Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slatkovodno ribnjačarstvo
  • 17.01.2024. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Hrvatska ima oko 14.000 ha šaranskih ribnjaka, no 6.000 nije u proizvodnji jer su - zapušteni

Naši konkurenti u proizvodnji su Mađari, Poljaci, Česi. Mi smo jedini u ovoj regiji pali u odnosu na njih, a nekada smo bili bolji, upozorio je prof.dr.sc. Anđelko Opačak

Foto: Depositphotos/branex
  • 2.457
  • 276
  • 0

U odnosu na prošlu godinu proizvodnja slatkovodne ribe rasla je za oko 20 posto, rekao je prof.dr.sc. Anđelko Opačak s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek za Osječku televiziju. 

Kaže, nakon što su se zaredale godine s padom proizvodnje konačno je došlo do promjene. "Do sada smo imali proizvodnju između dvije i tri tisuće tona, a prema dosad prikupljenim podacima ona se kreće od 3.000 do 3.200 tona", napominje profesor.

Iako, dodaje, dok se ne izlove svi ribnjaci ne može govoriti o ukupnim podacima jer bilo je i ugibanja i problema u proizvodnji. Prema njegovim riječima Hrvatska ima u vlasništvu oko 14.000 ha šaranskih ribnjaka koji su pozicionirani između Save, Drave i Dunava. Najviše ih je u Slavoniji.

"Nažalost, od ukupnog broja proizvodima na oko 8.000 ha. Preostali dio nije u aktivnoj proizvodnji jer je zapušten, zanemaren i u njih treba investirati", upozorio je ovaj sveučilišni profesor.

Neophodna su ulaganja u domaće ribnjake od kojih su dva privatna to jedan u Našicama površine 900 ha i drugi u Jastrebarskom od 650 ha dok su ribnjaci u državnom vlasništvu također dani privatnim ulagačima.

"Još uvijek nismo dostigli gornju granicu ulaganja u tehnologiju i napredak tako da imamo niske prinose, a s druge strane to i Europa potiče da se očuva okoliš, poštuju pravila zaštite ptica, gmazova i vodozemaca jer takvih staništa nedostaje zbog klimatskih promjena", napominje prof.dr.sc. Opačak.

Europa trenutno uvozi oko 67 posto svojih potreba za morskom i slatkovodnom ribom. "Naši konkurenti su Mađari, Poljaci, Česi. Oni su podigli svoje proizvodnje i stabilni su. Mi smo jedini u ovoj regiji pali u odnosu na njih, a nekada smo bili bolji", upozorio je zaključivši da trebamo tražiti rješenja za konkurentnost.

Više pogledajte u videoprilogu Osječke televizije:


Tagovi

Slatkovodno ribnjačarstvo Anđelko Opačak Ribnjaci Slatkovodna riba Proizvodnja ribe


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]