Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zajednička ribarstvena politika
  • 16.07.2014. 08:00

Ribarske muke po Uniji

Europski je parlament prošle godine u Zajedničku ribarstvenu politiku uveo brojne novine, a jedna je od njih i činjenica da vraćanje neželjenog ulova u more više neće biti dozvoljeno. Hrvatska se kao članica Unije, novih pravila mora pridržavati

Foto: depositphotos.com, kshatry
  • 224
  • 23
  • 0

Obistinile su se najave da hrvatski ribari ulaskom u Europsku uniju neželjeni ulov više neće smjeti bacati u more. Naime, Europski je parlament prošle godine u Zajedničku ribarstvenu politiku uveo brojne novine, a jedna je od njih i činjenica da vraćanje neželjenog ulova u more više neće biti dozvoljeno. Hrvatska se kao članica Unije, novih pravila mora pridržavati, a ista bi se primjenjivala od 01. siječnja 2015. godine.

Zbog osobitosti Jadranskog mora, kao i ribarenja u njemu, Hrvatska je zajedno sa susjednom Italijom i Slovenijom, uputila zahtjev Europskoj komisiji, u kojem traži izuzeće od obveza sadržanih u novim propisima, navodi Glas Istre. Po novim su pravilima ribari dužni cjelokupni ulov iskrcavati na obali, pri čemu bi neželjeni, odnosno nenamjerni ulov, bilo potrebno zbrinuti na dogovoreni način. On se, pak, ne bi smio koristiti u ljudskoj prehrani, već bi služio za daljnju preradu, primjerice u riblje brašno. Ipak, članicama je omogućeno da zatraže izuzeće od nove uredbe, ako za to imaju pravovaljane razloge.

Zajedničko tržište pruža jeftiniji, jednostavniji i brži transport proizvoda

Hrvatska je, kako se neslužbeno doznaje, kao jedan od razloga za izuzeće navela tzv. "selektivnost određenog alata". Naime, plivarice kojima se lovi sitna plava riba, alat su kojim je teško postići veću selektivnost prilikom ribarenja. Također, problematiku predstavlja i zbrinjavanje neželjenog ulova. Hrvatsko ribarstvo objekata koji bi mogli poslužiti u te svrhe nema dovoljno, a investicije u njih trenutno ne bi bile ekonomski isplative. Stoga mnogi parlamentarci inzistiraju da se, prilikom donošenja novih uredbi, u obzir uzimaju specifičnosti pojedinih članica.

Da nije sve tako crno, dokazuje činjenica da su ulaskom u članstvo EU, hrvatski ribari doživjeli i brojne pozitivne pomake. Jedan je od njih zajedničko tržište, koje pruža jeftiniji, jednostavniji i brži transport proizvoda, čije je vremensko trajanje postalo čak upola brže pa je riba isti dan dostupna potrošaču u inozemstvu. Također, smanjenje potrebne dokumentacije dovodi i do značajnih ušteda, navode. A hoće li Hrvatska uspjeti izboriti izuzeće od zabrane bacanja neželjene ribe u more, treba pričekati odgovor Europske komisije.

Foto: depositphotos.com, kshatry


Tagovi

Zajednička ribarsteva politika Neželjeni ulov Jadransko more Europska komisija Europski parlament Ulov Ribarstvo Plivarica Zajedničko tržište Europska unija


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]