Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 19.04.2019. 18:00

Prijedlog pravilnika o sljedivosti za plavoperajnu tunu i igluna

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje!

Foto: Depositphotos/lunamarina
  • 1.288
  • 68
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje koje možete pronaći na poveznici. 

Tema savjetovanja je: Savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o sljedivosti za plavoperajnu tunu i igluna

Kako objašnjavaju, Prijedlog pravilnika o o sljedivosti za plavoperajnu tunu i igluna predlaže se sukladno članku 46. Zakona o morskom ribarstvu („Narodne novine“, br. 62/17 i 14/19) koji određuje da svi proizvodi ribarstva moraju biti sljedivi od ulova, izlova ili sakupljanja, iskrcaja, prijevoza i skladištenja, prerade, distribucije do maloprodaje, kao i da moraju biti označeni oznakom lota ili serije u svim fazama sljedivosti. Predlaže se da se potpuni sustav sljedivosti utvrdi prvo za vrste koje su pod ulovnom kvotom. Ulov i prodaja plavoperajne tune i danas se nadzire putem podataka koji se elektronskim putem dostavljaju u Geoinformacijski sustav (elektronski očevidnici, iskrcaj i prodajni listovi) te putem podataka koji se dostavljaju u eBCD sustav koji propisuje programsku dokumentaciju koja prati plavoperajnu tunu.

Za igluna je također propisan program dokumentacije koji navedenu vrstu mora pratiti na tržištu. Predloženim pravilnikom sustav sljedivosti uspostavlja se putem označavanja svakog pojedinog primjerka ulovljene plavoperajne tune i igluna markicom prije iskrcaja te naljepnicom u svakoj sljedećoj fazi (na cijeli primjerak i na svaki filet ako je primjenjivo). Markice i naljepnice sadrže jedinstveni bar kod u koji su upisani svi podaci o ulovu i trženju tune i igluna. Podaci se upisuju elektronskim putem na Portalu gospodarskog ribarstva gdje se svi korisnici registriraju i prijavljuju. Korisnici sustava su ovlaštenici povlastice za gospodarski ribolov kojima je dodijeljena ulovna kvota za ulov tune i/ili igluna te ovlaštenici koji tunu ulove kao prilov. Korisnici su također uzgajivači – nositelji dozvole za akvakulturu koji imaju u dozvolu upisanu tunu. Izuzev navedenih korisnika, sustav će koristiti prvi i svi sljedeći kupci navedenih proizvoda. Svi korisnici upisuju određeni dio podataka o ulovu/iskrcaju/prodaji/kupnji navedenih proizvoda koji omogućuju da se u svakom trenutku može potvrditi i provjeriti kojim plovilom je proizvod ulovljen, gdje je iskrcan, izvagan, transportiran te koji su ga kupci u kakvom stanju kupili. Pravilnik se primjenjuje samo na teritoriju Republike Hrvatske.

Krajnjim potrošačima će biti dostupan bar kod čijim očitavanjem kroz mobilnu aplikaciju mogu dobiti informacije o ovlašteniku povlastice, kategoriji ribolovnog alata i drugim propisanim obveznim informacijama, ali i detaljnije informacije o samom proizvodu kao i ovlaštenicima za gospodarski ribolov ili uzgajivačima. Sve informacije bit će sadržane na posebnim web stranicama. Tekst i fotografije autorizirat će Ministarstvo. Pravilnikom je definirano da se plavoperajna tuna i iglun mogu na tržište stavljati isključivo putem odobrenih objekata što će u konačnici doprinijeti poboljšanju zdravstvene ispravnosti i sigurnosti hrane te učinkovitijoj kontroli i nadzoru. Međutim, uvažavajući činjenicu da još uvijek nemamo dovoljan broj odobrenih objekata, posebno na jugu Republike Hrvatske i otocima, omogućava se prijelazni period do kraja 2019. godine, tijekom kojeg i subjekti u poslovanju s hranom – ugostiteljski objekti, mogu biti prvi kupci tune ili igluna.

Pravilnik je usko vezan za pravilnik koji propisuje sustav prve prodaje i pravilnik koji propisuje vaganje proizvoda ribarstva, obzirom da se radi o segmentu koji uređuje obveze i uvjete za stavljanje proizvoda ribarstva na tržište. Ovim pravilnikom doprinijet će se prepoznatljivosti jadranske plavoperajne tune i igluna i za očekivati je u narednim godinama i boljoj cijeni ovako brandiranog proizvoda.

Savjetovanje je otvoreno do: 18.5.2019.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Javno savjetovanje Sljedivost Plavoperajna tuna Iglun


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer