Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cromaris
  • 11.03.2021. 15:00
  • Zadarska, Zadar

Cromaris širi ponudu - na tržište plasirali uzgojenog gofa, stiže i zubatac

U uzgoju gofa se koristi posebna hrana, a zbog osjetljivosti te vrste potrebna je dodatna pažnja u svim fazama uzgoja, kaže direktor Goran Markulin.

Foto: Vedran Stapić
  • 326
  • 159
  • 0

Vodeći hrvatski i šesti proizvođač brancina i orade u svijetu, tvrtka Cromaris, tržištu je prije nekoliko tjedana ponudila uzgojenog gofa, a od sljedećeg će tjedna potrošačima nuditi i uzgojenog zubaca. 

"Uzgoj gofa je izazovan i znatno zahtjevniji od uzgoja orade, brancina i hame za koje su tehnološki procesi poznati i znatno razvijeniji. U uzgoju se koristi posebna hrana, a zbog osjetljivosti te vrste potrebna je dodatna pažnja u svim fazama uzgoja", otkrio je Goran Markulin, direktor Cromarisa navodeći da je to rezultat dvoipolgodišnjeg istraživanja njihovih stručnjaka. 

Glavnina ove nutricionistički vrijedne i gastronomski iznimno cijenjene ribe, kako pojašnjavaju iz tvrtke, namijenjena je izvozu. Međutim ima je i u ponudi u njihovim ribarnicama odnosno za početak se godišnje planira plasirati 50 do 100 tona po cijeni od 124,99 kuna za kilogram. 

Kada je u pitanju zubatac, eksperimentalni uzgoj ove ribe započeli su još 2011. godine, a očekivanja su da će obje proizvodne inovacije privući potrošače, ali i dobiti najviša svjetska priznanja za kvalitetu i okus. 

Inače, Cromaris je i prošlu, pandemijom obilježenu godinu završio s neto dobiti u iznosu od 9,2 milijuna kuna. Ostvarili su prodaju od 10.376 tona ekvivalenta svježe ribe, što je za devet posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 17 posto, a prihodi od diferenciranih proizvoda, prije svega svježe očišćene i pakirane ribe - fileta brancina, orade i hame, porasli su za 16 posto. 

Zabilježen je i rast prosječnih cijena od dva posto, a prihodi od prodaje u 2020. godini iznose 512 milijuna kuna i osam posto su veći od prošlogodišnjih.

Rast je nastavljen i u prva dva mjeseca 2021. Prodano je 1.379 tona i ostvaren količinski rast od 16 posto, odnosno rast prihoda od 18 posto, u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, navode iz tvrtke. 


Fotoprilog


Tagovi

Cromaris Uzgoj ribe Prodaja ribe Gof Zubatac Goran Markulin


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).