Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinistra
  • 04.05.2023. 13:30
  • Istarska, Poreč

29. Vinistra otvara vrata, uoči međunarodne izložbe vina uručene nagrade

Nikad više uzoraka i ocjenjivača. Nagrade su dodijeljene, ovo su dobitnici, a sad put Poreča na međunarodnu izložbu vina i vinarske opreme.

Foto: Merlo De Graia/Vinistra
  • 831
  • 65
  • 0

Već 29. međunarodna izložba vina i vinarske opreme Vinistra u petak, 5. svibnja otvara svoja vrata. 

Ovoj, kako navode organizatori, najatraktivnijoj i najstarijoj izložbi vina u regiji, prethodila je tradicionalna dodjela nagrada vinarima i proizvođačima jakih alkoholnih pića koji su svoje uzorke poslali na Vinistrino ocjenjivanje i 14. Svijet malvazija.

Čak 90 ocjenjivača, 20 više nego godinu ranije, ocjenjivalo je nikad veći broj uzoraka - njih 700 što je 30 posto više nego lani. Rekordan je, kažu, bio i broj malvazija, u Poreč ih je stiglo 317 iz sedam zemalja te 325 uzoraka ostalih vina i 58 uzoraka jakih i alkoholnih pića.

"Ove brojke upućuju na kontinuirani rast kvalitete našeg ocjenjivanja koje je prepoznato kao jedno od prestižnijih u regiji i s veseljem mogu reći kako nam u Poreč svake godine pristižu uzorci iz novih zemalja“, poručio je predsjednik Vinistre udruge vinogradara i vinara Istre Luka Rossi.

Uoči Vinistre uručene su nagrade vinarima i proizvođačima jakih pića

Tako je šampionsku titulu za svježu malvaziju dobila porečka vinarija Kadum, Sonata Riserva 2020., rovinjske vinarije Dobravac šampion je u kategoriji odležanih malvazija, vinarija Fakin u kategoriji svježih terana, a u kategoriji zrelih Benvenutijev Teran Livio Benvenuti iz 2019. Ovu titulu među svježim refoškima osvojila je slovenska vinarija Jogan iz Pobega, dok je titulu Best in Show ponijelo slatko vino s Eolskih otoka Passito Na'jm 2020., vinarije Cantine Colosi sorte Malvasia delle Lipari.  

Platine za tri malvazije, tri refoška i jedan muškat

Dodijeljeno je, ističu, ukupno 135 zlatnih i 95 srebrnih medalja, a u kategoriji jakih i alkoholnih pića 24 zlatne medalje. Oznaku IQ – istarska kvaliteta ove je godine dobilo 25 vinara za malvazije iz berbe 2022. i sedam vinara za teran, berbe 2020.

Platinastim odličjem okitila su se dva vina iz Vižinade - Pilatova Malvazija Sur Lie iz 2019. i Deklićeva odležana malvazija iz 2020. te Justino's Madeira Malvasia Colheita 2009. iz portugalske Madeire.

Od ostalih vina uz Benvenutijev Muškat San Salvatore iz 2017., platinastim medaljama okitila su se još tri refoška: onaj iz 2020. momjanske vinarije Prelac, te dva slovenska - Santomas 2020., Vinske kleti Santomas iz Šmarja i Capris Refošk Vinakoper također iz 2020. Platinu u kategoriji jakih alkoholnih pića za Fernet Amaro 78. osvojila je buzetska Aura.

Godina vina u Istri

Župan Istarske županije Boris Miletić istaknuo je da je ponosan na vinare, vinogradare i proizvođače jakih alkoholnih pića, jer su jedni od najboljih promotora brenda Istre. Istra je, naveo je, napravila veliki iskorak ove godine sa samostalnim nastupom na najvećem i najpoznatijem globalnom vinskom sajmu ProWein, ali i osvajanjem domaćinstva za najprestižnije svjetsko ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles koje će se održati u Žatiki tjedan dana nakon Vinistre.

Poreč spreman za najprestižnije svjetsko ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles

"Ovo je definitivno godina vina u Istri“, rekao je Miletić.

Čestitamo dobitnicima nagrada

Otvorenje Vinistre je 5. svibnja, u 13 sati, u porečkoj Žatiki i traje do nedjelje, 7. svibnja, a posjetitelji će uživati u bogatom programu i vrhunskim vinima 80 istarskih vinara, među kojima su i šampioni te dobitnici platinastih i zlatnih odličja.


Tagovi

Vinistra Dodjela nagrada Nagrađeni vinari Svijet malvazija Luka Rossi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]