AgroKlub.com

\

Ribarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Ribarstvo » Nestalo Jablaničko jezero i dva milijuna riba!

Nestalo Jablaničko jezero i dva milijuna riba!

Nestanak jezera

Nestalo Jablaničko jezero i dva milijuna riba!

Datum: 07.02.2017. 15:00 |

2

Kategorija:

Ribarstvo

Jablaničko jezero je na nekim dijelovima bilo duboko i do 80 metara i u njemu je bilo više od 10 vrsta ribe. Od njega je sada ostalo samo korito kojim teče rijeka Neretva u kojem pliva možda poneka riba.

Jablaničko jezero je u potpunosti nestalo, a s njim i cjelokupno riblje bogatstvo. Uzrok ekološke katastrofe, kažu ribari, nenajavljeno je ispuštanje vode na obližnjoj brani što je učinila Elektroprivreda BiH.

"Konjic nema Jablaničkog jezera. Nijedne jedine kapi. Udruženje sportskih ribolovaca Konjic nema Jablaničkog jezera. Nema ni sve one riblje populacije koja njemu pripada", rekao je ribar Ekrem Bukvić za Al Jazeera Balkans kojega su snimili na dnu presušenog jezera.

Ostalo samo korito kojim teče Neretva

Ribari kažu da je Elektroprivreda pustila vodu na brani uz jezero prije 40 dana bez ikakve prethodne obavijesti. Članovi Udruženja sportskih ribolovaca upravljali su dosad sa 950 hektara vodene površine, ali sada kažu nema vode te nema ni dva milijuna ribljih jedinki, a poribljavanje je trajalo desetljećima.

"Mjesec je veljača, smuđ se već počeo mrijestiti. On je trebao položiti ovdje svoju ikru, a nema gdje položiti. Po mojim procjenama i kolega s kojima sam razgovarao da bi se ovo vratilo u prvobitno stanje treba proći 50 godina uz maksimalnu zaštitu i maksimalno poribljavanje i očuvanje naših bogatstava", kaže Mirsad Trešnjo, ribar.

Jablaničko jezero je na nekim dijelovima bilo duboko i do 80 metara i u njemu je bilo više od 10 vrsta ribe. Od njega je sada ostalo samo korito kojim teče rijeka Neretva u kojem pliva možda poneka riba.

Elektroprivreda negira odgovornost

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine je negirala odgovornost za ekološku katastrofu na Jablaničkom jezeru. Kako su priopćili, periodi od rujna do kraja prošle godine, kao i siječanj 2017. godine, karakteriziraju se kao hidrološki izuzetno sušni periodi, što je imalo direktnog odraza na stanje prirodnih dotoka vode na slivu rijeke Neretve, kao i na stanje zaliha vode u akumulaciji Hidroelektrane Jablanica.

Foto: Print screen Al Jazeera Balkans

Broj pregleda članka: 5267; Uspješnost članka: 391.35

Tagovi: BiH, Jablaničko jezero, Elektroprivreda

Ključne riječi članka: nestalo, jablanicko, jezero, i, dva, milijuna, riba, jezero, elektroprivreda, stanje, jezera, jablaničko, jablaničko jezero, samo korito kojim, nema jablaničkog jezera


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!