Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržnica
  • 27.08.2022. 13:30
  • Zadarska, Biograd na Moru

Jelena Mandić: Slab je ovogodišnji ulov ribe, a kupaca sve manje

Prošetali smo tržnicom u Biogradu na Moru i zabilježili što se od ribe najviše kupuje, a što nudi?

Foto: Ivana Barišić
  • 1.874
  • 70
  • 0

"Petkom stiže svježa riba", dočekuju nas odmah na ulazu na dio tržnice gdje se ona prodaje. Iako nije velika, ponudom ne oskudjeva. Nude se brancini, orade, školjke, kozice, oslić, padalina...

"Ova godina, što se tiče ribe, je loša", govori nam Jelena Mandić iz Turnja. "Slab je ulov, a kupaca sve manje", objašnjava dok poslužuje kupce na štandu u Biogradu na Moru.

Kako kaže, najbolje idu srdele i lokarde. Brancin i oradu kupuju najviše stranci, oni su navikli na tu ribu. "Domaći opet brancin i oradu nikako ne jedu", objašnjava nam dok čisti ribu.

Za kilogram divlje ribe i do 220 kn

Pitamo je, a što domaći traže i kada najviše dolaze?

"Poslije lita", kratko odgovara dodavši da ih je sada jako malo jer je slabiji ulov domaće ribe. Oni znaju kad idu migavice i ta vrsta ribe.

Brancin i oradu kupuju najviše stranci

Kaže da cijene idu od 30 kuna pa na više. "Divlja riba ide do 200, 220 kuna kilogram, ako ima škarpine, kolača, zubaca", nabraja.

Inače, biogradska tržnica joj je radno mjesto. Tu je i ljeti i zimi. Obitelj joj ima ribarski obrt pa odlaze u ribolov na more, a nešto ribe uzimaju iz ribogojilišta. I sama se nekada otisne u ribolov. Ne vraćaju se s mora uvijek punih mreža. Najljepše joj je, otkriva, u proljeće. 

Dnevno prodaju oko 30 kg

I Dragici Ivanović biogradska tržnica je radno mjesto. Kod nje se može posegnuti za oradom i brancinom, a zimi pred kupce stavljaju ono što se ulovi, kako koji dan.

"Inflacija je i nama podigla cijene. Dnevno prodamo oko 30 kilograma ribe, dobro je, ali znalo je biti i bolje prijašnjih godina. Prodavalo se i duplo više, oko 60 kilograma dnevno", rezimira Dragica tumačeći kako u jednu kašetu stane oko šest kilograma.

Na tržnici se nudi i voće i povrće

Prodaja, dodaje ,sad već lagano opada jer je i turista manje. "Većinom dolaze stranci, traže srdele, ribu za gradele", dodaje.

Za štandovima su svi suglasni kako jedva čekaju dovršetak izgradnje nove tržnice gdje će imati svoj zatvoreni dio jer su do sada bili na otvorenom.


Fotoprilog


Tagovi

Tržnica Biograd na Moru Riba Ulov Cijene Ponuda


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!