Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 21.03.2020. 12:00

Za sektor ribarstva i akvakulture potpore povećane na 120 tisuća eura

Ovo je prvi korak na EU razini koji ide u smjeru izmjene njihovoga zakonodavnog okvira a kako bi se održalo ribarstvo i njegova tradicija, snažna ribarska industrija, spasila radna mjesta i spriječilo zatvaranje ribarskih tvrtki i obrta, navode iz Ministarstva.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
  • 1.048
  • 57
  • 0

Za sektor ribarstva i akvakulture potpore po poduzetniku povećane su na 120 tisuća eura, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

"Nadležno Ministarstvo poljoprivrede u zadnjih desetak dana daje značajne napore i poduzima niz inicijativa i kontakata kako bi se iznašli načini i modeli pomoći sektoru ribarstva i akvakulture, a u cilju ublažavanja društveno-ekonomskog utjecaja pandemije COVID-19. Koronavirusa. Svjesni smo da se radi o sektoru koji proizvodi hranu, zapošljava veliki broj ljudi i pretežito je vezan uz naša ruralna i otočna područja i zajednice, koji je zbog svega navedenoga od izrazite važnosti ne samo kao gospodarska grana već i zbog svoje tradicije i kulturoloških značajki.

Maksimalni iznos de minimis potpore 

Republika Hrvatska bila je jedna od predvodnica zemalja država članica EU i inicijatorica oko izmjena zakonodavnih okvira EU vezanih uz pitanje dodjele državnih potpora i fondova EU, a koje bi išle u cilju pomoći ovome izrazito osjetljivom i pogođenom sektoru", navode na svojoj stranici. 

Kako dodaju, Europska komisija objavila je da je odlučila revidirati pravila EU o državnim potporama, a koja državama članicama omogućuje dodjelu privremene pomoći gospodarskim subjektima pogođenim krizom. Nova pravila uključuju veliko povećanje maksimalnog iznosa de minimis potpore po poduzetniku, s trenutno 30.000 na 120.000 eura, a koja će se moći dodijeliti do 31. prosinca 2020.

Revidirana pravila o državnim potporama omogućit će državama članicama, pa tako i Hrvatskoj, mogućnost dodjele državne potpore u obliku direktnih plaćanja ili poreznih olakšica gospodarskim subjektima u ribarstvu koji su suočeni ili će se suočiti sa navedenom krizom. Ostale odredbe ostaju nepromijenjene, odnosno modeli koji će se moći primijeniti moraju u potpunosti biti u skladu sa Zajedničkom ribarstvenom politikom EU.

Spašavanje radnih mjesta 

"Ovo je prvi korak na EU razini koji ide u smjeru izmjene njihovoga zakonodavnog okvira a kako bi se održalo ribarstvo i njegova tradicija, snažna ribarska industrija, spasila radna mjesta i spriječilo zatvaranje ribarskih tvrtki i obrta. Također, potpora treba pomoći ribarskom sektoru da zaustavi pad i da ih pripremi za održivi oporavak. 

Smatramo da ćemo i kroz ovaj model, ali i niz drugih modela koje je donijela Vlada Republike Hrvatske, pomoći sektoru ribolova, akvakulture i prerade proizvoda ribarstva i da će ova kriza ostaviti minimalni trag te da će nakon nje ovaj sektor nastaviti nesmetano svoj rad i poslovanje", zaključuje se na stranici Ministarstva. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ribarstvo Akvakultura De minimis potpore


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]