Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kraj lovostaja
  • 15.02.2021. 15:00

Ribari kreću u lov na sitnu plavu ribu, ulovimo svaku drugu srdelu u EU

Naši ribari ulove čak 50,9 posto ukupnog ulova srdele u EU, kaže dr. sc. Neven Bosnić. Imamo li ijednu drugu privrednu djelatnost u kojoj je Hrvatska tako značajna?

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
  • 3.536
  • 445
  • 0

Nakon mjesec i pol dana danas prestaje lovostaj na sitnu plavu ribu. Već sutradan, u utorak 16. veljače, kad padne mrak plivaričari će isploviti na more i zasvijetliti u potrazi za srdelama i inćunima. Ove zime lovostaj je trajao od 1. siječnja do 15 veljače, kraće nego prijašnjih godina kada se protezao na dva, ponekad i dva i pol mjeseca.

Ali, kad se sve zbroji i oduzme ribari i neće puno profitirati.

Ograničenja u veljači

Naime, tijekom božićnih i novogodišnjih blagana, rijetki su koristili produžetke do kraja prosinca. Prvi izlazak na more nakon lovostaja neće dugo trajati. Već u subotu 26. veljače će opet na vez jer počinju noći punog mjeseca. Noći svijetle pa plivaričari ne mogu loviti. Iz Uprave za ribarstvo podsjećaju da je, sukladno važećim odredbama Pravilnika o ribolovnim mogućnostima u gospodarskom ribolovu na moru okružujućom mrežom plivaricom-srdelarom sljedeća regulacija:

  • do 15. veljače u 24:00 na snazi je razdoblje privremene obustave ribolova okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom
  • u razdoblju od 16. veljače u 12:00 sati do kraja veljače na snazi je ograničenje ukupnog ulova svih vrsta po plovilu koje iznosi 40 tona.
  • počevši od ožujka ograničenje ulova po plovilu po mjesečnim razdobljima svih vrsta iznosi 100 tona.

Podsjećaju i da su plovila duljine od 12 do 18 m koja su zainteresirana za rad u dijelovima kanalskih područja, dužna do 10. ožujka dostaviti Iskaz interesa.

Ribari smatraju da ograničenja u veljači i nisu potrebna jer su u zimskim mjesecima ulovi skromniji, manje je radnih dana pa ako potraju i vremenske neprilike teško da bi I bez ograničenja ijedan brod uspio uloviti više od 40 tona ribe. Bilo kako bilo, ljubitelji plodova mora zaželjeli su se plave ribe koja je i cjenovno najprihvatljivija. Ribari je na veliko prodaju po pet kuna, a na ribarnicama dostiže 20, a one veće i do 30 kuna za kilogram.

Ulovimo svaku drugu srdelu u EU

Srdela je uobičajena za Mediteran i otprilike šezdeset posto cjelokupnog izlova ribe odnosi se upravo na srdelu. Unatoč oganičenjima, naši ribari vjeruju da će i ove godine ostvariti dobre ribolovne rezultate. Ponoviti lanjske kada su, unatoč ograničenjima koje u sklopu zajedničke ribarstvene politike nameće Europska komisija, ulovili oko 60.000 tona srdela i inćuna. Od ukupnog ulova u EU svaku drugu srdelu ulove hrvatski ribari, izračunao je doktor ribarstva Neven Bosnić.

Naši ribari ostvare 26,3 posto ulova srdele i 3,6 posto ulova inćuna na Sredozemlju i čak 50,9 posto ulova srdele u EU te 13,8 posto ulova inćuna u EU. "Imamo li ijednu drugu privrednu djelatnost u kojoj je Hrvatska tako značajna?", pita dr.sc. Bosnić i dodaje kako sektor ribarstva daje značajan doprinos nacionalnom BDP-u. Zapošljava 14.000, a doda li se i znatan broj sezonskih radnika u ovom sektoru kruh zarađuje približno 25.000 osoba.


Tagovi

Lovostaj Sitna plava riba Ulov Ograničenja


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."