Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba stoke
  • 24.08.2013.

21. Državna stočarska izložba "Gudovac 2013."

U sklopu izložbe stoke obilježava se 100 godina organiziranog uzgojno-selekcijskog rada u stočarstvu Hrvatske

  • 1.139
  • 103
  • 0

Hrvatska poljoprivredna agencija na 21. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu od 6.-8. rujna 2013. organizira državnu stočarsku izložbu "Gudovac 2013." u suradnji sa središnjim uzgajivačkim savezima. Državna stočarska izložba je središnje događanje jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma, najveća izložba na nacionalnoj razini koja okuplja stočare iz cijele Republike Hrvatske.

Djelatnici HPA zajedno s uzgajivačima, odnosno s udrugama uzgajivača i njihovim središnjim savezima odabiru najbolja grla stoke za predstavljanje na izložbi. Odabrana grla su dokaz kvalitete hrvatskog uzgoja i pokazatelj ustrajnog rada uzgajivača i dosega hrvatskog uzgoja, koja stočari s ponosom izvode iz staja i predstavljaju.

Ove godine će na stočarskoj izložbi biti izloženo 500-tinjak najboljih grla iz hrvatskog uzgoja goveda, konja, svinja, ovaca, koza, a tradicionalno se predstavlja i uzgoj izvornih pasmina peradi i uzgoj pčela, predstavit će se dvjestotinjak uzgajivača iz gotovo svih županija.

Kao i svake godine, održati će se i Kup mladih uzgajivača, koji se na sajmu održava već 7 godinu za redom. Predstavit će se mladi uzgajivače iz obitelji stočarskih proizvođača koji će u budućnosti biti nositelji hrvatskog stočarstva. I ove godine će mladi uzgajivači biti odjeveni u tradicionalne narodne nošnje kraja iz kojega dolaze. Na državnoj stočarskoj izložbi izlažu sada već odrasli uzgajivači, koji su nekada nastupali na bambino kupu.

Odabir grla u govedarstvu vrši se iz stada pod kontrolom mliječnosti simentalske i holstein pasmine temeljem poznatog podrijetla, te prema proizvodnim i eksterijernim podacima. Prikaz rasplodnih grla po kolekcijama ima za cilj prezentirati grla ujednačene dobi i faze laktacije. Prilikom odabira, grla se kategoriziraju, a na izložbi se predstavljaju kroz kolekcije steonih junica, mladih krava, ostalih krava, bikovskih majki, krava sa životnom proizvodnjom. Osim mliječnih i kombiniranih pasmina goveda u prikazu su izvorne pasmine goveda koje predstavljaju nacionalnu i kulturnu baštinu, te mesne pasmine goveda u čistoj krvi i u sustavu križanja. Posebno se ističu grla naših izvornih i tradicionalnih pasmina goveda, svinja, ovaca, koza i peradi.

Na sajmu se tradicionalno uz hrvatske izvorne pasmine prikazuju i kolekcije inozemnih pasmina ovaca i koza iz domaćeg uzgoja, a dugogodišnji uzgojno - selekcijski rad na populacijama ovih pasmina je doveo do odlične prilagodbe grla na naše uvjete i do zavidnih rezultata koji ne zaostaju za onima u zemljama iz kojih su potekle. Od koza se prikazuju i dvije najmliječnije pasmine na svijetu, alpska i sanska pasmina, te Hrvatska šarena koza.

U svinjogojskom dijelu izlažu se životinje pasmina uključenih u hrvatski uzgojni program: njemački i švedski landras, pietren i durok, uz komercijalne pasmine izlažu se i izvorne i zaštićene pasmine crna slavonska i turopoljska svinja. Uključivanjem izvornih pasmina u izložbu nastojimo posjetiteljima ukazati na bogatu tradiciju uzgoja svinja u Hrvatskoj s jedne strane, te s druge strane motivirati potencijalne uzgajivače na njihov uzgoj.

Krajem listopada 2012. godine, Hrvatska poljoprivredna agencija preuzela je poslove vođenja središnje baze podataka o kopitarima kao i sve ostale poslove i aktivnosti vezane uz kopitare, a koje je do tada provodio Hrvatski centar za konjogojstvo - Državne ergele Đakovo i Lipik. Ove godine, u suradnji sa središnjim savezima za prikaz na Gudovačkom sajmu odabrane su kolekcije hrvatskih izvornih pasmina konja: hrvatski hladnokrvnjak, hrvatski posavac i lipicanac, zatim kolekcije pasmine gidran i hrvatski toplokrvnjak, a u prikazu će biti i grla magaraca.

U peradarskom dijelu izložbe prikazuju se zagorski purani i kokoši hrvatice, a predstavljanje uzgajivača matica pčela organizira se u suradnji s Udrugom uzgajivača selekcioniranih matica pčela Hrvatske.

Tijekom tri dana sajma održavaju se prikazi i ocjene izloženih kolekcija domaćih životinja, te izbor i nagrađivanje najboljih uzgoja. Glavni ocjenjivači izloženih grla ove godine će biti priznati međunarodni sudci iz Austrije i Mađarske.

Osim izložbenog dijela, s ciljem iznalaženja zajedničkih rješenja u određenom sektoru, te kvalitetnog informiranja prije svega stočara i svih ostalih uključenih u stočarsku proizvodnju, HPA na sajmu predstavlja opsežan program tehničke i stručne potpore. Organiziramo 6 okruglih stolova na teme trendova u kontroli proizvodnosti domaćih životinja, predstavit ćemo i knjigu Rodoslovlja slavonsko srijemskog podolca hrvatske izvorne pasmine goveda, u sklopu čega ćemo održati edukaciju za uzgajivače na temu očuvanja izvornih pasmina goveda planskim vođenjem uzgoja. O perspektivi uzgoja izvornih pasmina svinja, te o bolesti ajueszkog i ograničenju stavljanja svinja na tržište na EU, informirati ćemo uzgajivače svinja.

Državna izložba stoke koja je središnje događanje Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma, zrcali bogatstvo, karakteristike i specifičnosti uzgoja podneblja pojedinog djela Hrvatske. Hrvatska poljoprivredna agencija zajedno s uzgajivačkim udruženjima nastoji predstaviti uzgajivače sa stokom iz svih naših krajeva i na izložbi prikazati cjelovitu sliku hrvatskog stočarstva.

Sudjelovati na izložbi i osvajanje šampionske titule za izloženo grlo pozitivna je referenca uzgajivačima i dokaz kvalitetnog uzgoja, kojega vodi uspješan uzgajivač na organiziranom i kvalitetno upravljanom gospodarstvu. Preporuka je to koja se uzima u obzir prilikom sklapanja poslova odnosno trgovanja životinjama, jer referira primjenu visokih standarda u uzgoju, genetici, hranidbi i dobrobiti životinja, što u konačnici rezultira uzgojem vrhunskih grla.

Zajedničkim djelovanjem HPA i uzgajivača možemo stvarati pretpostavke za učinkovitiju stočarsku proizvodnju u RH te bržu prilagodbu našeg stočarstva uvjetima globalnog tržišta.

Centralno događanje ovogodišnje državne izložbe je obilježavanje 100 godina organiziranog uzgojno-selekcijskog rada u stočarstvu Republike Hrvatske.

Program aktivnosti Hrvatske poljoprivredne agencije na 21. jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma:

Petak - 6. rujna 2013.

  • 10:00 - 11:00 Ocjena grla u peradarstvu - Prostor uz boksove
  • 13:00 - 14:30 Obilježavanje 100 godina uzgojno-selekcijskog rada - Aukcijska dvorana

Subota - 7. rujna 2013.

  • 09:00 - 11:00 Ocjena grla u ovčarstvu i kozarstvu - Prostor uz boksove
  • 10:00 - 12:00 Ocjena grla u svinjogojstvu - Prostor uz boksove
  • 10:00 - 12:00 Ocjena grla u konjogojstvu Aukcijska dvorana / Vanjski prostor za predvođenje
  • 10:30 - 12:00 Okrugli stol: „Kontrola proizvodnosti domaćih životinja - trendovi“ Velika sajamska dvorana
  • 12:00 - 13:00 Kup mladih uzgajivača Aukcijska dvorana / Vanjski prostor za predvođenje
  • 13:00 - 14:30 Predvođenje i ocjena izložbenih goveda holstein pasmine uz komentar suca Aukcijska dvorana
  • 14:00 - 15:00 1. Promocija knjige „Rodoslovlja slavonsko srijemskog podolca - hrvatske izvorne pasmine goveda“
  • 2. Edukacijsko predavanje „Očuvanje izvornih pasmina goveda planskim vođenjem uzgoja“ Velika sajamska dvorana

Nedjelja - 8. rujna 2013.

  • Prikaz i proglašenje najbolje ocjenjenih grla Aukcijska dvorana
  • 10:00 - 10:15 Svinje
  • 10:15 - 10:45 Ovce i koze
  • 10:45 - 11:00 Perad i pčele
  • 11:00 - 11:30 Konji
  • 11:30 - 13:00 Predvođenje i ocjena izložbenih goveda simentalske pasmine uz komentar suca Aukcijska dvorana
  • 13:00 - 13:15 Dodjela priznanja uzgajivačima goveda izvornih i mesnih pasmina Aukcijska dvorana
  • 13:15 - 13:30 Prikaz i proglašenje najbolje ocjenjenih goveda holstein i simentalske pasmine Aukcijska dvorana
  • 11:00 - 12:00 Okrugli stol: „Perspektive uzgoja izvornih pasmina svinja“ Velika sajamska dvorana
  • 12:00 - 13:00 Okrugli stol: „Bolest Aujeszkog - ograničenja u stavljanju svinja na tržište EU“ Velika sajamska dvorana
  • 14:00 - 15:30 Okrugli stol: „Označavanje meda s domaćih pčelinjaka“ Velika sajamska dvorana


Tagovi

Izložba stoke Krave Konji Svinje Izvorne pasmine Tradicionalne pasmine Stočarska proizvodnja


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]