Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 27.09.2013.

Žuti kukuruzi i slasna graševina bogatoga Srijema

Sve je tu plodno. Kukuruzi, grožđe, jabuke. A na pokusnim mjerenjima BC hibridi opravdali su višegodišnje povjerenje ljudi u tom kraju

  • 733
  • 70
  • 0

Jesen u Lovasu. Uvijek je plodna, odnosno dokazuje da je kraj plodan i da sve dobro rodi. Povod našem odlasku u Lovas su Miholjski dani, odnosno manifestacija vezana uz kukuruze u sklopu dana zaštitnika sela. Tradicionalno je to vrijeme i za BC hibride kukuruza. Ti dani polja okupe poljoprivrednike i zajedno svi poberu kukuruz na pokusnim poljima. Izvažu, izmjere vlažnost. Domaćini su bili Poljoprivredna zadruga Lovas i tvrtka Arator d.o.o. iz Lovasa. Adam Rendulić, upravitelj zadruge, podsjetio je prisutne da PZ Lovas, povratnička zadruga slavi 60 godina postojanja. A Ivica Ikić, predsjednik Uprave zagrebačkog instituta iz Rugvice i Botineca je dodao i da slave 50 godina od prvog hibrida kukuruza ove sjemenarske kuće. Obišli smo polja. Svi hibridi su ispunili svoja očekivanja, a zadovoljstvo je i onim novim kao što su Osman i drugi. No, Pajdaš, Kekec i Klipan zasigurno uvijek pa i u buduće imaju svoje vjerne kupce.

Posjetitelji na Miholjskim danima

U ponudi imamo kvalitetne zubane, polutvrdunce, hibride kokičara, šećeraca i kukuruza bijelog zrna. Imamo hibride skupina zriobe od 100-700 koji su prilagođeni za sva proizvodna područja u Republici Hrvatskoj. Moći ćete također birati između visokorodnih hibrida, hibrida koji brzo otpuštaju vodu iz zrna, hibrida prilagodljivih na stresne uvjete i hibrida iznimne kvalitete zrna i silaže. Naši hibridi već godinama imaju vrlo dobru tolerantnost na najznačajnije bolesti kukuruza kao i na polijeganje, što je rezultat predanog rada naših oplemenjivača. Za velike proizvođače, imamo hibride koji daju rekordne urode u uvjetima dobre agrotehnike, a također mislimo i na male proizvođače, te u ponudi imamo i hibride koji u uvjetima slabije agrotehnike ostvaruju vrlo dobre urode. Iz sezone u sezonu, s obzirom na klimatske promjene, evidentno je da su naši hibridi spremni i za stresne uvjete tijekom vegetacije, gdje su pokazali izvrsne rezultate. U oplemenjivačkom programu naše kuće ne radimo sa genetski modificiranim organizmima, a poseban naglasak stavljamo na brigu o zdravlju kupca i očuvanju okoliša. S obzirom na odnos između kvalitete, uroda, prilagodljivosti i sigurnosti naših proizvoda, možemo se nadati dobrim rezultatima i nas i naših vjernih kupaca u nadolazećoj sezoni, ističu Ikić, Lukić i suradnici s BC Instituta.

Polja lovaška i srijemski vinogradi

Prošetali smo lovaškim poljima i dobro se isprašili i sa zadovoljstvom uživali u plodovima jeseni. I kada krenete kukuruzom, naiđete i na velike nasade vinograda. Graševina, frankovka i svake minute pucanj plinskog topa. Tjeraju čvorke i druge ptice da očuvaju grožđe pred samu berbu. Onako probajući, jasno nam je da će berba koja slijedi biti ista kao i ona kukuruza. Sjajna. Bog je očito nagradio trud ovih Srijemaca. Vinogradi su zadružni dok kukuruzi i druge ratarske kulture pripadaju i brojnim kooperantima. Inače PZ Lovas proizvodi na 1.200 hektara vlastitih površina, dok još na 1.250 hektara ima u zakupu. Kooperacija P.Z. "Lovas" najvećim se dijelom bavi ugovaranjem proizvodnje ratarskih kultura sa kooperantima iz Lovasa i Opatovca, te sela Bapska, Mohovo, Šarengrad, kao i s pojedincima okolnih mjesta.

U Lovasu je gotovo 30 hektara jabuka sorti idared; golden delicions: red fuji, granny smith, ali i 50 hektara vinograda.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Lovas Institut Kukuruz Graševina Arator Rendulić Ivica Ikić Klipan Pajdaš Kekec Osman Zadruga


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.