Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poduzetna obitelj Matulić
  • 30.06.2014. 18:30

Hrvatski otočni proizvodi obitelji Matulić!

Vijest o uspješnom poduzetničkom pothvatu dolazi nam s otoka Pašmana, gdje je s radom započela kušaonica marinirane bijele ribe i prodavaonica sapuna od maslinovog ulja i ljekovitih otočnih trava.

  • 1.003
  • 197
  • 0

Turistička i gastronomska ponuda otoka Pašmana od nedavno je bogatija za kušaonicu marinirane bijele ribe i prodavaonicu sapuna od maslinovog ulja i ljekovitih otočnih trava. Riječ je o objektu koji je otvorio mladi bračni par Ana i Krsto Matulić. Marinirane trlje i orade Krste Matulića i sapuni Ane Matulić, svi pod oznakom Hrvatskog otočnog proizvoda, projekt su koji su Matulići pokrenuli samo s jednom idejom – da ostanu živjeti na otoku.

Krstine riblje delicije nisu nikoga

ostavile ravnodušnim

Cijela ova pozitivna otočna priča počela je još prije nekoliko godina s Anom Matulić, o kojoj smo već pisali na našem portalu. Sada njenu životnu priču pratimo i dalje jer ona i njen suprug svojom borbom za uspjeh zaslužuju prostor u medijima, puno više nego neki drugi. Ona je završila studij francuskog i talijanskog u Zadru, dugo bila bez posla, radila povremeno na zamjenama. Bez posla, a s puno slobodnog vremena počela je proizvoditi sapune od maslinovog ulja i ljekovitih otočnih trava i doživjela uspjeh. Od litre maslinovog ulja prerađene u sapune, zaradila bi 500 kuna. Kasnije je u cijelu priču uvukla supruga Krstu koji se okrenuo mariniranju bijele ribe.

U dvoru matulićevih uvijek vlada dobra atmosfera

Njih dvoje skupa rade osam proizvoda koji nose oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda. Ideja jest zimi proizvoditi, a ljeti većinu toga prodati. "Želimo ostati živjeti na otoku jer se to može. Danas mi je super što se ne moram ustajati u pet sati ujutro da se ukrcam na trajekt i budem u osam sati u Zadru na poslu. Očekujemo kako će naša mala butiga punim plućima početi raditi za dvije sezone", kaže Ana Matulić i pojašnjava kako radi svoje sapune, "Baza je domaće maslinovo ulje i ono je jedina masnoća u sapunu. Moj otac ima 250 stabala maslina i ulje je njegovo. Ulje zagrijem na 35 stupnjeva Celzijevih.

Krsto Matulić

To je temperatura na kojoj ono ne gubi na svojoj kvaliteti. U zagrijano ulje dodajem natrijev hidroksid, ljekovite trave s otoka i eterična ulja. Sve ulijevam u silikonske kalupe gdje stoje dva dana, a nakon toga se sapun suši tri tjedna."

Dok je ona proizvodila sapune, suprug Ksrto je postavio pitanje što s ribom. Marinirane inćune, slane srdele ima skoro svaka otočna kuća koja se bavi turizmom. "Baš zbog toga sam se odlučio na mariniranu bilu ribu, oradu i trlju, da budemo originalni i izdvojimo se od drugih. Radim i pesto, namaz od bosiljka, luka, mekog sira i parmezana, mendule i još stavljam slane inćune", kaže Krsto Matulić.

Otvaranje je bilo uspješno, prvi posjetitelji su pokazali neviđen interes za otočnim proizvodima Matulića. Među njima je bilo i onih koji su potegnuli iz Zagreba da se upoznaju s kozmetičkim inovacijama Ane Matulić i ribljim specijalitetima Krste Matulića. Svi su uvjereni u uspjeh mladog bračnog para.


Tagovi

Ana Matulić Krsto Matulić Pašman Kušaonica Marinirana bijela riba Prodavaonica sapuna Maslinovo ulje Stabla masline Trlja Eterična ulja Život na otoku Ljekovite trave Sapun Kvaliteta Orada


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić