Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izlov lososa
  • 11.06.2015. 19:00

Izumire li divlji losos?

Na godišnjem okupljanju NASCO-a prihvaćene su puno strože mjere praćenja i snimanja ulova divljeg lososa jer mu u nekim zemljama porijekla prijeti izumiranje.

Foto: depositphotos.com
  • 260
  • 22
  • 0

U Labradoru je održano 32. godišnje okupljanje Organizacije za očuvanje lososa u Sjevernom Atlantiku (NASCO), koje je rezultiralo usvajanjem novih regulatornih mjera za ribare koji izlovljavaju losos u Farskim vodama i na zapadnom Grenlandu.

NASCO je regionalna organizacija za ribarstvo koja je formirana ugovorom iz 1984. godine, sa ciljem racionalnog upravljanja, obnove i očuvanja fonda divljeg lososa, a zemlje članice su: Kanada, Danska (u pogledu Farskih Otoka i Grenlanda), EU, Norveška, Rusija i SAD.

Vidljiv napredak u kontroli izlova

U zajedničkom saopćenju Evropska Unija, Kanada i SAD prepoznale su značajan napredak postignut u pravcu jačanja praćenja i kontrole izlova lososa u Atlantiku, no još se puno toga mora učiniti da bi se postigao konsenzus o konačnom limitu izlova. Također je potvrđena namjera nastavka rada sa Danskom, po pitanju Farskih Otoka i Grenlanda, s ciljem da se u bliskoj budućnosti međusobno dogovore oko najboljeg načina upravljanja, a u skladu sa naučnim savjetom Međuanrodnog savjeta za istraživanje mora (ICES), budući da lososu u nekim zemljama porijekla prijeti izumiranje.

Problem neprijavljenog ulova

Paul Knight, direktor Udruženja za losos i pastrvu (S&TA), istaknuo je kako smatra razočaravajućim činjenicu da pitanje selektivnih mreža u priobalnim vodama Grenlanda još uvek nije riješeno, unatoč tako malom broju lososa u velikom dijelu Sjevernog Atlantika. Ipak, grenlanđani su barem uspjeli smanjiti maksimalni ulov i to sa 58 na 45 tona, što je značajno poboljšanje, no i dalje ostaje problem značajnog neprijavljenog ulova u regiji koji se kreće između 32 i 38 tona.

Iz S&TA-u su na okupljanju istaknuli kako su ohrabreni činjenicom da su sve uključene strane prihvatile i podržale puno strože mjere praćenja i snimanja ulova divljeg lososa u Zapadnom Grenlandu, jer je to jedini način da se očuva ova vrijedna i sve ugroženija vrsta.

Foto: depositphotos.com; rusty426


Tagovi

Grenland ICES Divlji losos Izumiranje Kontrola lova Labrador NASCO Neprijavljeni ulov Regulatorne mjere Paul Knight

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jaja su među prehrambenim namirnicama koje su najviše poskupjele.