Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival maslina
  • 22.01.2020. 09:00

5. Festival maslina: Hrvatska je vodeća maslinarska zemlja u svijetu po kvaliteti ulja

Jubilarni festival jedan je od načina kako unaprijediti kvalitetu maslinovih ulja, edukaciju maslinara, a sve s ciljem promoviranja Hrvatske kao vodeće maslinarske zemlje u svijetu.

Foto: Galerija Zagrebačkog maslinarskog instituta
  • 430
  • 34
  • 0

Zagrebački maslinarski institut u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede organizira jubilarni, 5. Festival maslina u Zagrebu pod geslom "Maslina u srcu Zagreba". Festival  će se održati 22. i 23. veljače u hotelu The WestIn.

S obzirom na činjenicu da je Hrvatska vodeća maslinarska zemlja u svijetu po kvaliteti svojih ulja od kojih je većina ekstra djevičanskih, kako navode organizatori, vjeruje se da će to biti prepoznato te prezentirano širokoj europskoj i svjetskoj javnosti u vremenu kada Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije.

Festival je kao i prijašnjih godina koncipiran u nekoliko tematskih krugova, a na prvom mjestu treba istaknuti okrugli stol na temu nacionalne strategije maslinarstva na kojem sudjeluju znanstvenici, gospodarstvenici, turistički radnici, mjerodavna državna tijela, maslinarske udruge, organizacije i maslinari iz cijele Hrvatske.

Bit će održana i brojna korisna i zanimljiva predavanja poput:

  • Maslinova ulja nutritivno su superiorna popularnim mastima
  • Projekt "Centar za sigurnost i kvalitetu hrane" –  suradnja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr Andrija Štampar" sa Zagrebačkim maslinarskim institutom
  • Djevičansko maslinovo ulje kao funkcionalna hrana
  • Projekt "SAN – Smart Agriculutre Network" doprinos preciznom uzgoju maslina za vrhunska maslinova ulja
  • Maslinovo ulje s povišenom razinom fenola – nova kategorija ulja
  • Maslinarstvo u Crnoj Gori, aktualnosti i perspektive razvoja

Održat će se i tradicionalna prodajna izložba vrhunskih maslinovih ulja više od 30 OPG-ova, uz bogatu ponudu sireva, vina i biljnih likera, svega onoga što golica nepce i oko, zatim prodajna izložba opreme za proizvodnju ulja kao i iznimno bogat prateći program.

Atrakcija na dosadašnjim Festivalima bile su iznimno dobro posjećene radionice: vođena degustacija ulja, sireva, sljubljivanje sireva i vina te radionice izrade kozmetike na bazi maslinova ulja. Organizator očekuje da će i ove godine privući mnoštvo posjetitelja.

Izložbeni i promotivni prostor na Festivalu redovito imaju: Ministarstvo poljoprivrede, stručni časopisi "Maslina" i "Maslinar", sponzori i donatori te Zagrebački maslinarski institut.

Za natjecateljski dio Festivala ove je godine pristiglo 217 uzoraka maslinova ulja iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Od toga 102 monosortna, 114 višesortnih te 26 ulja iz eko-uzgoja.

Uoči početka Festivala, u petak 21. veljače održat će se dodjela medalja za najbolja ulja prema ocjenama senzorske i kemijske analize stručnjaka Udruge senzorskih analitičara maslinova ulja "Olea Zadar".

Očekuje se velik interes domaće zagrebačke publike, posjetitelja iz cijele Hrvatske, susjednih zemalja kao i svih članica EU, odnosno sve većeg broja ljudi koji postaju svjesni nutritivne i zdravstvene blagodati masline i maslinova ulja.


Tagovi

Festival maslina Maslina u srcu Zagreb Maslinovo ulje Uzorci Radionice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.