Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji
  • 26.03.2014. 14:00

66 mililijuna kuna poticaja za ribarstvo

Poticajima se želi modernizirati i povećati ukupna proizvodnja u ribarskom sektoru, uz istovremeno očuvanje okoliša

Foto: freepik.com
  • 287
  • 23
  • 0

U okviru Operativnog programa za ribarstvo, prihvaćenog na prošlotjednoj sjednici Vlade, tvrtkama koje se bave razvojem morske ili slatkovodne akvakulture, pruža se mogućnost ostvarivanja potpora u visini do 60 posto troškova za ulaganja u proširenje proizvodnje. Operativni program vrijedan je 66 milijuna kuna, a usklađen je s Europskom komisijom, istaknuo je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Poticajima se želi modernizirati i povećati ukupna proizvodnja u ribarskom sektoru. Uz unapređenje profitabilnosti nastojat će se očuvati i okoliš. Posebna će se pažnja posvetiti povećanju kapaciteta mrijestilišta kako bi se očuvala samoodrživost sektora te genetička izvornost uzgojnih linija.

Proizvodnja slatkovodne i morske ribe porast će za pet posto

Program bi trebao povećati proizvodnju slatkovodne ribe za pet posto, sa 6.283 tone, trebala bi narasti na 6.597 tona do kraja 2015. godine. Proizvodnja morske ribe, u koju nije uključena tuna, trebala bi porasti sa 4.932 tone na 5.178 tona do kraja prosinca 2015.

Prvenstvo u dobivanju potpora imat će mikro i mala poduzeća. Prednost je i lokacija, više bodova dobivat će projekti na otocima i područjima posebne državne skrbi. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, ukupna proizvodnja ribolovnog sektora i akvakulture na nacionalnoj razini iznosila je 2011. godine 84.073 tone. Od toga je 70.585 tona iz ulova (pri tome samo 50 tona iz slatkih voda), a 13.488 tona iz akvakulture (7.205 tona iz marikulture i 6.283 tone iz slatkovodne akvakulture).

Top 5 ribarskih izvoznih proizvoda

Ribarstvo, zajedno s pripadajućom prerađivačkom industrijom značajno sudjeluje u izvozu prehrambenih proizvoda. Ukupan izvoz 2011. vrijedio je 178,5 milijuna dolara, u količini od 38.493 tone. Pet najznačajnijih izvoznih proizvoda su:

  1. plavoperajna tuna (vrijednost izvoza od 67,6 milijuna dolara)
  2. soljeni inćun (s ukupnom vrijednosti izvoza 23 milijuna dolara)
  3. konzerve srdele (19,6 milijuna dolara)
  4. svježi lubin iz uzgoja (10,7 milijuna dolara)
  5. svježi inćuni (6,5 milijuna dolara)

Foto: freepik.com


Tagovi

Poticaji Ribarstvo Tihomir Jakovina Plavoperajna tuna Inćuni Srdela Lubin Akvakultura Operativni program za ribarstvo


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!