Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PP Orahovica
  • 16.12.2016. 14:45

Nova tvornica za preradu ribe u srcu Slavonije

Poljoprivredno poduzeće Orahovica (PP Orahovica) u prisustvu Ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, otvorila je novu tvornicu za preradu slatkovodne ribe.

  • 3.229
  • 287
  • 0

Poljoprivredno poduzeće Orahovica (PP Orahovica) u prisustvu Ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, otvorila je novu tvornicu za preradu slatkovodne ribe. Uz to tržištu je predstavljen i novi brend Panona Mare pod kojim će se proizvodi ribnjačarstva PP Orahovice naći na tržištu.

"Da mi je netko prije godinu dana rekao da ću otvarati tvornicu ribe u srcu ravne Slavonije sigurno bi se slatko nasmijao, ali evo me danas ovdje u Čačincima ispred tvornice za preradu ribe koja je izgrađena privatnom inicijativom, a sufinancirana iz IPARD programa. Veselit će me ako u svom mandatu otvorim još koju tvornicu ribe u Slavoniji, jer kao što vidite ne raste ovdje samo duhan, pšenica i paprika, ovdje se uzgaja i prerađuje riba. Hrvatska u svom vlasništvu ima 23 ribnjaka površine gotovo 13.000 hektara, da ih imamo još toliko siguran sam da bismo svu ribu mogli izvesti", izjavio je ministar Tomislav Tolušić prilikom otvaranja tvornice.

42 proizvođača slakovodne ribe u RH

Prema upisniku Ministarstva poljoprivrede uzgoj slatkovodne ribe u RH obavlja ukupno 42 proizvođača, na ukupno 50 uzgajališta u 18 županija (17 županija i Grad Zagreb). Najznačajnije vrste u slatkovodnom uzgoju su šaran (Cyprinus carpio) i kalifornijska pastrva (Oncorhynchus mykiss). Posljednjih je godina u hrvatskoj akvakulturi evidentan porast proizvodnje zahvaljujući prvenstveno stalnom rastu u proizvodnji ne samo bijele ribe nego i šarana.

PP Orahovica najveći je proizvođač slatkovodne ribe u Republici Hrvatskoj s ukupnim površinama 4.500 ha ribnjaka na lokacijama Grudnjak (Orahovica), Lipovljani, Donji Miholjac, Kopačevo (Baranja), Pisarovina i Vrbovljani.

Ulaganja u proizvodnju od 2011. do sada iznose 70 milijuna kuna, a investicije se odnose na obnovu i rekonstrukciju ribnjaka, čišćenje i pripremanje novih ribnjaka kako bi stvorili sirovinu za novu tvornicu. Uz to investirano je i 25 milijuna kuna u izgradnju i opremanje nove tvornice za preradu ribe, koja je financirana kreditnom linijom HBOR-a te sufinancirana bespovratnim sredstvima isplaćenim iz IPARD programa.

3 tisuće tona prerađene ribe godišnje

Tvornica za preradu slatkovodne ribe, smještena u općini Čačinci ima kapacitet 3 tisuće tona prerađene ribe godišnje, a trenutno zapošljava 15 djelatnika s tendencijom rasta kako će se širiti proizvodni program.

PP Orahovica na tržište plasira svježi, smrznuti i dimljeni program slatkovodne ribe, odnosno proizvode cijele ribe, ribljih odrezaka, dimljene proizvode (dimljeni šaran Panona Mare), uskoro će se na tržištu predstaviti i čips od šarana, a planiraju se i mnogi drugi proizvodi.

Izvoz u Bugarsku, Češku, Poljsku

U 2015. godini PP Orahovica prodala je više od 1,091 t ribe od čega je 70% proizvedene ribe plasirano na tržištima Europske unije. Najznačajnije količine izvoze se u Bugarsku, Češku i Poljsku.

U PP Orahovici kontinuirano se radi na unapređivanju poslovanja i kvaliteti u proizvodnim procesima što uz prirodno okruženje daje vrhunske, zdrave i domaće proizvode. PP Orahovica trenutno zapošljava 240 djelatnika, a ukupni prihodi za prošlu godinu iznosili su 138 milijuna kuna.

Odgovor na zahtjeve tržišta

"Kada bih PP Orahovicu trebao kratko predstaviti i reći zbog čega je posebna, bilo bi to sljedeće: vino silvanac zeleni, lješnjak, slatkovodna riba, ali najvažnije PP Orahovica su vrijedni ljudi koji ju čine. Lider smo i najznačajniji proizvođač i prerađivač slatkovodne ribe u RH. Najvažniji razlozi za ulaganje u novu tvornicu su: naš odgovor na zahtjeve tržišta i ubrzani tempo života te potrebe naših kupaca za gotovim i polugotovim proizvodom vrhunske kvalitete, bolja prodajna cijena naših proizvoda te širi i kvalitetniji asortiman naših proizvoda od ribe", naglasio je Vlado Čondić-Galiničić predsjednik Uprave PP Orahovica.

Ukupne površine kojima PP Orahovica raspolaže su 12.000 ha, od toga najznačajnije djelatnosti odvijaju se na 320 ha voćarstvo (lješnjaci), 190 ha vinogradarstvo (najznačajnija vina Silvanac zeleni, vrhunska vina Graševina, Frankovka, Sivi pinot, Chardoney), 7.000 ha ratarskih površina (kukuruz, pšenica, soja te šećerna i uljana repica) te ribnjačarstvo na 4.500 ha ribnjaka.


Fotoprilog


Tagovi

PP Orahovica IPARD Ulaganja Prerada ribe


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]