Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski duhani
  • 07.03.2014. 16:30

Zlatna budućnost za hrvatski uzgoj duhana

Istraživanja su pokazala - navodnjavanje, nove sorte i uporaba biomase povećavaju prinose i zaradu uzgajivačima duhana

Foto: depositphotos, lorenzodaveri
  • 1.268
  • 143
  • 0

Sada je i znanstveno i stručno potvrđeno, a postoje i praktični dokazi da su pjeskovita tla Podravine i Slavonije idealna za uzgoj duhana. Nakon trogodišnjih pokusa o uzgoju duhana, u kojima su korišteni navodnjavanje te su obavljene selekcije novih hibrida utvrđeno je da se na pjeskovitim tlima u Podravini i Slavoniji može ostvariti prosječni prinos duhana od 3.500 kilogama po hektaru. Iako, postoje i primjeri sa ostvarenih i više od 4.000 kg/ha.

Mirko Boić, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana, na nedavno održanom znanstveno-stručnom skupu o proizvodnji duhana nije krio zadovoljstvo takvim podatcima. "Ostvareni prosječni prinos od 3.500 kilograma po hektaru s navodnjavanjem je zajamčen, a ako se to ne ostvari znači da proizvođač nešto nije napravio u skladu sa zahtjevima struke i tehnologije", rekao je Boić te dodao kako su sada poznati i rezultati istraživanja za uporabu biomase za sušenje duhana, troškovi sušenja biomasom po kilogramu duhana kao i emisije CO2 u okoliš.

Proizvodnja duhana u Hrvatskoj ima svijetlu budućnost

"Sve to sada je i znanstveno dokazao i mi stojimo iza tih podataka, koji znače daljnji opstanak proizvodnje duhana u Hrvatskoj. Za svoje vlastite potrebe danas imamo i 10 novih sorti duhana, a neke od njih daju visoke prinose i ako s njima povećamo proizvodnju duhana i za jedan posto, to je značajan novac u odnosu na ukupnu vrijednost hrvatske primarne proizvodnje duhana od oko 180 milijuna kuna", istaknuo je Boić. Izrazio je uvjerenje kako se može postići i više, ali uz pomoć znanosti i struke o duhanu te povjerenja njihovih proizvođača/kooperanata.

Uvjeren je Boić kako zajedno mogu stvoriti sigurnu, održivu i profitabilnu proizvodnju, što potvrđuje i dosadašnji uspješan nastup Hrvatskih duhana na svjetskom tržištu. Najavljuje kako će radi povećanja prinosa i kvalitete duhana i ubuduće ulagati u agronomsku znanost i struku o duhanu, jer o tome ovisi opstanak hrvatskog duhana na svjetskom tržištu.

Proizvođače očekuje duplo veća zarada?

U okviru priprema za ugovaranje ovogodišnje proizvodnje duhana na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji održano je više sastanaka s proizvođačima duhana na kojima su predstavljeni rezultati trogodišnjih pokusa navodnjavanja duhana i uporabe biomase u sušenju duhana. Za sada se kod 29 proizvođača navodnjava 128 hektara ili 3,7 posto od ukupnih proizvodnih površina pod duhanom, a cilj je da se do 2016. godine navodnjavaju proizvodne površine od oko 1.000 hektara kod 157 proizvođača.

"Na taj način mogao bi se ostvariti bruto prihod po hektaru od 73.711 kuna što je značajna razlika u odnosu na konvencionalnu proizvodnju u kojoj se ostvaruje 38.616 kuna po hektaru", rekao je Boić.

Uporabom biomase do manjih troškova

Sušenje duhana na biomasu trenutno se koristi u 87 sušnica za duhan kod 49 proizvođača, kooperanata Hrvatskih duhana. Očekuje se da će do 2016. godine ta brojka porasti na 300 proizvođača duhana u Podravini i Slavoniji. Trošak sušenja drvetom jednog kilograma duhana je 0,65 kuna, dok je kod uporabe plina trošak čak 3,60 kn/kg.

To bi značilo da će se proizvođačima ulaganje od 5.000 eura, u kupnju termogena za biomasu u sušionicama za duhan, isplatiti za nešto više od godinu dana, što je ujedno i najbrži povrat uloženog novca, optimistično je zaključio Boić. Izrazio je očekivanja da će u Hrvatskim duhanima "proizvođači naći svoj interes u široj primjeni njihovih znanstveno-stručnih mjera za unapređivanje svoje proizvodnje duhana i povećanja prinosa, stabilnosti i profitabilnosti, što će jamčiti daljnju budućnost hrvatske primarne proizvodnje duhana".

Foto: depositphotos, lorenzodaveri


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Tagovi

Duhan Hrvatski duhani Biomasa Mirko Boić Podravina Slavonija Sušionica duhana


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.