 200 izlagača, na dvije tisuće četvornih metara zatvorenog i tri tisuće četvornih metara otvorenog prostora. Postali smo brend pa u ovom trenutku surađujemo s najkvalitetnijim gospodarstvenicima.

Kvalitetni autohtoni proizvodi

Znači možete i birati, samo najbolji su na sajmu?

Tako je, mi smo svojevrstan filtar. Nema kod nas, primjerice, meda iz Kine, kod nas je sve autohtono, domaće, jamac smo kvalitete koji podižući vidljivost jesenskog sajma podiže i vidljivost izlagača.

Znači, kada dođemo na jesenski sajam po određene proizvode, to je kao da smo došli do izvora, kod samih proizvođača?

Baš tako! I što se tiče kvalitete, i što se tiče cijene. Ono što želimo jest da sajam bude mjesto susreta i zadovoljnih korisnika. Imamo kvalitetne izlagače i treba nam tržište, odnosno kupci. Zato pozivam sve građane koji i inače dolaze u velikom broju, da dođu sa svojim obiteljima i daju potporu našim izlagačima, neka uživaju i kupe kvalitetne proizvode po subvencioniranim cijenama.

Ljudi vole doći na sajam i prošetati se, vidjeti što se nudi, sresti prijatelje, steći nove poznanike… Sajamski je prostor i zanimljivo mjesto za izlazak?

Mnogi mi kažu koliko uživaju u posjećivanju sajma, sretanju ljudi, sudjelovanju u komunikaciji, a u konačnici i upoznavanju s izlagačima te kupnjom njihovih proizvoda. Mnogi ostaju i u kontaktu jer je cilj ne samo da prodavači prodaju svoje proizvode pa na kraju dana podvuku crtu i izračunaju koliko su zaradili, nego da se brendiraju te da svoje proizvode uspješno prodaju 365 dana u godini.

Može se reći da ste dobri posrednici - spajate proizvođače s kupcima, građani se susreću, potičete gospodarstvo… Uloga sajma stvarno je velika, a Osijek je pravi sajamski grad.

Zahvaljujući našem vlasniku - Gradu Osijeku i poticajima, cilj Osječkog sajma je poticanje gospodarstva. Ohrabrujuća je već i činjenica da će 200 izlagača ostvarivati egzistenciju za sebe i svoju obitelj, između ostalog, koristeći platformu našeg sajma. Tako ćemo u organizaciji ovog sajma imati Dane meda., 6. Izložbu ženskog poduzetništva pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije, 3. Izložbu braniteljskog poduzetništva, Hrvatsko-mađarske poslovne susrete te različita predavanja i poslovne panele gdje će se predstaviti razne mogućnosti poticanja poduzetništva.

Dani meda, žensko i braniteljsko poduzetništvo...

Što će sve sadržavati Dani meda?

I ovdje dolazimo do bitnih brojeva: održat će se 24. Nacionalno ocjenjivanje kvalitetnih sorti meda i obilježavanje obljetnice 140 godina osnivanja društva "Hrvatska pčela", najstarijeg pčelarskog društva u ovom dijelu Europe. Već te brojke izazivaju poštovanje. Drago mi je što se to obilježava kod nas.

Recite nam malo više o Izložbi ženskog poduzetništva.

Svi mi znamo kakva je uloga žena u društvu i koliko su žene snažne i hrabre. I ja sam dijete samohrane majke i dobro znam što je ženska žrtva. Važnost ove izložbe shvatila je i Osječko-baranjska županija koja je njezin pokrovitelj. Uvijek nam je prekrasno na toj izložbi. Ali da ne bi ispalo da pričamo prazne fraze i hvalospjeve, bit će i radionica o samozapošljavanju te predavanje HBOR-a o financiranju ženskog poduzetništva. Pozivam žene koje jesu poduzetnice i one koje bi to željele postati neka dođu i pogledaju zanimljive financijske pakete jer i one trebaju biti nositelji razvoja grada i županije.

Izložba braniteljskog poduzetništva je, između ostalog, dobra prigoda da se vidi kako mnogi branitelji rade i stvaraju?

Branitelji imaju i vlastite sajmove, ali Osječki jesenski sajam je platforma koja podiže vidljivost. Stoga s braniteljima imamo sve jaču sinergiju. Doći će 15 tisuća posjetitelja, a mnogi od njih će komunicirati s braniteljima i vidjeti da oni uspješno stvaraju i prodaju svoje proizvode. Razradili smo koncept za minimum 16 sajamskih priredbi u koji bismo zajedno s izgradnjom Gospodarskog centra, zajedničkog projekta Grada i OBŽ-a, implementirali te izložbe, a jedna će biti samostalna izložba ženskog i braniteljskog poduzetništva. Ovo je sve zahuktavanje, a u konačnici ćemo imati gotov proizvod koji ćemo samo dodati u taj novi sajamski prostor.

Suradnja s mađarskim poduzetnicima i proizvođačima

Bit će i međunarodne suradnje. I na ovom sajmu predviđeni su Hrvatsko-mađarski poslovni susreti. O čemu je tu riječ?

Hrvatsko-mađarski poslovni susreti odvijaju se pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Mađarske u RH i to su vrlo važni događaji. Mađarski su poduzetnici vrlo ozbiljni, otvoreni, potiču suradnju, a mi smo to prepoznali i omogućujemo našim gospodarstvenicima da se s njima nađu i zajednički dogovaraju nove projekte. Moja su iskustva vrlo pozitivna. Pozivam svakoga tko želi raditi, investirati i stvarati nove poslovne odnose, neka dođe, nema što izgubiti, nego može samo dobiti.

Djelatnost mađarskih gospodarstvenika oslanja se u najvećem dijelu na poljoprivrednu proizvodnju?

Da, ugostit ćemo desetak mađarskih izlagača. Bit će tu tvrtki koje se bave procesnom industrijom u prehrambenoj proizvodnji i konditorskoj industriji, a na otvorenom prostoru izlagat će tvrtke koje se bave poljoprivrednom mehanizacijom.

Sponzori su također važni da bi Jesenski sajam dobro funkcionirao. Što o njima možete reći?

To mi je jedna od dražih tema. Zna se da je Osječki sajam u vlasništvu Grada Osijeka, ali Osječki sajam je trgovačko društvo tako da smo na tržištu i sami moramo ostvariti vlastite prihode. Oni su bitna komponenta našeg opstanka, a subvencije koje dobijemo koristimo za ulaganje, poticanje i poboljšavanje postojećih sajamskih priredbi te za stvaranje novih sajamskih priredbi. Zato su nam bitni sponzori kojih svake godine imamo sve više. Sponzori su tvrka Pevec, Osječka pivovara, Općina Čepin, HBOR, HAMAG BICRO i Parangal.

Što je za kraj važno poručiti potencijalnim posjetiteljima 22. Osječkog  jesenskog sajma?

Od petka do nedjelje, od 10 do 19 sati sajam je mjesto susreta, užitka, poticanja gospodarstva, mjesto za obitelji i za sklapanje prijateljstava. Ulazak na sajam i parking su besplatni. Dođite, dajte podršku našim gospodarstvenicima. Budimo ono što jesmo - tople slavonske duše jer svi posjetitelji koji dolaze izvana kažu nam da je - samo jedna Slavonija.


Tagovi

Osječki sajam Alen Vukašinović Osječki jesenski sajam Dani meda Autohtoni proizvodi Domaći proizvodi


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]