Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slatkovodno ribnjačarstvo
  • 17.01.2024. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Hrvatska ima oko 14.000 ha šaranskih ribnjaka, no 6.000 nije u proizvodnji jer su - zapušteni

Naši konkurenti u proizvodnji su Mađari, Poljaci, Česi. Mi smo jedini u ovoj regiji pali u odnosu na njih, a nekada smo bili bolji, upozorio je prof.dr.sc. Anđelko Opačak

Foto: Depositphotos/branex
  • 2.509
  • 276
  • 0

U odnosu na prošlu godinu proizvodnja slatkovodne ribe rasla je za oko 20 posto, rekao je prof.dr.sc. Anđelko Opačak s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek za Osječku televiziju. 

Kaže, nakon što su se zaredale godine s padom proizvodnje konačno je došlo do promjene. "Do sada smo imali proizvodnju između dvije i tri tisuće tona, a prema dosad prikupljenim podacima ona se kreće od 3.000 do 3.200 tona", napominje profesor.

Iako, dodaje, dok se ne izlove svi ribnjaci ne može govoriti o ukupnim podacima jer bilo je i ugibanja i problema u proizvodnji. Prema njegovim riječima Hrvatska ima u vlasništvu oko 14.000 ha šaranskih ribnjaka koji su pozicionirani između Save, Drave i Dunava. Najviše ih je u Slavoniji.

"Nažalost, od ukupnog broja proizvodima na oko 8.000 ha. Preostali dio nije u aktivnoj proizvodnji jer je zapušten, zanemaren i u njih treba investirati", upozorio je ovaj sveučilišni profesor.

Neophodna su ulaganja u domaće ribnjake od kojih su dva privatna to jedan u Našicama površine 900 ha i drugi u Jastrebarskom od 650 ha dok su ribnjaci u državnom vlasništvu također dani privatnim ulagačima.

"Još uvijek nismo dostigli gornju granicu ulaganja u tehnologiju i napredak tako da imamo niske prinose, a s druge strane to i Europa potiče da se očuva okoliš, poštuju pravila zaštite ptica, gmazova i vodozemaca jer takvih staništa nedostaje zbog klimatskih promjena", napominje prof.dr.sc. Opačak.

Europa trenutno uvozi oko 67 posto svojih potreba za morskom i slatkovodnom ribom. "Naši konkurenti su Mađari, Poljaci, Česi. Oni su podigli svoje proizvodnje i stabilni su. Mi smo jedini u ovoj regiji pali u odnosu na njih, a nekada smo bili bolji", upozorio je zaključivši da trebamo tražiti rješenja za konkurentnost.

Više pogledajte u videoprilogu Osječke televizije:


Tagovi

Slatkovodno ribnjačarstvo Anđelko Opačak Ribnjaci Slatkovodna riba Proizvodnja ribe


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com