Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noćnjak 2015
  • 17.04.2015. 10:32

17. međunarodna manifestacija maslinara i uljara

"Hrvatska zaista može biti jedna od značajnijih zemalja po kvaliteti i raznolikosti okusa ulja", izjavio je izvršni direktor Međunarodnog vijeća za masline Jan Louis Barjol.

  • 258
  • 27
  • 0

Ove iznimno teške godine kada su masline rodile 30 % od onog što inače daju - organizator Noćnjaka, međunarodne manifestacije maslinara i uljara, Zadružni savez Dalmacije, okupio je u velikom broju maslinare i uljare na vrlo zanimljivom programu. Noćnjak je na svečanom otvorenju otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Okupljenima su prigodne riječi uputili: u ime organizatora predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov, gradonačelnik Kaštela Ivan Udovičić, gradonačelnik Trogira Ante Stipčić i direktor Međunarodnog vijeća za masline Jean-Luis Barjol.

Kako je Noćnjak prije svega svečani susret ljudi koje povezuje maslinovo ulje, svake godine se posebno zaslužnima uručuju priznanja. Za uzvanike je priređen i Olio Gastro Show koji se po svojoj zanimljivosti i raznolikosti može doživjeti jedino dolaskom na Noćnjak. Ove godine su se uspoređivala Španjolska ulja i vina sa onima iz Hrvatske. Provedeno je i glasovanje na kojem su za svega nekoliko glasova ipak pobijedila hrvatska ulja. Zanimljiva je činjenica da u Americi, Kanadi, Australiji, Kini i Indiji maslinovo ulje tek postaje svakodnevna namirnica. Ispod teksta u dokumetima možete vidjeti popis svih nagrađenih maslinara i nagrađenih proizvoda od masline.

Rasprava na Saboru maslinara i uljara

Drugog dana Noćnjaka uslijedile su rasprave o stanju u maslinarstvu i uljarstvu. Posebno se živo raspravljalo na Saboru maslinara i uljara gdje je, uz ostale sudionike o Programu ruralnog razvoja, izlagao i Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Maslinari su u vezi s prijavama projekata ukazali ministru na problem nedostatka informacija jer više od pola obitelji koje se bave poljoprivredom ne koristi internet. Potrebno je da se sve službe uključe u poticanje prijava projekata kako bi se osigurala provedba modernizacije podruma i ulaganja u turističku ponudu gospodarstava. Na znanstveno stručnom skupu kojeg vodi doktor Frane Strikić, ispred Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, moglo se čuti da se nazire svijetla budućnost za maslinare i uljare. Naime, 25 % maslinovog ulja se uvozi u Hrvatsku jer ga sami za naše potrebe ne proizvodimo dovoljno, a potrošnja nam je u prosjeku samo 2 litre po glavi godišnje dok bi mogla biti, kao u Italiji, više od 10 litara.

Hrvatska kao zemlja s Premium kategorijom ulja

Sajam tvrtki, koje asortimanom prate proizvodnju maslinovog ulja, i ove je godine bio odraz poslovnih partnerstva od kojih su mnoga nastala baš na Noćnjaku. Stručni skup Savjetodavne službe predstavio je projekte o ekologiji i ekonomici poljoprivrede. Rasprave su se dotakle i mogućnosti da Hrvatska ima prigodu biti zemlja s novom kategorijom ulja - Premium koja će biti strogo kontrolirana te će se time jamčiti da je ulje iznimne kakvoće doista u boci koja se prodaje.

„Hrvatska zaista ima prigodu biti jedna od značajnijih zemalja po kvaliteti i raznolikosti okusa ulja“, izjavio je izvršni direktor Međunarodnog vijeća za masline, Jan Louis Barjol, organizacije koja je bez premca autoritet u maslinarstvu i uljarstvu planete Zemlje. To što udio Hrvatske u svjetskoj proizvodnji iznosi tek 0,2 % nije nedostatak kada su u pitanju iznimna kvaliteta i više cijene za višu kvalitetu ulja.

Informiranje o prevenciji štete

Zadružni savez Dalmacije uputio je upit Međunarodnom vijeću za masline da ispita mogućnost uspostave sustava za informiranje maslinara o kretanju bolesti i štetnika u svrhu prevencije štete. Postojala su tri pokušaja sveobuhvatne uspostave informiranja od kojih se nije ni jedan do kraja proveo. Upravo je upit ovog Saveza pokrenuo ponovno raspravu o tome na razini EU jer su lošu godinu imale sve mediteranske zemlje.

Sandra Petričević, voditeljica panela Zadružnog saveza Dalmacije, vodila je Malu školu kušanja, poučnu degustaciju maslinovog ulja. Na njoj su se prezentirali najnoviji okusi ulja raznih sorti maslina i unaprjeđivalo se znanje o uljima. Sudionik Noćnjaka bila je i zastupnica u parlamentu europske unije Marijana Petir, koja kao članica odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj može doprinijeti boljem položaju hrvatskih maslinara. Provedena je anketa među sudionicima Noćnjaka koja je pokazala da postoji veliki interes za ekološko maslinarstvo te da zaštitu kemijskim preparatima provodi samo 30 % maslinara. Oko 300 sudionika sudjelovalo je u studijskom obilasku Trogira i Kaštela, a posjetili su maslinu u Kaštel Štafiliću, staru više od 1500 godina, dvorac Vitturi i muzej grada Kaštela u Kaštel Lukšiću i naravno grad Trogir. Zadruga Marina, koja je i najveći proizvođač dalmatinskih maslinovih ulja u Hrvatskoj, dočekala je i počastila domjenkom sve sudionike Noćnjaka ispred kule u Marini čija je unutrašnjost obložena drvom od masline.

Zadrugarstvo je put kojim se osigurava povoljnija proizvodnja

Ističući da je tu prije svega zbog podrške maslinarima i uljarima u ovoj vrlo teškoj godini za maslinare, osvrnuo se na ovogodišnji Noćnjak i aktualnosti u poljoprivredi, Dott. Giuseppe Piscopo, predsjednik prehrambenog sektora Legacoop Italija. Sveukupan zaključak rasprava iznijeli su u svojim temama predavači iz Italije, zadružnog saveza Legacoop koji okuplja 12 000 zadruga. Udruživanje u proizvođačke organizacije, od kojih su najbolji oblik zadruge, svakako je put kojim treba ići da bi se osiguralo povoljniju proizvodnju. Na okruglom stolu o zadrugarstvu zanimljivo izlaganje imao je direktor Legacoopa Alessio Di Dio koji je govorio o pravnom i poslovnom položaju zadruga.

Ministarstvo poduzetništva i obrta važan je sudionik Noćnjaka, a u sklopu okruglog stola o zadrugarstvu najavljen je skori završetak Strategije razvoja zadrugarstva i najavljeno je novo, znatno povoljnije, vrijeme o čemu su govorili Goran Ševo voditelj Odjela za umrežavanja Ministarstva poduzetništva i obrta te suradnica Mirjana Kolaić. Noćnjak uvijek označava početak nove sezone, početak novih projekata. Potrebno je samo nadati se i pozitivno razmišljati kako bi naredna godina ipak bila bolja nego prethodna za naša maslinare u uljare.


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Noćnjak Masline Maslinovo ulje Zadružni ssavez Dalmacije Maslinari Uljari Tihomir Jakovina Lordan Ljubenkov Ivan Udovičić Ante Stipčić Jean- Luis Barjol Olio Gastro Show Hrvatska Program ruralnog razvoja Frane Strikić Premium Međunarodno v


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]