Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarstvo
  • 12.12.2013. 09:00

Prvi euri iz EU za ribarstvo

Ministarstvo poljoprivrede položilo je prvi ispit i donijelo hrvatskom ribarstvu financijska sredstva iz EU

  • 466
  • 32
  • 0

Europska komisija prihvatila je Operativni program ribarstva za razdoblje od 2007. - 2013. godine temeljem Nacionalnog strateškog plana ribarstva.

U narednom razdoblju bit će objavjeni pravilnici za provođenje, a prvi natječaji očekuju se krajem siječnja 2014. godine.

Ukupna financijska alokacija za prvih šest mjeseci članstva iznosi 11,6 milijuna, od čega 8,7 milijuna eura iz Europskog fonda za ribarstvo i 2,9 milijuna eura iz nacionalnog proračuna s mogućnošću korištenja do 31. prosinca 2015.

Operativni program provodi se kroz tri mjere:

  1. Trajna obustava ribolovne aktivnosti
  2. Privremena obustava ribolovne aktivnosti
  3. Proizvodne investicije u akvakulturi

Unatoč kratkom roku i visokim zahtjevima Europske komisije, uz odličnu suradnju sa svim zainteresiranim stranama, Uprava ribarstva uspjela je izraditi Operativni program u skladu sa svim zahtjevima i poštivanjem rokova.

Uz sve navedeno, Hrvatskoj je dodatno odobreno 1,09 milijuna eura. Naime, pristupanjem Europskoj uniji preuzeli smo obvezu izrade i provedbe Nacionalnog programa prikupljanja podataka o ribarstvu, koji je ovih dana prihvaćen od strane Europske komisije. Program obuhvaća prikupljanje podataka važnih za donošenje strateških dokumenata (Mjera upravljanja, Planova upravljanja i sl.). Za prvih šest mjeseci članstva odobreno nam je sufinanciranje u iznosu od 323.340 eura (50% ukupnih troškova za navedeno razdoblje).

Također, odobrena su nam i sredstva za jačanje inspekcijskog nadzora i kontrole u iznosu od 760.000 eura za prvih šest mjeseci članstva, što je oko 80% ukupnih zatraženih troškova. Ova sredstva utrošit će se za prilagodbu pravilima EU i nabavci VMS uređaja te uređaja za elektronske očevidnike, kako bi hrvatski ribari bili u skladu s preuzetim pravilima.

Photo: adria-bonus.com


Tagovi

Ribarstvo Hrvatski ribari EFF Euro Riba

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo