Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita prirode
  • 23.08.2018. 13:25

Molimo ne bacajte opuške, naše ribe i ptice ne puše!

Opušci od cigareta na svjetskoj razini zauzimaju visoko mjesto te iz godine u godinu predstavljaju sve veći ekološki problem. Udruga Volim Vlašići doskočila je tom problemu.

Foto: Udruga Volim Vlašići
  • 2.640
  • 404
  • 0

Misli globalno, djeluj lokalno, moglo bi se reći i za najnoviju akciju iznimno aktivne Udruge Volim Vlašići iz istoimenog mjesta na otoku Pagu. Ovaj put su na čelu s predsjednicom Anom Žunić  u sklopu projekta "Molimo ne bacajte opuške, naše ribe i ptice ne puše“ postavili na plaži u Vlašićima tri info table s besplatnim papirnatim pepeljarama za pušače te nosače s pepeljarama u nekoliko obližnjih ugostiteljskih objekata.

Akcija se odvija pod pokroviteljstvom Zadarske županije-UO za prostorno uređenje, komunalne poslove i zaštitu okoliša i Turističke zajednice grada Paga, a ciljevi projekta su:

  • smanjenje onečišćenja plaže od opušaka,
  • poticanje na odgovornije ponašanje pojedinca; mještana, turista i posjetitelja,
  • očuvanje prirode i bioraznolikosti uvale Vlašići kroz edukaciju, informiranje i senzibilizaciju javnos
  • briga za zaštitu prirodnih ljepota, biljnih i životinjskih te endemskih vrsta na zaštićenom području s naglaskom na uvalu Vlašići i ekološku mrežu Natura 2000

Opušci opasni za floru i faunu

Opušci od cigareta na svjetskoj razini zauzimaju visoko mjesto te iz godine u godinu predstavljaju sve veći ekološki problem na svjetskim plažama pa tako i na plaži u uvali Vlašići. Iako se plaža u ljetnim mjesecima čisti na njoj ne postoje posebni koševi ili pepeljare za odbačene opuške niti se koristi specijalni alat kojim bi se isti pokupili. Broj dnevnih posjetitelja i kupača prelazi brojku 300, a od toga ih je sigurno pola pušača.

Papirnate pepeljare uskoro bi mogle biti na svim jadranskim plažama 

Većina tih opušaka nažalost završi u pijesku ili u moru pod utjecajem oseke i plime. Razgradnja opuška traje do 6 mjeseci a filter cigarete koji je napravljen od spužvastog materijala upija vlagu i povećava svoj volumen pa se teže može i razgraditi. Procjenjuje se da njegova razgradnja traje do 10 godina. Mala djeca koja se igraju u pijesku, ribe, ptice i ostali organizmi koji žive u uvali Vlašići direktno su pogođeni zagađenjem plaže od opušaka cigareta, ističe se u obrazloženju projekta. 

Uvala Vlašići i Natura 2000

"Ne poduzmemo li uskoro neke mjere moglo bi doći do većeg ekološkog zagađenja", upozorava Ana Žunić. Ona podsjeća da je uvala Vlašići 2014-te godine zbog svoje biološke i krajobrazne raznolikosti proglašena Natura 2000 zaštićenim morskim područjem pod oznakom HR3000044. Unatoč dobroj očuvanosti staništa, glavne prijetnje su mu prekomjerna urbanizacija i betonizacija obale, prekomjeran izlov njegovih bioloških bogatstava te onečišćenje.

"Upravo iz tog razloga smo pokrenuli ovaj pilot projekt te na plažu postavili 3 table s nosačima u kojima se nalaze besplatne papirnate pepeljare za pušače te nosače u nekoliko obližnjih ugostiteljskih objekata“, pojašnjava predsjednica Žunić i navodi prednosti papirnatih pepeljara.

Prednosti papirnatih pepeljara:

  • sprječavaju bacanje opušaka na plaži
  • ekološki prihvatljive i 100% razgradive - izrađene korištenjem razgradivih materijala
  • ponovno upotrebljive - mogu se iskoristiti nekoliko puta
  • besplatne, sigurne i jednostavne za montažu i uporabu 
  • idealne za informiranje i educiranje pušača, posjetitelja i turista
  • zadovoljavaju navike pušača
  • pomažu u sprječavanju tj. izazivanju požara bacanjem opušaka u prirodu
  • mogu se baciti i u obične kante na plaži

Projekt za cijelu obalu

Vijest o postavljenim pepeljarama na plaži u Vlašićima proširila neočekivanom se brzinom pa Udruzi Vlašići svakodnevno pristižu brojni upiti iz Istre, Lošinja, Splita, Konavala.. Svi se žele uljučiti, nude suradnju.

"Nismo očekivali ovakve reakcije jer se radi o pilot projektu kojeg smo u suradnji sa Zadarskom županijom i Turističkom zajednicom grada Paga postavili samo na našoj plaži ali bi željeli da se projekt proširi na cijelu obalu s obzirom da je problem zagađenja plaža od opušaka cigareta prisutan svugdje“, ističe predsjednica Žunić.  

Nakon sastanka UO udruge Volim Vlašići donesena je odluka o proširenju projekta i na ostale županije. "Projekt ćemo ponuditi i ostalim turističkim zajednicama, gradovima i općinama te poslovnom sektoru (objektima na plažama i sl.) a radit ćemo i na edukaciji pušača te unaprijeđenju projekta, pepeljara i nosača“, izjavila je Agroklub Ana Žunić predsjednica udruge Volim Vlašići.


Fotoprilog


Tagovi

Udruga Volim Vlašići Ana Žunić Papirnate pepeljare na plaži Natura 2000


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!