Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 27.10.2021. 08:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Agro Start-Up: Broj mladih poljoprivrednika povećan, ali i dalje smo ispod prosjeka EU

Mladi poljoprivrednici bit će u fokusu financiranja i od 2023. godine te je za pomoć pokretanju njihova poslovanja osigurano 91,7 milijuna eura, čulo se na konferenciji Agro Start-Up u Zagrebu.

Foto: Apriori World
  • 867
  • 260
  • 0

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u nazočnosti predsjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijane Petir, direktorice ureda Europske banke za obnovu i razvitak Victorije Zinchuk, dekana Agronomskog fakulteta prof.dr. sc. Ivice Kisića, predstavnice Hrvatske poljoprivredne komore Tajane Radić i predsjednika organizacijskog odbora konferencije Danijela Koletića otvorila je jučer 5. Agro Start-Up konferenciju u Zagrebu. 

Inače, Agro Start-Up jedinstvena je edukacijska platforma, a jedan od ciljeva dvodnevne konferencije je povezati studente agronomije s liderima i kreatorima poljoprivredne politike kako bi stekli praktična znanja, upoznali se s primjerima iz prakse i educirali o procedurama prije kretanja na tržište rada.

Povećan broj mladih poljoprivrednika za 2.136

Ministrica Vučković je u okviru svog predavanja studentima agronomije i biotehničkih znanosti naglasila važnost generacijske obnove poljoprivrede te istaknula da iako u ukupnom broju poljoprivrednika, mladi čine udio nešto manji od 14 posto, oni u svojoj proizvodnji koriste više od četvrtine ukupno korištenog poljoprivrednog zemljišta, a posjeduju i višu razinu znanja od ostalih starosnih kategorija poljoprivrednika.

Dodala je da je s obzirom na naše strateške ciljeve, negativne demografske trendove te starosnu strukturu nositelja poljoprivrednih gospodarstava, zadaća i cilj povećati udio mladih poljoprivrednika na 20 posto u ovom programskom razdoblju.

Prof.dr.sc. Ivica Kisić, Marijana Petir, Marija Vučkoivć i Danijel Koletić 

Kako se čulo, iz Programa ruralnog razvoja u okviru operacije 6.1.1 Potpora mladim poljoprivrednicima odobreno je više od 510 milijuna kuna, pri čemu je do sada isplaćeno više od 467 milijuna kuna, a danas u odnosu na prosinac 2020. godine imamo 2.136 mladih poljoprivrednika više odnosno porast za gotovo 10 posto.

"Mladi poljoprivrednici bit će u fokusu financiranja i od 2023. godine te je za pomoć pokretanju poslovanja mladih poljoprivrednika osigurano 91,7 milijuna eura", istaknula je ministrica.

Na području Slavonije, Baranje i Srijema četiri visoka učilišta upisuju i obrazuju studente iz područja biotehničkih znanosti: Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Sveučilište u Slavonskom Brodu i Veleučilište u Požegi. Ministarstvo poljoprivrede je s navedenim visokim učilištima 2. kolovoza 2019. godine potpisalo Sporazum o suradnji o stipendiranju studenata. U akademskoj godini 2019./2020. stipendiran je 841 student, u 2020./2021. njih 897, a Ministarstvo planira za nastavak provedbe projekta sredstva u iznosu od oko 9 milijuna kuna godišnje, pri čemu ukupna vrijednost projekta za četiri akademske godine iznosi 36 milijuna kuna.

U EU nestao milijun mladih poljoprivrednika

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir održala je predavanje na temu "Mladi poljoprivrednici u EU" te navela da se poljoprivrednici mlađi od 40 godina nalaze na čelu samo 11 posto svih poljoprivrednih gospodarstava u Europskoj uniji te da EU kako bi potaknula generacijsku obnovu, mladim poljoprivrednicima pruža pomoć pri pokretanju poslovanja bespovratnim sredstvima za novoosnovana poduzeća, potporom dohotku i mogućnostima kao što je dodatno osposobljavanje.

Nacionalna tijela do sada su trebala izdvojiti za plaćanja za mlade poljoprivrednike do 2 posto svojih ukupnih sredstava namijenjenih potpori dohotku, a u novom programskom razdoblju ZPP  od 2023. do 2029. moraju dati najmanje 3 posto izravnih plaćanja poljoprivrednicima mlađim od 40 godina. "Iz mjera ruralnog razvoja mladi su poljoprivrednici mogli dobiti do 50 000 eura za pokretanje poljoprivrednog poslovanja što će ubuduće biti udvostručeno, odnosno iznosit će 100.000 eura u drugom stupu ZPP-a", napomenula je Petir.

Ona je upozorila da je Izvješće Revizorskog suda EU iz 2017. godine pokazalo da unatoč vrlo izdašnim financijskim izdvajanjima za mlade poljoprivrednike, nema značajnijih pokazatelja da su europska sredstva pomogla generacijskoj obnovi te je od 2005. do 2013. godine nestalo milijun mladih poljoprivrednika.

Petir je rekla da su prepreke koje stoje na putu mladim osobama koje se žele baviti poljoprivredom vezane uz pristup zemljištu, kapitalu, znanju, pristup dostatnom i stabilnom dohotku, te osnovnoj infrastrukturi i uslugama u ruralnim područjima.

Jedan savjetnik na 585 gospodarstva

Ona je podsjetila kako Rezolucija Europskog Parlamenta o Strategiji Od polja do stola, usvojena prošlog tjedna, naglašava važnost promicanja osposobljavanja mladih poljoprivrednika i poduzetnika u održivom  uzgoju i prehrambenim sustavima i ističe ključnu ulogu koju će mladi poljoprivrednici imati u ostvarenju prijelaza na održivu poljoprivredu i u postizanju ciljeva Strategije.

Mladim poljoprivrednicima potrebna je podrška, istaknula je M. Petir 

Petir smatra da je puno posla pred nama jer Hrvatska se nalazi na 20. mjestu među državama članicama EU-a prema Indeksu gospodarske i društvene digitalizacije za 2020., a Komisija upozorava da je udio mladih hrvatskih poljoprivrednika s visokim strukovnim obrazovanjem i dalje 52 posto ispod prosjeka EU-a.

"Dakle, mladim hrvatskim poljoprivrednicima potrebna je odgovarajuća podrška dovoljnog broja edukatora i savjetnika iz javnog i privatnog sektora što je sa sadašnjim kapacitetom jednog savjetnika na 585 gospodarstava nemoguće ostvariti", zaključila je. 


Tagovi

Agro Start-Up Konferencija Mladi Studenti Marija Vučković Marijana Petir Ivica Kisić Tajana Radić Victoria Zinchuk


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]