Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Invazivna vrsta
  • 08.09.2016. 16:30

Invazivna vrsta u Jadranu - evolucija unazad?

Pojava invazivne vrste u Jadranu! Uslijed prelova ribe stvara se prostor za vrste koje su evolucijski prije bile brojnije u moru.

  • 3.287
  • 319
  • 0

Pojava invanzivne vrste u sjevernom dijelu Jadrana podigla je na noge ribarsku i stučnu javnost. Radi se o morskom predatoru koji sliči meduzi, rebrašu Mnemiopsis leidyi. Razlog za paniku je u dosadašnjim razornim učincima na druga staništa gdje ova vrsta nije domicilna vrsta. Ovaj rebraš je 80-tih godina prošlog stoljeća uništio brojne riblje vrste u Crnome moru.

Opasna invazivna vrsta u Jadranu

Mnemiopsis leidyi nije autohtona vrsta u Jadranskome moru, ali je u sjevernom Jadranu, točnije u Tršćanskom zaljevu, zabilježen već 2005. godine, zajedno s drugom nezavičajnom vrstom Beroe ovata. Budući da je Mnemiopsis poznat kao vrsta s visokim invazivnim potencijalom, koja je osamdesetih godina prošlog stoljeća, nakon nenamjernog unošenja balastnim vodama brodova u Crno more, izazvala dramatične promjene na svim razinama hranidbene mreže, a time i u ribarstvu, razumljivo je da pojava ove vrste izaziva zabrinutost, kako je izjavila Olja Viđak sa splitskoga Instituta za oceanografiju i ribarstvo za Slobodnu Dalmaciju.

Jadran broji sate unazad

Autohtona područja ove vrste su obale Sjeverne i južne Amerike. Rebraš se jedino hrani zooplanktonskim organizmima, uključujući i planktonske stadije riba (jaja i ličinke), te je njegov utjecaj na riblji fond moguć ako se jako razmnoži, što može imati razoran učinak na ekosustav. U područjima gdje je ova vrsta domicilna, ravnotežu drže drugi rebraši kojih u Jadranu nema. Upravo zbog toga struka budno prati što se događa u moru, jer štete mogu biti nezamislive.

Dio stručne javnosti smatra kako je pojava invazivne vrste i njen intezivniji rast vezan uz povećani ribolovni napor u moru. Ukratko uslijed prelova ribe stvara se prostor za vrste koje su evolucijski bile prije brojnije u moru. Pojednostavljeno rečeno Jadran broji sate unazad.


Tagovi

Mnemiopsis leidyi Invazivna vrsta Jadran


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo