Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni resursi
  • 15.09.2013. 09:05

Što ribari žanju

Slabi ulovi kompenziraju se visokom cijenom - najskuplje nestane odmah

Foto: Rajko Plić, RGBStock.com
  • 506
  • 45
  • 0

Na neki način, službene su smjernice prema uzgoju ribe u slanoj i slatkoj vodi, akvakulturi, kako bismo kao primorska zemlja mogli dovoljnim količinama ribe opsluživati turizam, pa tako i izvoziti na svome pragu. To ne znači da možemo ne vidjeti tisuće ribarskih brodova i ribara i zanemariti priobalnu tradiciju i orijentaciju. Da je brodova i veličinama i snagom previše, najbolje svjedoče gužve na obalnim vezovima. Slično kao u ratarstvu, gdje ima sve više moderne i teške mehanizacije, a nedovoljno krupnih parcela.

Što ribari žanju?

Za one koji spočitavaju da ribari žanju bez sjetve, primjerena je usporedba, kako bi bilo da teški moderni kombajn za cjelodnevne žetve ubere samo par vreća žita. Jadran je, čini se, premali i pust za tolike konjske snage brodovlja, a država u vezi s time nije riješila mnoge probleme, pa i one za koje je vezano osam milijuna europskih eura, kaže lošinjski ribar iz ceha ribara Stjepan Nedoklan, a slično misli i krčki vlasnik koče Miljenko Milohnić. Ribari slabo love i na rubu su opstanka te dižu cijenu do prosječnim građanima nedostupne razine, a neki su svoje brodove prilagodili i za vozanje turista na dnevne ili noćne irbolove.

Najskuplja riba prva se proda

Sada kada se more hladi i turističkih je glisera manje, živnuli su i ribari. Ovih smo dana za zadnjega mraka snimili plivaričare kako ulovljenih par kašeta inćuna prodaju s broda već ranim jutrom. U kočama je bilo i velikih škampa i kovača, ali od jednoga broda sav kvalitetni ulov u jednu kašetu stane (onih par vreća žita). I sad priča s ribarnice, par kraljeva ribe po 260 kuna kilogram, odmah se prodaju, čak i rezerviraju, sitne ribe ima i za širu publiku, kojoj je puno i 30 kuna za kilogram sitnih inćuna.

To je sve već viđeno u shopping centrima i sigurno ne vodi omasovljenju zdrave prehrane i širenju kulture potrošnje ribe.

Foto: Rajko Plić, RGBStock.com


Tagovi

Riba Ribolov Ribari


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije