Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • WWF
  • 27.07.2021. 16:30

Gotovo polovica ribara u EU zarađuje manje od nacionalne minimalne plaće

Dostojan životni standard je samo jedan od obaveznih socioekonomskih ciljeva Zajedničke ribarstvene politike EU-a (ZRP) koji se često ne provodi u praksi, stoji u izvješću WWF-a.

Foto: Bigstock/ gringox
  • 1.466
  • 251
  • 0

Čak 43 posto ribara Europske unije u 2018. godini zarađivalo je manje od nacionalne minimalne plaće, a od njih 56 posto koji rade na manjim plovilima, njih 70 posto ima plaću manju od minimalne, podaci su koje je objavio Svjetski fond za prirodu (WWF). 

"Mnogi ribari rade za vrlo loše plaće u industriji koja se jedva financijski održava i često se nalazi na drugoj strani zakona. To mora prestati“, naglasila je dr. Antonia Leroy, voditeljica Ureda za morsku politiku pri europskom uredu WWF-a. 

Europska unija, dodala je, mora temeljiti svoju ribarstvenu politiku na boljem razumijevanju povezanosti radnih uvjeta i financijske stabilnosti s ekološkom održivošću. "Ljudima je potreban pošten posao koji je istovremeno i ekološki održiv“, istaknula je. 

Dostojan životni standard je samo jedan od obaveznih socioekonomskih ciljeva Zajedničke ribarstvene politike EU-a (ZRP) za koji je studija pokazala da se često ne provodi u praksi. Jedno od otkrića studije je da je u periodu od 2012. do 2018. petnaest flota zemalja članica zabilježilo negativnu neto dobit. Iako je uobičajeno da poslovanja ponekad doživljavaju gubitke, malo je vjerojatno da s takvim gubicima nastave raditi.

19 plovila EU uključeno u ilegalni ribolov

Zabrinjavajući je i podatak da je od 824 aktivnih plovila, 19 trenutno uključeno u ilegalne ribolovne poslove izvan voda Europske Unije. Španjolska posjeduje 11 takvih, a iz nje su Nizozemska, Poljska i Portugal svaka s po dva, dok Francuska i Italija imaju po jedno. 

Inače, španjolska plovila predstavljaju 4,6 posto potpune vanjske flote EU-a, što pokazuje potrebu za pojačanim mjerama nadzora, kontrole i praćenja te postavljanjem sustava nacionalnih sankcija.

"Polovina prekršaja u koje su uključena plovila članica EU odnose se na korištenje povlačnih ribolovnih alata koji dodiruju morsko dno, a kojima je potrebno više goriva po jedinici ulova nego ostalim ribolovnim alatima“, istaknuo je WWF u svom priopćenju napomenuvši kako je povlačna ribolovna oprema izuzetno štetna za morske ekosustave i život na morskom dnu. 

Iz svih navedenih razloga pozivaju na ukidanje velikih poreznih olakšica na gorivo za ribolovne alate koji se vuku po morskom dnu u aktivnostima koje odudaraju od europskog cilja za očuvanje dobrog stanja morskog okoliša i ciljeva postavljenih u Strategiji EU-a o biološkoj raznolikosti.

Pozitivno otkriće analize je pad broja slučajeva nepoštivanja ZRP-a između 2013. i 2018., istovremeno s povećanjem broja inspekcija, što ukazuje na nužnost stalnog ulaganja u nadzor i kontrolu flota.

"Potrebni su veći ekonomski poticaji kako bi se mogao osigurati pošten i održiv prijelaz na ribarstvo s malim utjecajem sukladan ZRP-u i ciljevima zaštite okoliša Europske Unije, koji istovremeno osigurava egzistenciju obalnih zajednica za generacije koje dolaze“, poručili su iz ove organizacije. 

Baranović: Oslić jeftiniji nego 1994., dva kg srdela su litra dizela, a mi pričamo o kamerama?

Cijeli izvještaj možete pročitati u dokumentu ispod teksta


Dokumenti


Tagovi

Plaća Ribolov WWF Ilegalni ribolov Porezne olakšice


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]