Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 07.12.2017. 15:00

Na snagu uskoro stupa i Zakon o akvakulturi?

U saborsku proceduru upućen je i konačni prijedlog Zakona o akvakulturi. Što nam donosi taj zakon?

Foto: Bigstockphoto/Fesenko
  • 300
  • 17
  • 0

Konačni prijedlog Zakona o akvakulturi upućen je u saborsku proceduru. Naime, kako se navodi u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, Vlada RH je s današnje sjednice uputila u saborsku proceduru konačni prijedlog novog Zakona o akvakulturi kojim se utvrđuju sljedeći ciljevi razvoja:

  • unaprjeđenje konkurentnosti akvakulture te njene održivosti u društveno-gospodarskom smislu i
  • povećanje ukupne proizvodnje u akvakulturi uz poštivanje načela ekonomske, socijalne i ekološke održivosti.

Glavni cilj donošenja Zakona o akvakulturi, naglašavaju, je uspostava posebnog zakonskog okvira za obavljanje ove djelatnosti, izdvajanjem iz propisa koji uređuju ribolov te objedinjavanjem uvjeta za obavljanje akvakulture u moru i u kopnenim vodama, u svrhu učinkovitije provedbe reformirane Zajedničke ribarstvene politike Europske unije (ZRP) koja se odnosi na akvakulturu, kao i onih elemenata uzgoja koji su isključivo u nacionalnoj nadležnosti.

Zakon o akvakulturi

U dijelu ZRP-a koji se odnosi na akvakulturu utvrđuju se nacionalni ciljevi razvoja akvakulture, način i uvjeti obavljanja djelatnosti akvakulture, nadležna tijela za provedbu potpore u akvakulturi i uređenje tržišta, nadzor i kontrola, kao i druga pitanja bitna za akvakulturu.

Europa više od 65 posto potrebe za ribom uveze, a kroz hrvatski uzgoj u akvakulturi možemo okrenuti te brojke u našu korist, kaže ministar Tolušić.

"Akvakultura je strateška grana kroz koju želimo razvijati ribarsku industriju. Ona nam nudi dugoročna rješenja za stabilnu budućnost ribarstva. Ovim Zakonom olakšavamo tehničku i administrativnu provedbu Zajedničke ribarstvene politike EU. Potrošnja proizvoda ribarstva u glavnini potječe iz ulova i jedan od ciljeva europske ribarstvene politike, pa tako i hrvatske, je omogućavanje održivog razvoja akvakulture radi nadomještanja razlike između potrošnje proizvoda ribarstva i proizvodnje", navodi se u priopćenju izjava ministra Tomislava Tolušića.

Ribarstvo je, dodao je Tolušić, na moru i na kopnu, naša tradicija. Kao sektor ima stratešku važnost u gospodarstvu Hrvatske.

Udvostručenje današnje količine proizvodnje ribe

"Podržavam planove i stalna ulaganja naših proizvođača koji do 2020. namjeravaju udvostručiti današnje količine proizvodnje ribe zbog velike potražnje. Imamo velike potencijale - idemo ih iskoristiti! Europa više od 65 posto potrebe za ribom uveze, a kroz hrvatski uzgoj u akvakulturi možemo okrenuti te brojke u našu korist", naglasio je ministar.

Ukupna vrijednost proizvodnje u marikulturi u 2016. godini iznosi 100 milijuna eura i stalno raste, a temeljem nje raste i vrijednost ukupne akvakulture. Slatkovodna akvakultura varira, jednako kao i proizvodnja, a vrijednost u 2016. godini kreće se oko 8 milijuna eura.

"Zakon predstavlja izvršenje reformskih prioriteta i mjera Vlade Republike Hrvatske utvrđenih u Programu rada Vlade Republike Hrvatske u mandatnom razdoblju od 2016. do 2020. godine, obzirom da stvara okvir za brži ujednačeni razvoj gospodarske djelatnosti akvakulture u smislu povećanja ukupne proizvodnje i povećanja konkurentnosti, a za njegovu provedbu nisu potrebna dodatna sredstva u Državnom proračunu. Također se postavljaju okviri za donošenje Višegodišnjeg nacionalnog strateškog plana razvoja akvakulture i Operativnog programa za ribarstvo koji uključuje i akvakulturu, kao i godišnjih planova prikupljanja podatka", zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Bigstockphoto/Fesenko


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zakon o akvakulturi Ministarstvo poljoprivrede Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).