Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribogojililšte
  • 26.08.2019. 10:30
  • Splitsko-dalmatinska, Otok

Ima li nade za ribogojilište i mrijestilište na rijeci Rudi?

Danas kada građani Hrvatske pojedu 12 kg ribe upitne kvalitete, kada je Europa gladna svježe ribe, a uvoz ribe iz trećih zemalja je preko 50%, ribnjak koji bi nam davao svježu ribu biva zatvoren i ne vidi se kraja trakavice, ističu vijećnici Općine Otok u pismu Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
  • 3.022
  • 134
  • 0

U Općini Otok, u Splitsko-dalmatinsko županiji, kralježnicu gospodarstva čini poljodjelstvo, stočarstvo te malo i srednje poduzetništvo. S obzirom da kroz ovu općinu prolazi i rijeka Ruda, ribarstvo bi također moglo imati važnu ulogu.

Naime, na rijeci Rudi nalazi se ribogojilište u vlasništvu GTM Gavan. Ribogojilište izgrađeno 80-ih prostire se na 68.000 metara kvadratnih i najveće je u Hrvatskoj, a namjena mu je uzgoj i mrijestilište ribe. Kapacitet ribnjaka je 800 tona uz zaposlenje 30-ak osoba, u svom priopćenju medijima naglašavaju vijećnici Općine Otok koji istovremeno traže pomoć Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića. 

Rijedak gospodarski kompleks, ne samo u Hrvatskoj

Ističu kako se ribogojilište nalazi na sedam kaskada i ima 140 velikih bazena, ne računajući i 100 malih za mlađe pastrve. Dakle, ima ukupno 240 bazena i bazenčića i kao takav se smatra rijetkim gospodarskim kompleksom, ne samo u Hrvatskoj.

"Nestručnim (?) vodstvom ribogojilište mijenja vlasnike, ostaju dugovi, a sve je kulminiralo prije dvije godine kada se i zatvara. Tadašnji i sadašnji vlasnik iz Ogulina kupio je ribnjak od PIK Vrbovca za 18.000 kuna, čija je vrijednost tada, prije 12 godina bila oko 6 milijuna kuna. Razlog toj cijeni, prema dostupnim podacima, potraživanje je od PIK Vrbovca. Izgledalo je dobro, posebno uz državni poticaj koji se dobiva za uzgoj, ali događa se da vlasnik vrši razne malverzacije(?) i s ostalim svojim ribnjacima što rezultira isisavanjem imovine te dolazi do stečaja", stoji u priopćenju vijećnika Općine Otok koji u ovom ribogojilištu vide ogroman kapacitet što potkrjepljuju sljedećim podacima: 

Svako radno mjesto zlata vrijedi 

"Danas kada građani Hrvatske pojedu 12 kg ribe upitne kvalitete, kada je Europa gladna svježe ribe, a uvoz ribe iz trećih zemalja je preko 50%, ribnjak koji bi nam davao svježu ribu biva zatvoren i ne vidi se kraja trakavice ako se Vlada ne upusti u razrješenje?! Smatramo da ima više nego dovoljno razloga za uključivanje Vlade u rješavanje ovog problema jer svako radno mjesto zlata vrijedi u našem kraju pogođenom iseljavanjem.

Općina Otok već do sada je izgubila nekoliko milijuna kuna komunalne naknade koje joj je dužno ribogojilište, a da ne govorimo da bi dobrim planiranjem imali koristi i u turističkom smislu gdje bi još nekoliko obitelji moglo živjeti. Rješenjem ovog stanja država bi pokazala interes za opstanak sela", zaključuju uz četiri ključna pitanja premijeru Plenkoviću kojemu je pismo također poslano:

  1. Postoji li plan Vlade za rješavanje ili pomoć u rješavanju ovog problema?
  2. Stoji li ovaj predmet negdje u ladici? Ako je, kome je to u interesu?
  3. Možemo li mi kao vijećnici pomoći?
  4. Hoćete li što poduzeti kako bi se ribogojilište na Rudi stavilo u funkciju?

Pismo u cijelosti pročitajte u dokumentu ispod teksta


Dokumenti


Tagovi

Ribogojilište Rijeka Ruda Općina Otok Uzgoj pastrve Uzgoj slatkovodne ribe


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.