Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Tuna festival u Zadru
  • 03.02.2017. 16:30

Kilogram tune 300 eura!

Hrvatski uzgajivači idu na veće težine, tako da prosječan uzgoj tune kod nas traje od dvije do tri godine, rekla je znanstvenica Kristina Mišlov na predavanju Uzgoj tuna u Hrvatskoj.

Foto: Zadarski List
  • 3.504
  • 347
  • 0

Kilogram dobre pozicije tune u Japanu se prodaje po cijeni od 300 eura. Jadranska tuna je osobito cijenjena u Japanu.

Iste te tune koje će se prodavati na japanskim burzama, u Hrvatskoj dolazi hraniti i japanski veleposlanik Keiji Takiguchi s grupom novinara koji će japanskoj javnosti prenijeti tražene informacije o proizvodnom ciklusu ove delicije.

Kolijevka uzgoja tuna i uopće uzgoja ribe u Hrvatskoj je Zadarska županija, a poseban naglasak na ovu djelatnost stavlja se za vrijeme Tuna, Sushi & Wine Festivala koji se ovih dana održava u Zadru.

100% izvoz

Uzgoj tuna u Hrvatskoj je iznimno važna djelatnost. Radi se o stopostotnoj izvoznoj industriji. Četiri domaće marikulturne tvrtke koje se bave uzgojom tuna s ukupnim izvozom od oko 2.500 tona godišnje popravljaju hrvatsku izvoznu bilancu za oko 300 milijuna kuna.

Ovaj iznos će se u budućnosti i povećati. U Ministarstvu poljoprivrede ističu kako je Hrvatska uspješno povećala kvotu za ulov tune - unutar EK i ICCAT-a. Izboreno je povećanje kvote na ulov tune na 661,82 tone. Važnost uzgoja tuna jest što je to jedno od rjetkih industrija gdje otočno stanovništvo može pronaći posao. Nadalje, uz njega se veže ribarski sektor jer se ulovljene tune hrane sitnom plavom ribom iz Jadrana, srdelama, inćunima i bugvama te haringama koje dolaze iz izvoza.

Usavršen proces proizvodnje

Iz današnje perspektive uzgoj tuna izgleda kao lako profitabilna industrija u kojoj je izvoz na bogato japansko tržište sigurna stvar.

Treba podsjetiti da je ne tako davno ovaj sektor prošao kroz velike krize. Na prvom mjestu su tu bile restrikcije koje je ICCAT uveo ograničavajući velićinu ulovljene tune s ciljem da zaštiti plavorepu atlansku tunu. Hrvatski pregovarači morali su se dobro potruditi da se izbore da hrvatski ribari mogu loviti manju tunu za daljnji uzgoj. Nadalje i sam tehnološki proces predstavljao je izazov za proizvođače. Visoka smrtnost tuna u kavezima bilo je uobičajeno šaputanje među uzgajivačima. Danas je proces proizvodnje znatno usavršen. Kako se proizvodi jadranska tuna otkrila je Kristina Mišlov tijekom svog predavanja "Uzgoj tuna u Hrvatskoj".

Tri godine uzgoja

"Mi smo kroz 20 godina naučili manipulirati ovom zahtjevnom, osjetljivom i velikom vrstom. Uzgoj tuna je marikultura koja se temelji na ribolovu. Adultni primjerci se love u prirodi. Iz ribarskih mreža se stavljaju u kaveze te se zatim transportitaju do mjesta uzgoja. Riječ je o zahtjevnom procesu koji može trajati tjednima. Tijekom tegljenja brod ne smije prelaziti veću brzinu od 1 do 1.5 milje na sat. Dok traje nevrijeme stoji se na mjestu.

Prebacivanje u stacionarni kavez se snima. Danas postoji razvijena oprema i softver čijom upotrebom se iščitava broj primjeraka u kavezu i njihova težina. Cijeli proces je strogo kontroliran od strane međunarodnih promatrača. Svaka tuna ima svoju putovnicu, dokument na kojem piše koji brod ju je ulovio, tko je bio kapetan, koji promatrač je bio prisutan i svi drugi detalji od ulova do izova", kaže Kristina Mišlov te dodaje:

"U Hrvatskoj je dozvoljen ulov tune od minimalne velićine osam kilograma. Ta odluka je donesena 2006. godine prema preporukama Međunarodne komisije za zaštitu atlanskih tuna. Isto tako minimalna propisana izvozna težina je 30 kilograma. Od osam do 30 kilograma potrebno je minimum 18 mjeseci uzgoja. Hrvatski uzgajivači idu na veće težine, tako da prosječan uzgoj tune kod nas traje od dvije do tri godine."

Foto: Zadarski List


Tagovi

Tuna Uzgoj tuna Japan Kristina Mišlov


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.