Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rijetka riblja vrsta
  • 20.05.2017. 13:30

Rijetka riba kostelj crnac ulovljena u Jadranu!

Primjerak rijetke ribe Kostelj Crnac ulovili su ulcinjski ribari Nermin Alić i Fuad Goran te je predali crnogorskom Institutu za biologiju mora.

Foto: Facebook/Institut za bologiju mora/Nermin Alić i Fuad Gorana
  • 2.301
  • 129
  • 0

Crnogorski Institut za biologiju mora dobio je primjerak rijetke ribe Kostelj Crnac (Etmopterus spinax Linnaeus, 1758). Kako su naveli, do rijetkog primjerka došli su zahvaljujući ulcinjskim ribarima Nermina Alića i Fuada Gorana, koji su je ulovili krajem travnja mrežom popunicom na maloj dubini ispred velike ulcinjske plaže.

Nakon laboratorijske obrade i uzimanja svih morfomerističkih parametara utvrđeno je da se radi o ovoj rijetkoj vrsti koja naseljava isključivo južni Jadran do dubina i preko 1.000 metara. Radi se o ribi iz grupe hrskavičnjača koja može dostići maksimalnu dužinu do 60cm. Ovakvi primjerci vrlo su zanimljivi za daljnja ihtiološka istraživanja i pokazuju da je južnojadranska kotlina doista centar biodiverziteta Jadranskog mora sa velikim brojem rijetkih ili endemičnih vrsta.

Ova rijetka vrsta naseljava isključivo južni Jadran do dubina i preko 1.000 metara

"Još jednom se zahvaljujemo spomenutim ribarima i apeliramo da sve što se ulovi, a nepoznato je lokalnim ribarima se prijavi Institutu kako bi jedinka bila znanstveno obrađena i kao takva informacija proslijeđena javnosti", naveli su na svojoj facebook stranici.

Institut (Zavod) za biologiju mora osnovan je 1961. godine. Kroz niz organizacijskih transformacija, Zavod se 1997. godine organizira u Institut za biologiju mora, a konačno 2004. godine ulazi u sastav Sveučilišta Crne Gore, čija je organizacijska jedinica.

Cilj njihovih istraživanja, opisuju, je detaljnije upoznavanje biljnih i životinjskih zajednica južnog Jadrana, njihovog odnosa prema abiotskim i biotskim faktorima i funkcioniranje sustava more-obala, kao i znanstvenog tumačenja promjena u sistemu uslijed klimatskih i antropogenih utjecaja. Istraživanja imaju ekološki karakter, uzimajući da je Jadransko more kompleksan sustav, sa posebnom pažnjom na njegov južni dio i Bokokotorski zaljev, kao prirodni fenomen.

Osim fundamentalnih istraživanja, Institut za biologiju mora realizira i mnoga primijenjena istraživanja za potrebe očuvanja životne sredine, morskog ribarstva, marikulture, integralnog upravljanja obalnim područjem, pomoću kojih znanstveni rezultati nalaze primjenu u praksi.

Foto: Facebook/Institut za bologiju mora/Nermin Alić i Fuad Gorana


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).