Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 16.05.2020. 10:30

Ribari, otvoreno je savjetovanje o sljedivosti za plavoperajnu tunu i igluna

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je savjetovanje o Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o sljedivosti za plavoperajnu tunu i igluna.

Foto: Jumpstory
  • 91
  • 6
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je savjetovanje o Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o sljedivosti za plavoperajnu tunu i igluna.

U Pravilniku (Narodne novine, broj 82/2019) u članku 2. nakon definicije prezervacija proizvoda dodaje se nova definicija koja glasi, pakiranje fileta, proizvodi ribarstva i akvakulture određene vrste koji potječu od iste ribe i podvrgnuti su istom načinu obrade odnosno filetiranju i nalaze se u jednom fizički odvojenom paketu koji je označen naljepnicom.

Informacije o savjetovanju možete pronaći ovdje.

Prijedlogom Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o sljedivosti za plavoperajnu tunu i igluna predlaže se odgoditi primjena sustava sljedivosti na uzgojenu tunu umjesto trenutno propisanih 1. lipnja 2020, do 1. lipnja 2021. godine kako bi se subjektima omogućilo da prilagode postojeće proizvodne procese i da se ne izazivaju dodatni troškovi po iste. 

Produžava se rok do kojeg ugostiteljski objekti mogu kupovati tunu i igluna te se umjesto dosadašnjih 1. listopada 2020. definira 1. listopad 2021. godine. 

Također, ugostiteljima koji filetiraju tunu ili igluna olakšava se označavanje fileta i unošenje podataka u sustav sljedivosti tako da mogu unijeti i naljepnicom označiti pakiranje fileta koje smrzavaju, kao i ukupan broj fileta u pakiranju. 

Savjetovanje je otvoreno do: 24. svibnja 2020.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Savjetovanje Ministarstvo poljoprivrede Pravilnik Plavoperajna tuna Iglun


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.