• Izlov
  • 20.11.2013. 07:41

Borba za tunu

WWF traži očuvanje atlantske tune i zabranu lova na morske pse

Foto: www.csmonitor.com
  • 242
  • 22
  • 0

Uoči otvaranja 23. redovne godišnje skupštine Međunarodne komisije za očuvanje atlantske tune (ICCAT) u Južnoj Africi, nezavisna svjetska organizacija za zaštitu prirode World Wide Fund for Nature (WWF) pozvala je izaslanike da usvoje jake mjere za očuvanje plavoperajne tune i morskih pasa. WWF poziva ICCAT na očuvanje prošlogodišnjih kvota za ulov plavoperajne tune jer bi bilo kakvo povećanje kvota moglo ugroziti oporavak vrste u doglednom vremenu. Atlantska plavoperajna tuna jedna je od najvećih i komercijalno najvrijednijih riba na svijetu, zbog čega je desetljećima bila prekomjerno lovljena.

WWF u priopćenju pojašnjava da je zahvaljujući prošlogodišnjim kvotama, koje su se prvi put temeljile na znanosti, ove godine postignut veliki napredak u naporima za povećanje ribljeg fonda istočnoatlantske i mediteranske plavoperajne tune. Budući da ove godine nisu rađene nove procjene ribljeg fonda, Znanstveni odbor ICCAT-a predlaže očuvanje aktualnih kvota, a posebno napominje da će održavanje ulova na razini prošlogodišnjeg (13.400 tona) vjerojatno omogućiti potpuni oporavak ribljeg fonda do 2022.

WWF također poziva na zabranu lova na morske pse isključivo zbog njihovih leđnih peraja. Taj će problem napokon biti raspravljen na ovogodišnjem ICCAT-u uz potporu velikih ribarskih nacija, a WWF poziva izaslanike da podrže taj prijedlog i iskoriste trenutak koji je postignut zabranom te štetne prakse u EU ove godine, navodi u priopćenju.

Foto: www.csmonitor.com


Tagovi

Tuna Morski pas Izlov ICCAT WWF Kvote Očuvanje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#PRRRH Kvalitetnom novom mehanizacijom do kvalitetnije pripreme, a samim time i konkurentnosti kroz... Pročitaj cijelu bilješku »