Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj boba
  • 14.02.2023. 09:00
  • Brodsko-posavska, Velika Kopanica

Zoran Jularić: Prednost boba je rana sjetva i rano dozrijevanje

Ovaj se poljoprivrednik iz Velike Kopanice ratarstvom intenzivno bavi već 25 godina. Lani je prvi put posijao bob, a za Agroklub je otkrio kako mu se pokazao uzgoj ove, mnogima nepoznate kulture.

Foto: Zoran Jularić
  • 4.130
  • 421
  • 0

Iako je bob relativno nepoznata biljka na našem području sve se veći broj poljoprivrednika odlučuje za njegov uzgoj. Jedan od njih je i Zoran Jularić iz Velike Kopanice koji se ratarstvom intenzivno bavi već 25 godina. Lani je zasijao svojih prvih devet hektara ovom mahunarkom.

"Prinosom sam zadovoljan s obzirom na sušne uvjete koje smo imali prošle godine", otkriva nam rekavši da su se oni kretali oko tri tone po hektaru. Osim boba, ovaj ratar na 130 hektara proizvodi i pivarski ječam, pšenicu, suncokret, a donedavno u njegovom se plodoredu mogla naći i soja.

Međutim, kaže nam da posljednjih godina njome nije zadovoljan. "Mahune izgledaju zrelo, a zapravo budu zelene. Imali smo problema i prilikom vršenja stoga polako odustajemo od nje", pojasnio nam je.

Ušteda na gnojivima

Upravo mu se bob činio kao izvrsna alternativa za nju pogotovo kada je u pitanju otkupna cijena koja se računa po tržišnoj cijeni soje. Također, ovaj iskusni ratar ističe i ostale prednosti boba. "Bio mi je pretkultura za pivarski ječam. Vidi se poboljšanje na njemu zbog dušika kojeg bob ostavlja u tlu", napomenuo je rekavši da mu je to značilo i uštedu na dušičnim gnojivima što je bitno u ovo vrijeme kada se poljoprivrednici suočavaju s visokim i neizvjesnim cijenama repromaterijala.

Jularić se ratarstvom bavi 25 godina

Važno je za istaknuti i to da je bob pogodan za zelenu gnojidbu. "Nakon berbe sva preostala zelena masa se potanjura", dodaje Jularić iako smatra da se to možda može i bolje iskoristiti, ali na to bi pitanje trebali odgovoriti znanost i struka. Osim hranjiva, poboljšava udio humusa i vodo-zračni režim tla.

Pojašnjava nam i da bob nije kompliciran za uzgoj. Dodao je prije sjetve od 200 do 300 kilograma po hektaru NPK gnojiva i jednom folijarno prihranio. Također, napominje da ga treba štititi od bolesti, korova i insekata.

"Lani nisam primjenjivao insekticide što se i vidjelo. Bilo je nešto napada stjenica i moljaca", dodao je Jularić rekavši da mu je to bila prva godina uzgoja pa nije znao što točno treba. Međutim, pomagali su mu agronomi iz tvornice NutriS Farm d.o.o. koja otkupljuje bob i okuplja kooperante za njegov uzgoj. 

U tijeku su pripreme za sjetvu

"Izlaze na teren, obilaze nas... Što god nam zatreba nazovemo ih i tu su", priča nam o suradnji s ovom tvrtkom. Baš su mu neki dan, kaže, dovezli sjeme za narednu sjetvu jarog boba koju planira obaviti oko 16. veljače.

Ozimi bob u polju ovog poljoprivrednika

Između ostalog, naš sugovornik napominje da mu puno znači što se bob sije rano, ali rano i dozrijeva. "Bere se otprilike kad i pšenica. Lani je to kod nas bilo 20. srpnja", napomenuo je dodajući da za berbu ne zahtijeva nikakvu posebnu mehanizaciju jer se sve obavlja sa žitnim kombajnom.

Sam je organizirao prijevoz ubrane robe kamionom do tvornice NutriS Farm u Novi Senkovac, a oni su mu, kaže, subvencionirali dio prijevoza.

Kada je u pitanju isplativost u odnosu na ostale kulture koje uzgaja kaže da i nije neka velika razlika. "Dobra stvar je što se ne čeka dugo za berbu i što je pogodna pretkultura za ostale ozimine koje dolaze nakon njega", zaključio je naš sugovornik.

Raste potreba za bobom - brojne su prednosti uzgoja

Ako i vi želite uzgajati bob ili imate bilo kakvih pitanja o njegovom uzgoju obratite se tvrtki NutriS Farm na broj 099/ 547-6685 ili e-mail: info@nutris.hr. Također, svi zainteresirani za proizvodnju pozvani su ispuniti donji obrazac.


Povezana biljna vrsta

Bob

Bob

Sinonim: - | Engleski naziv: Broad bean | Latinski naziv: Vicia faba L. (partim)

Bob je jednogodišnja biljka razgranjena korijena te ima zeljastu i šuplju stabljiku visine 60 – 80 cm. Cvjetovi su bijele boje sa crnim šarama, a nakon cvatnje razvijaju se... Više [+]

Tagovi

Zoran Jularić Bob Uzgoj boba NutriS Farm Kooperanti Zelena gnojidba Plodored Dušik


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

NutriS Farm d.o.o.

Varaždinska 68, 33520 Novi Senkovac, Hrvatska
tel: +385 99 547 6685, e-mail: info@nutris.hr web: http://www.nutris.farm/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.